Höstterminen 2020 är igång

Förr förra måndagen 17/8 kickade vi igång vardagen och höstterminen på riktigt. Ungarna hade då haft 9 veckors sommarlov så lite mer rutin och disciplin satt på sin plats. 
Men lite trixigt att få ordning på sovtiderna igen. Tom. Albin hade ju mot slutet av lovet börjat kunna sova till framåt nio på morgonen. (Han som annars alltid vaknar vid sju.)

Det blev ändå en liten mjukstart. Fritids måndag och tisdag innan skolan började på onsdagen 19.e. 
Elsa var riktigt taggad och förväntansfull inför börja fritids och skola ❤️ Och lite orolig. Men mest längtan. Med lite fjärilar i magen på ditvägen. 

Måndag och tisdag lämnade jag dem klockan 9 på fritids. Ganska liten skara barn på plats. Men riktigt varmt och svettigt. 
10 minuter stannade jag kvar sedan var det okej för Elsa att jag åkte och jobbade. Hon kände sig trygg med att ha Albin där. Smidig inskolning! 
Och Albin Mr. Stoneface var likgiltigt till att återgå till vardagen. Men nog tyckte han allt det var skoj att träffa massa kompisar igen. Han har ju bara träffat några få av dem under det långa lovet. 

Jag åkte och jobbade men hämtade dom redan vid ca klockan 13 igen. 
Allt hade gått bra och ingen av dem hade direkt bråttom hem. 
(null)
Tummen upp från Elsa efter första dagen på fritids. 

På tisdagen körde vi likadant. Lämnade dom vid nio och hämtade innan 14. 
Även då hade de haft en bra och svettig dag och Elsa började få massa nya kompisar ❤️

På onsdagen var det dags för skola med samling 7.50 ute på skolgården. 
Rektorn höll ett litet tal och sedan delades alla in i sina klasser. 
Pga. skitCoronan så får vi föräldrar inte vistas inne på skolan. Såååå tråkigt! 
Albins första dag i förskoleklassen var jag med hela dagen och hade önskat få göra det även nu med Elsa. Ypperligt tillfälle att få se och träffa klasskompisarna och läraren och få lite överblick över klassen. Såååå himla tråkigt att inte få göra det nu. 
Men för Elsa gick det galant ändå. Inga problem alls. Jag var kvar ute på skolgården medan de var in en stund i klassrummet och kollade runt lite. Sedan hade de olika grupparbeten ute och vid 8.30 sa jag hejdå till Elsa och åkte och jobbade. 
(null)
Denna dag hämtade jag lite senare på fritids så de hann vara kvar och äta mellis. 

Torsdag och fredag hade de mest fixardagar ute på skolgården. De snickrade lite, fixade lite odlingar, målade saker på asfalten och lite sånt. Elsa fingervirkade endel och tyckte det var helt ok. Albin var med på snickeriet men tyckte dagarna var skittråkiga! För många barn och för få uppgifter så det blev mest bara långtråkigt. 

Elsa var helnöjd efter första veckan men tyckte det var tråkigt att de bara hann med tre skoldagar innan det blev helg. Bra betyg! 
Albin var helt slut på eftermiddagarna här hemma. Jag trodde han var sjuk flera gånger! Men det var bara sömnbrist. Fotboll två kvällar i veckan leder till ett par timmars missad sömn och det är han superkänslig för. Och ovan att gå upp tidigt nu igen. 


Och nu har även andra skolveckan passerat. 
Elsa är så nöjd med allt. Allt är kul och hon har fullt sjå att lära känna alla nio klasskamraterna. Samt många andra på skolan. 
Albin däremot har inte alls varit sig själv. Han har oftast mungiporna nere vid knäna numera  och vi har faktiskt blivit riktigt oroliga.  
Enligt honom är inget fel och ingen är dum, men vi märker att det inte är som det ska.  Och varje dag påstår han att han är själv på rasterna och även mestadels på fritids. Och fritids vill han helst inte höra talas om alls längre....
I torsdags lyckades jag prata med både läraren och fritidsfolket och även de hade lagt märket till att han inte helt är sig själv.  Och tillsammans kom vi faktiskt på lite olika eventuella anledningar till hans opeppade tillstånd. På kvällen försökte jag försiktigt luska lite i det med honom och det verkar som vi är något på spåren. 
Kort och gott, han har lite svårt att hitta sin plats i klassen och bland kompisarna igen efter lovet. 
Samt att de riktiga lektionerna inte helt kommit igång ännu och han behöver riktigt hjärnstimulans. Han är hungrig på att lära sig saker! 
Det känns iaf skönt nu när skolan och personalen är observanta och vi hjälps åt att få honom på rätt bana igen ❤️ 
Det gör så jävla ont i hjärtat att lämna honom på skolan varje morgon med vetskapen om att något är fel 💔 

En dag med begravning

Idag har vi haft en sorglig dag. Vi var tvungna att säga att adjö och begrava vår lilla dunboll Pärlan ❤️ 
Hon har varit lite hängig några dagar. Jag har försökt boosta henne med massa vitaminer men det var inte tillräckligt. Hennes balans blev sämre och sämre och hon blev mer och mer slö. Imorse var hon sämre än kvällen innan så jag tog beslutet att låta henne flaxa vidare. 
Ungarna har ju sett att hon inte mått bra de senaste dagarna så de var lite förberedda och det var fint att de fick klappa en sista hejdå klapp på henne imorse innan vi åkte till skolan. 
När de sedan kom hem efter skolan var allt avslutat och hon låg i en skokartong. (Versionen till dem är att hon somnade in naturligt....) Så vi fixade med begravning. 
Vi grävde henne en grav där ungarna brukar begrava döda småfåglar och någon ekorre ligger också där. 
När pappan kom hem snickrade ihop ett litet kors. Elsa skrev på och fixade med blommor. 
En väldigt fin och värdig begravningen för en liten kyckling/höna ❤️
(Tyvärr har inte våra två tidigare bortgångna hönor fått det så fint. De har dött på vintern och det varit svårt att gräva. Tyvärr.)
(null)
Det var ju tråkigt att inte lilla pärlan fick vara hos oss längre än såhär. 
I slutet av maj åkte jag och ungarna och hämtade hem två nya kycklingar. Då 12 veckor gamla. De fick namnen pärlan och skrållan. 
Pärlan en Hedemora, den ljusgrå, var så pimpinett och försynt och putsade sina fjädrar för glatta livet. 
Skrållan en Silveruddsblå, den mörka, var mer kavat och rakryggad. 
(null)
Första veckan fick de bo frånskilt våra fyra gamla hönor. Men med när emellan så de skulle vänja sig vid varandra. 
Sedan började vi ha dem lite tillsammans men gammeltanterna, främst Silvia var inte så snälla. Så vi hade dem ihop dagtid de stunder vi var hemma och kunde ha koll på dem. 
Vi fick bygga ett nytt litet hönshus till de små som de kunde sova i tryggt nattetid. 
(null)
Det gick jättebra och nu sista månaden så har de gått ihop hela dagarna. 
Men de små har fortsatt hålla ihop att sova i sitt eget lilla hus nattetid. 

Och nu så har vi bara lilla Skrållan kvar. Hon känner sig lite ensam och förvirrad själv med det fyra gamla surtanterna. Helt accepterad i gruppen är hon inte än men hon kämpar på ❤️
Dilemmat för oss nu ikväll var ju var hon skulle sova. Ensam i sitt lilla hus eller för första gången tillsammans med tanterna. 
Jag lyfte in henne och satte henne på en pinne långt bort från de andra två gånger men hon kände sig inte bekväm och gick ut igen. Sedan såg jag hur hon satt i dörrhålet och velade hur hon skulle göra. Hon gick ut och in några gånger men tillslut valde hon att hoppa in i sin egna trygga vrå. Helt själv. Jag lät henne vara kvar själv där inatt. Imorgon får vi se hur hon gör då. Vi får ta det lite stegvis. 

Skolflickan

Idag var första skoldagen för denna termin. Och lilla Elsa började förskoleklass. Stoooort! Och hon har varit såååå taggad och lite nervös nu sista sommarlovsveckorna. Och imorse var det fjärilar i magen ❤️
Nu har vi TVÅ skolbarn! Galet! 

7.50 var det samling på skolgården för hela skolan. Rektorn höll ett litet tal och sedan delades de upp i sina klasser. 
I elsas klass blir de 10 stycken. 
De gick kollade in sitt klassrum en snabbis innan de gick ut igen på skolgården och hade lite olika aktiviteter. (Nu i coronatider får vi föräldrar inte vistas inne i skolan ☹️)
Jag stannade kvar en halvtimme, mer behövdes inte. Hon klarade sig galant själv! Inget klängande på mig eller blygattack. Fantastiskt! ❤️ Inners inne är hon en riktigt liten tuffing. 

Resten av dagen hade varit bra. De hade pratat lite, ritat, gått tipspromenad, haft raster och ätit lunch. 
12.30 är skolan slut och fritids tar över. Tredje dagen idag på fritids och jag hämtade senare så de åt mellis. Hade gått så bra så. 

(null)
Imorgon är en ny skoldag. Och nya äventyr och fortsätta lära känna alla skolkompisar. Kul!


Albin har också haft en bra första skoldag. Andraklassare nu! Stora lille grabben ❤️
Han tyckte också det var kul att komma tillbaka till kompisarna och fröken igen. Han är hungrig på att lära sig mer. 
Och lite nervös var nog även han imorse 😉 


Just nu

Underbara sommarkvällar! 💛
(null)
Elsa försöker lära sig teckenspråk med hjälp av youtube 😅

Pappan och Albin är på fotbollsträning. Andra träningen för Albin denna termin. Jättekul tycker han! Efter träningarna åker nästan alla i laget och tar ett kvällsdopp. Mysigt! 

Just nu

Därborta i solnedgången vittjar dom kräftburarna första omgången. 

(null)


Just nu

Cykeltur runt sjön och ett kvällsdopp
(null)


RSS 2.0