Fredag redan

Veckan har gått rackarns fort! Dagarna har bara svischat förbi och imorgon är det dags att åka hem. Till en längtande pappa! <3


Idag började jag dagen med sovmorgon, till tio i elva! Fy vilken huvudvärk jag haft halva dagen men det var det värt! 😊
Albin vaknade vid åtta och låg och sparkade i väggen för att få en reaktion från mig. Jag sa åt honom att gå ut till mormor och morfar istället. Det gjorde han och jag somnade om 😊 

Albin och morfar var ute på förmiddagen och när de kom in la de sig för middagsvila. Albin sov närmare två timmar. Och även Elsa passade på att vila när det var tyst och lugnt. 
Efter vilan körde grabbarna rally. 
Albin har varit inne och fingrat på morfars ratt flera gånger och idag hann de äntligen med att köra lite. "Vovo räser bil"/Volvo racerbil. 

Vi åt en tidig middag (andra dagen Albin inte äter någon riktig mat) och vid fyra åkte vi in mot stan för att möta upp moster och onkel och lämna över Albin till dem. De var nämligen iväg till badhuset och Albin blev riktigt förväntansfull när jag visade honom badbyxorna här hemma och berättade vad de skulle göra. 
De hade haft det jättebra och Albin hade varit som en fisk i vattnet.
Medan de badade strosade jag, mamma och Elsa omkring i affärerna på Ikano. Som vanligt blev det mest bara lite småplock till barnen. Fast en ny mascara följde med mig hem idag iallafall 😊
Jag blir så jävla snål mot mig själv. Jag tycker det är kul och vill så gärna köpa nya kläder till MIG SJÄLV men när jag sedan hittar något jag fastnar för blir jag snål. Om jag tex. hittar en snygg tröja för 149 kr som jag skulle vela ha tänker jag att för de pengarna skulle jag nästan kunna köpa två paket blöjor istället. Och  hittar jag ett par byxor för 399 kr, tänker jag att jag nästan skulle kunna få en veckohandling för de pengarna. JAG BLIR TOKIG! 
Så även denna gång kom jag tomhänt hem med något nytt till mig själv. 
Och om någon dag kommer jag stå hemma och irritera mig över att jag inte har något snyggt att ha på mig.

En fika tog vi också. Elsa mumsade i sig en hel banan och jag en räkmacka. Gott!
En liten runda in på Ikea hann vi också.

Vi var hemma efter sju. Albin fick en nattmacka innan han och mormor gick upp och la sig och läste bok medan jag nattade Elsa. 
Elsa somnade hyfsat snabbt och lätt men Albin hade lite svårt att somna idag.
Jag hoppade i ett varmt bad, la ansiktsmask och njöt i cirka en kvart innan jag började bli rastlös. Men nu har jag iallafall använt den där ansiktsmasken som legat hemma i skåpet i närmare ett år utan att jag kommit mig för att använda den. (Det var en chokladmask och det var nästan obehagligt att smeta på sig den. Kändes och luktade exakt som kakao blandat med smör. Vattnet blev helt brunt när man tvättade av den. Usch! Synd att jag har en till likadan hemma. Haha!) 

Nattning igen

Jag har just nattat Elsa och sitter och väntar på att hon ska somna in ordentligt. Albin har just krupit i säng han också. Tillsammans med mormor som lässällskap.
Det blev senare än vanligt idag. Vi har varit ut till landet på eftermiddagen och timmarna bara försvann. Vi var hemma vid sju och Albin lyckades hålla sig vaken hela vägen. Jag babblade på om allt mellan himmel och jord och det fungerade denna gång! Bla kom vi fram till att vi ska önska oss stora lampor att sätta på biltaket av tomten. Sådana där stora lampor som lastbilar och bussar har. Det var Albins ide' att skriva det på önskelistan 😊 

På landet höll jag på att frysa ihjäl. Ruskigt kallt ute (ca 8 grader) och jag börjar undra hur jag ska klara vintern om jag redan fryser?!
Jag höll mig inne så mycket jag kunde och virkade. Albin var ute och åkte lådbil med morfar bla. Ända ner till sjön åkte dom! 😊 Sedan kom "Ovel"/Joel hem (moster och onkel bor ju där ute sedan några veckor tillbaka i väntan på inflytt i deras radhus som ska stå färdigt sensommaren nästa år) och Albin var på honom som ett plåster. "Ovel" är en stor idol. 

Vid middagen var Albin så trött så han inte ens orkade eller ville äta och tårarna var nära. Vi andra åt så snabbt vi kunde och styrde sedan hemåt. 

Nu sover Elsa riktigt gott så nu ska jag smyga ner.

Nattsuddar

Jag har just sett dagens avsnitt av Big Brother på Play och jag skrattade så jag höll på att kissa i sängen och tårarna rann. 
Har ni tråkigt eller känner er nere, titta på deras skräcknatt. Haha! Att vuxna människor kan bli så skraja för lite hittepå 😊 

Nu är det godnatt för mig. Klockan är alldeles för mycket! 

Hemskt humör och glassträff

I förmiddags gick vi iväg till en ny lekpark som jag hittade häromdagen när jag var ute och gick. Den fick godkänt av Albin.
Hunden tyckte mest det var tråkigt att bara vänta och Elsa sov.
När mormorn och jag frös och började lessna gick det lätt att lura med sig Albin hem genom att trolla fram en Festis och ett kex 😊 

Under eftermiddagen slog Albin alla rekord i att testa och trotsa. Han var på Elsa HELA tiden, åt ingen mat, satt inte stilla, hoppade i soffan och betedde hemskt. 
Jag försökte byta blöja och kläder på honom och jag hann explodera tre gånger och ändå blev det inte färdigt. Tillslut lämnad jag honom och bad mormorn ta över. Jag kände att jag inte längre kunde bita ihop och var rädd att ta i för hårt. Fy alltså!
Vid tre skulle vi åka iväg på lekträff och det var SÅÅ nära att jag bara tog med mig Elsa.
Iväg kom vi tillslut och väl framme var Albin fråm som ett lamm.
Två femåringar, tre tvååringar och så lilla Elsa. Ni kan ju tänka er den ljudvolymen med alla dessa eftermiddagströtta barn 😉 Som grädde på moset fikade vi glass och fyllde på med lite extra socker 😉 Men det gick bra! Kul att lyckas få ihop en liten träff med vännerna iallafall. 
Hemma var vi vid sex och då fortsatte Albin med sitt tråkhumör. Men i sällskap av Bompa och en smörgås lugnade han ner sig.
Jag nattade Elsa och det gick på en halvtimme. Mormorn nattade Albin och också det gick lätt och smidigt. Toppen! 

Elsa kan!

Sedan ett par dagar tillbaka har Elsa intagit krypposition lite då och då och gungar fram och tillbaka. Mest i sängen dock men det är nog lättare där än på ett halt golv. Snart kommer hon nog på hur hon ska göra för att förflytta sig så också 😊
Tendenser till att ställa sig upp finns också. Mest när jag sitter på golvet med henne och hon tar stöd mot mitt ben eller grabbar tag i min tröja och nästan drar sig upp.
Idag hörde jag också lite "mamamama"mummel. Så mysigt! 
Och jag tycker hon dreglat lite i två dagar nu så kanske det börjar bli dags för lite tänder snart? 

Sötfian <3 

Just ni

Idag tar vi sovmorgon!
Albin ligger och snarkar så gott här bredvid 😊
Han vaknade vid sju och ville att jag skulle lägga mig med honom nere på hans madrass och efter en stund somnade han om. Skräll! 😊

Annars har jag sovit nonstop inatt. Har inte hört Elsa en endaste gång. 
Underbart med massa sammanhängande sömn äntligen!

Det tycks vara nyttigt med lite höstlov😊 

Åka tåg

Idag började vi dagen klockan sex. Elsa vaknade då och jag tyckte det var helt okej att ge henne lite käk då efter att hon sovit jättebra nästan hela natten.
Albin vaknade såklart när jag gick ut till Elsa och han kom ut tassande snart han också. Han kröp ner bredvid mormor med en bok och när boken var läst satte de igång Barnkanalen. Bästa påhittet så dags på morgonen! 😊
Jag ammade Elsa, lämnade över henne nöjd och glad till mormorn igen och gick sedan in och la mig igen. 
Efter ett tag kom en trött Elsa in och la sig hos mig och vi båda somnade om och vaknade sedan halv tio. Helt fantastiskt! 😊 Men jag hade världens huvudvärk när jag vaknade. Haha! 

När alla morgon/förmiddagsbestyr var avklarade åkte vi in mot stan.
Albin och mormorn hoppade av på tågstationen. Albin skulle ÄNTLIGEN få åka (pendel)tåg! Han och mormor åkte en station, gick av, väntade på nästa tåg, hoppade på och åkte tillbaka och tog bussen upp till stan= Nöjd grabb!
Elsa och jag tog en runda på stan istället. Min plan var att införskaffa ett par nya pyjamaser till Elsa, en mascara till mig och för omväxlingsskull något nytt klädesplagg till MIG. Men det gick sådär. Pyjamaser till Elsa blev det samt ett par andra plagg både till henne och Albin. Som vanligt. Vi åkte hem utan både mascara och något nytt till mig. Som vanligt det också. Men ett par garnnystan blev det iallafall 😉

Matpaus på Donken.

Vi köpte med oss fika och åkte vidare till mormor Siv. Albin valde "klad boll och klad tåta"/chokladboll och choklad"tårta" inne på konditorit. 
Vi fikade och Albin blev sockerspeedad och blev mer vild än tam

Mostern kom också förbi och på hemvägen stannade vi till i en ny butik där en släkting till oss börjat jobba. Blev lite handlat där också. Och bara till barnen såklart.... Albin hittade traktorer där, blev överlycklig och två av dem fick följa med honom hem. Såklart.

Vi var hemma efter fem någon gång och då med två väldigt trötta barn. Albin hade ju varit vaken sedan sex imorse utan någon dagsvila. Han lyckades snubbla och ramla tre gånger på eftermiddagen och här hemma slog han i armen så det blev ett litet sår som började blöda. Ett flygplansplåster gjorde susen! 😉 
Vi stoppade i oss lite middag snabbt och började natta barn.
Albin somnade snabbt efter två godnattsagor med mormorn och jag fick Elsa att somna ganska fort hon också. 
Förhoppningsvis har vi det lugnt resten av kvällen nu. Men man vet aldrig.

Goda vänners sällskap

I eftermiddags lämnade jag kvar Elsa här hemma hos mormor och tog med mig Albin in mot stan. Honom lämnade jag över till mostern och onkeln och styrde vidare in till stan där jag mötte upp Micke. Vi tog en runda på stan innan vi satte oss på ett trevligt ställe och inväntade Therese. När hon väl kom  beställde vi in mat och hade det trevligt. Fan vad kul och mysigt det är när vi kan träffas såhär. På tok för sällan dock 😞 Men när vi väl gör det så är det som om vi sågs igår, trots att det kanske gått över ett halvår sedan sist. Det är för mig sann vänskap och jag är så glad att vi lärde känna varandra under gymnasietiden och därefter lyckats hålla ihop. Vissa perioder och år väldigt sporadiskt men man vet att dom alltid finns där <3
Vi satt och snackade skit ett par timmar innan vi tillslut motvilligt fick bryta upp framåt åtta.

Detta är väl typ första gången jag lämnar bort barnen och åker iväg på något helt själv, förutom någon enstaka gång till affären. 
Jag tog tillfället i akt och sminkade mig ordentligt och klädde mig helt oamningsvänligt 😊 Och jag blir lika förvånad varje gång att jag har fått så långt hår! Det syns ju liksom inte när jag av praktiska skäl alltid annars slafsar upp det i en svans. 



Albin hade undertiden lekt sig svettig och trött på Busfabriken. Mostern och onkeln var helt slut även dom och ont i rumpan av allt rutschkaneåkande hade dom också 😊 
Tre pannkakor hade han tryckt i sig snabbt som attan för att hinna iväg och leka igen. 

Elsa hade haft det lugnt och skönt här hemma och passat på att tupplura lite. 


Jag fick rapport om att ingen av barnen lyckats somna när klockan var åtta. Eller Elsa hade somnat men vaknat efter typ en kvart igen.
Så när jag stegade in här hemma vid nio var jag beredd på att försöka skapa reda i oredan 😉 Men tro det eller ej! Båda barnen hade lyckats somna! Albin låg uppe på sin "drass"/madrass och snarkade och morfarn hade lyckats vagga Elsa till sömns i vagnen. Bra och snabbt jobbat! 
Dock vaknade Elsa igen efter knappt en halvtimme men ändå 😊 Jag ammade henne och sövde sedan om henne i sin säng och innan tio sov hon igen. 

Detta kanske betyder att vi får lite sovmorgon imorgon? Fast först ska vi ta oss igenom natten. Den vet man aldrig hur den blir 😉



Nattsuddar

Albin och jag ligger och vilar middag i skrivande stund. Jag fick honom tillslut att somna och så även jag. Det var underbart att tupplura en liten stund.

Natten var sådär. Elsa vaknade och höll låda inne hos mormor vid tretiden och den lilla damen tycktes inte nöja sig alls. Tillslut kunde jag inte ligga och bara lyssna så jag gick och hämtade henne. Plus att det inte kändes speciellt snällt mot morfarn som skulle upp och jobba att låta honom ha en gnällig Elsa hos sig. 
Jag hann ju bara in till vårt rum igen innan Albin också vaknade. Men han höll sig lugn, kom upp i sängen och la sig bredvid mig och Elsa och höll handen. 
Jag var fast besluten att inte låta Elsa få bröstet utan somna om ändå. Det gick jättebra. En stund, innan hon tog nya gnälltag och då också sprallade upp Albin. Jag orkade inte fortsätta fajten och lät henne tillslut tutta, trots att hon faktiskt ändå inte visade några större tecken på att vela. Men åt gjorde och lugnare blev hon. Men somna om ville hon inte. Och inte heller Albin.
Vid fyra Elsa fick flytta ut till mormor igen och jag bäddade ner mig och Albin.
Albin började gorma och snyfta efter pappa men han gav snabbt upp och somnade om. Likaså Elsa tror jag. Jag hörde inget därifrån.


Morgon gjordes det vid åtta. Gött med lite sovmorgon.
Efter frukosten gick jag och Elsa ut för att möta upp en kompis och hennes minsta son för en promenad.
Vi gick närmare två timmar och båda barnen somnade så gott i vagnarna. Mammorna babblade om allt mellan himmel och jord ostört 😊


Kanske dags att väcka sömntutan här bredvid? 
Fixa lite sen lunch, göra oss iordning och sedan iväg på äventyr 😊



Det finns hopp

Natten till idag sov Elsa nonstop från kvart över åtta till tre! Det ni! Det var inte igår det skedde senast.
Mormorn försökte söva om henne i en timme men det gick inte så hon fick tillslut ta till flaskan med urpumpad mjölk.
Jag hörde inte ett smack av detta 😊
När hon sugit i sig hela flaskan somnade hon om. I egen säng. Igen. Duktig tjejja! <3 Sedan sov hon vidare till sju typ tror jag. 

Det var evigheters evigheter sedan hon bjöd på en så behaglig natt. Än finns det hopp med andra ord 😊

Nu ikväll har hon sussat sedan kvart över sju, knorrat två gånger men nöjt sig med att få nappen instoppad. 



Albin hade väldigt svårt att komma till ro och somna igår kväll, det tog ett par timmar och sedan vaknade han återigen vid ett inatt. Denna gång lyckades vi förhindra massa onödigt stök och bök och han somnade om hysat fort tack och lov. Sedan sov han resten av natten. 


Blir spännande att se hur denna natt blir....

Söndagen kom och gick

YES!!! Ännu en lugn och fin nattning för mig och Elsa och under en timme idag! 😊 
Även Albins tycks ha somnat lätt och smidigt. Det var mormorn som tog hand om den biten idag och jag hör att hon lämnat rummet redan. Även det på mindre än en timme! 😊 
Vilka duktiga barn jag har ikväll.


Dagen började inte fasligt tidigt trots klockomställning. Albin vaknade vid sju tror jag men låg kvar i sängen och drog sig en bra stund.

Efter frukost och alla morgonbestyr bestämde vi oss för att åka ut till Helen och Nichlas och titta på alla "hiner"/maskiner. Men först åkte vi vägen förbi leksaksaffären/city gross för inköp av leksak till Albin. Han lyckades nämligen bajsa liiiite i toaletten imorse och vi hade lovat honom en leksak om det hände. 
Han gick och drömde bland hyllorna och det fanns många hyllmeter med fina traktorer och maskiner. Bla. en stooor tröska. (800 kr kändes dock lite väl mycket för den lilla harklutt han presterade imorse 😉)
Tillslut kom vi därifrån med en ny motorcykel. En gul sådan. 

Han är ju väldigt smart när det gäller införskaffning av nya ting. Istället för att säga att han vill ha något så säger han: "Ambin höver den"/ Albin behöver den. 
Haha! 

Ute hos Helen fick vi våffelluch och vi alla åt tills de kom ut ur öronen på oss.
Albin tog med sig pappa, morfar och onkel ut och inspekterade maskinhallar och garage.
Jag satt kvar inne och virkade sockar med mitt nya garn som Helen köpt åt mig 😊

Lek, bus och fimltittning hann vi med också innan vi åt middag och sedan skjutsade pappan till tåget.
Albin var lite sisådär till att vi skulle åka och vinka hejdå till pappa vid tåget. Han ville nog helst ha honom kvar.
I bilen satt han och rabblade: "pappa åka tåget hem. Mamma, Äjsa, Ambin kvar hos mommor och moffar"
På tågstationen gick det hur lätt som helst! Vi stod och tittade på perrongen när ett tåg kom in (vi låtsades att det var Peters tåg. Hans tåg gick inte förän en halvtimme egentligen men barnen var trötta och griniga och det var bättre att vi kunde åka hem) så vi pussade och kramade pappan hejdå, vinkade och gick tillbaka till bilen. Inga ledsna miner så det var skönt.

Väl hemma hoppade jag och Albin i ett bad och sedan var det sängen. Slut 😊 

Denna dam har flera gånger idag visat försök till att inta krypposition samt att ta stöd och ställa sig upp! 

Regniga lördag

Vilken regnslappardag vi haft idag, jag barnen och mormor. Elsa hade pyjamas på sig till klockan tre och nu på kvällen kom jag och Albin på att ingen av oss borstat tänderna.
Barnen var kloka och sov ikapp lite sömn mitt på dagen. De sov som stockar båda två. Välbehövligt efter nattens bök.

Albin och jag beslöt oss för att gå upp till affären efter eftermiddagsmelliset. Grabben behövde få springa av sig lite och jag behövde lite rörelse för att försöka kvickna till lite. 
Vi hade tur! Det hade slutat regna och var faktiskt ganska behagligt ute. 
I affären visade Albin mig både det ena och det andra. Pumpor hade han stenkoll på och det måste vara för att de gjort lyktor på dagis tror jag. Glassboxarna med all glass i var han mäkta imponerad av men faktiskt att han inte bad om någonting och i kassan hjälpte han mig att plocka upp varorna från hans lilla vagn upp på bandet. Sedan gick vi hem och hoppade i alla vattenpölar som fanns längs vägen. Såklart! 😊

Hemma ställde vi bara in påsen och gick sedan en sväng till lekparken. Albin var bra sugen på att leka i brandbilen. Byggde hus och tunnel i sanden gjorde vi också samt red och matade hästen.

Vi gick bort till den andra lekparken också och åkte den stora rutschkanan. Lite otäckt var det först men efter att ha hållt mig i handen en gång så vågade han åka själv. Om och om igen! När det var dags att gå hem för att äta fick jag nästan bära med honom. 

På hemvägen bad jag Albin visa mig vägen. Som test för att se om han skulle hitta om han skulle råka komma bort. Och visst hittade han hem! Utan problem trots att alla hus och gårdar ser likadana ut nästan. Duktig grabb <3

Vid sex kom pappan och morfarn hem från rallyt. En heldag för dem och mitt och Peters tänkta biobesök hanns inte med. 


Albin somnade framåt nio tillslut. 
Kanske ändå den utdragna nattningen var bra med tanke på klockomställningen inatt? Vi får se. Natten kanske blir kaos igen.

Godnatt 

Vilken seger!

Jag har just precis lyckats söva Elsa i egen säng från början till slut. Utan protester, gap och skrik. Vilken seger det känns som må ni tro! 😊 Det tog bara över en timme 😉
Men hon tar ju verkligen världsrekord i att kämpa emot sömnen och besegra John Blund. Hon är mer sovande än vaken och ändå ligger hon och plockar med händerna, kör med fötterna och ålar runt som en ål. 

Ni ser! Hon sover tom. på språng!


Peter har kämpat med Albins nattning lika länge. Det är tyst där inifrån nu också så kanske att den lille herrn coolat. Eller kanske båda två? Ikväll igen. 

Just nu

Det är jobbigt att vara mormor 😉


Lite middagsvila efter en vakande natt. 

Är det inte den ena så är det den andra eller varför inte båda två?

Herregud vilken natt vi bjöds på.
Albin vaknade vid ett, tyckte det var morgon och ville gå upp för att äta frukost. Suck! Till efter tre höll jag och Peter på att försöka få honom ligga stilla och somna om. Vi åt banan, drack mjölk, tittade på fåret Shaun, lyssnade på Bamse och blev riktigt trötta och frustrerade på att han inte lyssnar på oss och gnällskriker så fort hans vilja inte går igenom. Peter hotade med att hämta bilen och åka hem igen mitt i natten. Albin höll bara med. Haha! Totalt meningslöst 😉 

Samtidigt i rummet intill vaknade Elsa en gång i timmen i panikskrik. Allt i sin ordning med andra ord. 
Min plan är att försöka vänja av nattätandet och då är det ju perfekt nu när vi kan få hjälp av mormor nattetid.
Hur som helst så klarade sig mormorn och Elsa hela natten. Visst det var skrik emellanåt men inte mer än vad det är hemma med oss. Och åt gjorde hon inte förän framåt sex imorse. Bra jobbat! 😊 
Mina tuttar däremot har varit sprickfärdiga och så onda hela natten. Vanligtvis ligger ju Elsa vid framdukat bord hela nätterna och tar sig en slurk eller två när det passar, så att ha haft en natt utan något tjuvätande är helt främmande för mina stackars tuttar. Jag har inte kunnat legat på sidan ordentligt för då har det gjort ont, lakanet var blött imorse och jag har behövt pumpa ur det värsta två gånger inatt. 
Men men, det är ju trots allt övergående 😊 


Morfarn och pappan åkte iväg på rally imorse, eller på jobb som vi sa till Albin. Knäppisar att åka iväg och stå ute halva dagen i regn!
Jag var lite smartare och gick upp och la mig igen vid åtta efter en liten tvångs amning/tömning och sov till tjugo i elva! UNDERBART! 


Albin har varit trött efter nattensstoj och trotsat, jävlats och nonchalerat till max. Han ligger numer till sängs sedan drygt en timme tillbaka. Behövligt! 

Just nu

Mina rumspojkar

Vem nattade vem tro? 😊 

Kväll

När vi kom fram i eftermiddags hade ju inte mormor och morfar hunnit komma hem från jobbet. Vilken tabbe! Albin blev så besviken att han tom. började gråta. Men vi drog till med att de var och handlade på hemvägen och då var det bra tyckte han.
Han hittade fort två nya leksakslådor som var framställda och i låg det massa nya bilar! Vilken lycka må ni tro 😊 Han var snäll att inventera Elsas låda också såklart 😉

En liten stund efter oss kom äntligen mormor och morfar och då blev det liv i luckan må ni tro. Men gladast blev nog hunden. 

Det har lekts och busats hela kvällen. Moster och onkel kom förbi också. 

Albin och pappan har nu kämpat med nattningen i sisådär två timmar. 
Svårt att komma till ro första natten borta.

Även Elsa visar sin "bästa" kvällssida med att inte vela sova. Hur trött hon än är

Nu ska jag gå upp och lägga mig hos mina pojkar. 
Elsa överlåter jag helt till mormorn 😉 

Snart framme!

Vilken tur att Albin hittade en kranbil!
Stolt ägare av en kranbil. Också.


Vi har just ätit på Donken utanför Norrköping och brummar nu de sista milen. Underbart att slippa fredagseftermiddagsköerna genom Stockholm!
Resan har gått snabbt och utan gnäll. 

Syfestivalen var okej. Givetvis lessnade Elsa lagom till att vi lyckats tränga oss fram till där de flesta garnförsäljarna var. Det blev bara en snabbtitt. Ynka tre små nystan fick följa med mig hem.
Tack Jessica för det om än korta men trevliga sällskapet. 

Pappan och Albin hade letat upp en leksaksaffär, pappan hade köpt TVÅ(!) par nya jeans och ätit korv bla. 





Nästan i tid

Vi är i rullning påväg söderut. Bara fjorton minuter efter planerat. Bra jobbat 😊 

Albin kom in till mig i sovrummet lite efter sju imorse och sa: "åka mommor moffar NUU". 
Fast sedan kom han på att han vill till en "lekfär"/leksaksaffär för "Ambin höver en kran bil"Albin behöver en kranbil. 
Så det blir nog så att far och son letar upp en leksaksaffär medan vi tjejjor tittar på garn. Perfekt! 😉 
Varför han så innerligt behöver just en kranbil nu har vi ännu inte riktigt fått klarhet i. 
Sötkorven <3 

Torsdag

Inget speciellt har hänt här idag.
Jag har sovit som en kratta inatt och känt mig lite off hela dagen. Jag hällde couscous istället för ströbröd i bunken när jag gjorde köttbullar. Att ha ett plåster som heter Elsa på sig VARJE natt börjar sätta sina spår nu. Trött! 

Att rulla köttbullar till middag idag lät som en himla bra ide' igår men jag "glömd" bort att jag har två barn som inte alltid är så samarbetsvilliga just vid middagslagningstiden. Och göra köttbullar tar lite tid.
Men jag klarade det! Middagen stod färdig när Peter kom hem från jobbet. Som vanligt. Han är faktiskt lite bortskämd 😉 

Kvällen har jag ägnat åt att packa till mig, barnen och hunden. Imorgon styr vi ner mot Linköping och stannar till nästa vecka. 
Men först blir det ett stopp i Älvsjö för ett besök på Syfestivalen imorgon. Tjoho! 

En helt vanlig eftermiddag i vårt kök.
Vi kämpar vidare med potträningen. 

Just nu

Varför ska det vara så hemskt att somna?!?!
Nu när hon äntligen börjat sova bättre på kvällarna, längre sammanhängande, så börjar vi istället om med enorma svårigheter med att somna. Hur trött hon än må vara. 

Så fort hon börjar somna in utbrister hon i ett gallskrik och kämpar emot sömnen.
Bara att börja om. Om och om igen... 

De senaste virkalstrena

Jag har virkat en ny nappsnodd till Elsa

Svärmor beställde en halsduk 

En kompis fick barn för några veckor sedan och till den lille grabben knåpade jag ihop ett barnvagnshänge och en snuttegrodofant

Till den nyblivna storebrorsan blev det en katt. Ser ni vem det ska föreställa? 😊



Köttigt

Peter och jag har ägnat två timmar nu på kvällen till att portionera och packitera 57,68 kg(!) kött. Varav 30 kg(!) köttfärs. 
Det var en stor tjur denna gång och vår 1/4 del av den var dubbelt så stor jämfört med de tidigare gångerna. Vi var inte riktigt beredda på det och platsen i frysen vi frigjort räckte ju inte på långa vägar men vi fick in allt tillslut och nu är frysen PROPPFULL! Är ni hungriga vet ni ju vart ni ska åka 😉 
Tack och lov är det ju benfritt och det underlättar nog jobbet endel tror jag.
Turligt hade vi bett farmor att komma hit och ta hand om våra barn så vi kunde jobba ostört. Tummen upp för det😊


Annars har dagen varit bra. Inget speciellt som hänt. 
Albin hade haft det bra på dagis. Som vanligt. 



En bråkdel av köttberget
Och ni kan ju tro att hunden vaktade som en hök och hoppades att något skulle trilla ner

Han fick smaka lite 😊 

Kompisar

Jag har ända sedan dagisstarten känt att man inte riktigt har någon koll på vad som händer och vad de gör de fem timmar Albin är där.
Jag har alltid typ fått "förhöra" dom när jag hämtar och fråga om allt gått bra och vad dem gjort.
Visst pratar jag alltid med Albin om hur hans dag varit och vad han gjort men det är inte alla gånger han har lust att svara på morsans alla frågor, samt att man vissa gånger får ta det han säger med en nypa salt.

Jag har iallafall tänkt att det beror på att jag kommer och hämtar honom mitt i lunchen, eller precis när de ätit färdigt. Pedagogerna har fullt upp med att torka kladdig händer och munnar på barnen, sopa upp ärtor från golvet och bädda ner alla trötta barn inför middagsvilan, så de kanske inte tänker på att berätta vad som hänt om det inte inträffat något särskilt.
Jag vet inte?

Men några veckor efter sommarlovet fick jag höra något som värmde mitt hjärta något enormt och äntligen fick jag lite "rapport" om vad min son styr med om dagarna på dagis.
En av pedagogerna berättade att de hade varit ute på förmiddagen och Albin hade lekt i sandlådan (som alltid) tillsammans med Viktor. De båda hade haft ett jättefint samspel och hade inte behövt prata utan bara tittat på varandra och förstått hur den andra tänkte gällande lastning, grävning och tippning av sanden. 

Det kanske låter som en bagatell men för mig var det stort.
Jag fick bekräftat att han kan leka tillsammans med andra, att han är sedd och att han fått kompisar.
Jag blev så otroligt glad!


Efter det har de på dagis många gånger poängterat att Albin och Viktor, eller "iktor" som Albin säger, blivit riktigt bra kompisar och har jättekul ihop. (Viktor och Albin skolades in samtidigt så jag vet också vem han är och det är kul)
Dessa två grabbar brukar ofta ha sällskap av Olle också och vad jag förstått leker de bara med bilar eller gräver i sandlådan 😊


På mornarna när pappan lämnar Albin på dagis kommer Viktor utrusande i kapprummet, tar Albin i hand och rusar in för att leka. Hur underbart är det inte att höra något sådant?
Det är aldrig några ledsamheter vid lämningen och ofta har Albin knappt tid att säga hejdå till pappan. 


Albin har de senaste veckorna börjat prata väldigt mycket om sina kompisar "iktor" och Olle även här hemma.
Förra veckan frågade jag Albin innan han gick och la sig vad han ville göra imorgon när det är fredag och det inte är något dagis?
"Åka hem iktor lääka"/åka hem till Viktor och leka, fick jag till svar. Han har fått Viktor på hjärnan och pappan liknar dem vid ett nyförälskat par 😊 


Det är en fantastisk känsla att veta att han har kompisar på dagis som han har roligt med och tom. längtar efter. 
Är han lycklig, är jag lycklig <3 

Just nu

Vi väntar köttleverans imorgon och behöver göra plats i frysen.
Jag offrade mig för glassen 😊



Trössel

Jag hann sortera, vika och hänga lite tvätt, hälla upp mitt kaffe och precis sätta ner rumpan på soffan innan Elsa vaknade efter sin middagsvila. Kallt kaffe för mig idag igen med andra ord.
Försökte söva om henne men det var lönlöst så hon kom upp istället.

Albin däremot somnade genast efter att han kom hem från dagis. Trött kille.

Albin skulle ut på eftermiddagen. Det små regnade och blåste kallt så jag försökte övertala honom att vi kunde stanna inne istället. Jag mutade med både det ena och det andra men han skulle ut. Punkt. 
Fy så ruggigt det var ute! Jag försökte få Elsa till att vila lite i vagnen men det var lönlöst.
Efter knappt en timme ute var det dags för mig att gå in och börja med middagen. Albin skulle inte med. Han la sig i protest här ute på gräsmattan och tjurade= en lerig Albin.
När jag tillslut fått in honom satte jag honom i soffan med sällskap av Lotta på Bråkmakargatan på tvn. Trots att han satt och gnällde om att titta på Pippi istället dög Lotta ändå och han satt djupt försjunken och jag kunde laga mat ifred! 
Bortsett från en Elsa som härom dagen upptäckte jyckens mat och vattenhörna och har numer bara siktet inställt dit.
Snabb som attan är hon att åla sig genom hela köket.


Även idag åt Albin hela sin portion ned korvstroganoff och vi slog till med glass till efterrätt igen. Glass i strut med strössel. Fast Albin åt glass i "hårdasch och trössel". Haha!
Fråga mig inte vad han fått hårdasch ifrån? Vi försökte gång på gång att få honom att säga strut men det var lönlöst 😊

Elsa och jag la oss för en vila efter middagen och hon somnade gott på min arm. Inte konstigt efter bara en kvarts sömn på hela dagen. Envisa stumpa!

Nu är båda barnen lagda och jag ligger inne med Elsa. Får se hur länge hon tänker kämpa emot idag. 

Just nu

Hur länge vara det här nu tro?
Hon har äntligen somnat efter att ha varit vaken sedan åtta imorse.

Hundra spänn på att hon vaknar tre minuter efter att jag lämnat rummet.

Dagens rapport

Elsa har haft en sådan där dag då hon inte velat/kunnat sova. Det är så frustrerande att se hur trött hon är men inte kunna få henne till att koppla av och somna. Hon har inte sovit ens en timme sammanlagt på hela dagen men ändå har hon hållt god min och humör (förutom när jag försökt få henne till att sova). 
Jag fick cirka fem minuter för mig själv mitt på dagen. En stund för sig själv eller lite "rast" känns faktiskt ganska viktigt och behövligt. Vissa dagar mer och andra dagar mindre. Idag hade det varit behövligt men det är bara att gilla läget.
Disken höll jag på att slänga i sopkorgen istället för att ställa in den i diskmaskinen. Virrhjärna! 😊

Albin var idag klok och passade på att sova middag. Duktig pojk!
När han vaknat och vi stoppat i oss lite mellis gick vi ut. Mitt mål var att få Elsa att somna i vagnen. Det brukar vara lite lättare än inne. Fast inte idag. Hon kämpade emot och protesterade in i det längsta innan hon tillslut somnade. Av utmattning säkert.
Jag hann dra på mig arbetshandskarna, plocka fram sekatören och hämta skottkärran innan hon vaknade. Så gick det med min plan att försöka höstfixa lite ute (det är inget roligt att påbörja något för man hinner aldrig slutföra något eller ens knappt börja innan någon kallar på en). 
Albin hängde mest med farfar och de fixade med stugan. I helgen ställdes den på sin tänkta plats och idag skruvade de dit dörren
Fint blir det! Och Albin har lärt sig säga gångjärn och veta vad det är 😉 


Elsa och jag la oss för en tupplur efter middagen och efter många protester somnade hon och sov ordentligt äntligen. Synd bara att klockan var så mycket och hon var tvungen att bli väckt för att förhindra en alltför sen riktig nattning. Men lite efter åtta sov hon äntligen för natten och har sedan dess bara vaknat två gånger 😉 

Albin hade inga svårigheter alls vid läggningen idag och somnade helt på egen hand. 
Idag åt han upp hela sin portion med fiskbullar, potatis och morötter till middagen och det var riktigt roligt att se! Vi firade med glass till efterrätt. Och han åt ju faktiskt även riktig lunch idag också. Och en hel portion gröt samt smörgås till frukost. 
Han var väl helt enkelt hungrig efter att inte ätit middagen igår. 


Nu säger jag godnatt! Snart vaknar väl Elsa och vill äta. Hon har knappt inte velat äta något annat än mammans mjölk idag. Suck! Och den gångna natten ammade hon TRE gånger!!! I vanliga fall äter hon bara en gång. Får se hur denna natt blir....


Jag hann göra lite ute i trädgårdslanden idag och när jag lyfte på några vissna blad intill min julros finner jag dessa skönheter!
Vackert! När allt annat tackar för sig, säger godnatt och laddar om inför våren, ja då knoppar och blommar dessa! Helt fantastiskt! Den blommar i isande snö, stekande sol och i ruskig höst. Vilken kämpe! 😊

Rustad för höst och vintermörker

 Nu ska väl grabben synas ordentligt?
Utrustad med Bamsereflexväst från farmor och ny varselmössa från mamma. Virkad såklart 😉 

Nattligt oväder

Inatt vaknade Elsa vid ett för att äta. När vi sedan ligger och försöker somna om hör vi värsta mullret utifrån. Det åskade! 
Tydligen låg Albin också vaken för direkt efter mullret hör vi honom pipa av skräck. Peter går in till honom och han lugnar ner sig lite men börjar svamla om "ögen"/Jörgen, vår ena granne. 
Peter sätter igång Bamse för att försöka överrösta om det skulle mullra mera. Albin ber om mer mjölk och medan Peter går till köket och hämtar det börjar Albin rabbla som ett mantra: "ögen over. ögen over. Ögen over."/Jörgen sover. 
Antagligen var han väl inte helt vaken och fick kanske för sig att det var Jörgen som var ute och grävde eller något och att det var det som mullrade?
Just när han fått sin mjölk och lugnat ner sig lite till kommer världen blixt och sekunden efter går strömmen och allt blir kolsvart och knäpptyst till det att mullret kommer. Och Albin blir återigen vettskrämd den lille kraken. Turligt nog hade inte Peter hunnit lämna rummet. 
" ögen over hemma sitt hus"/Jörgen sover hemma i sitt hus, börjar sedan Albin gasta om och om igen och nästan lite argt.
Strömmen kom tillbaka ganska omgående men jäklars så svart det hann bli! 
Det blixtrade och mullrade ett par gånger till efter det och fast att persiennerna var neddragna lyste blixtrarna upp inne ändå och de gick inte att inte låtsas om dem. Peter la sig inne hos Albin till det var över och han somnat om och slutat skälla på Jörgen. 


Och faktiskt var ju det hela ganska komiskt. Att Albin börjar yra om Jörgen och beskylla honom för åskan mitt i natten. 
Man undrar ju hur han tänkte då 😊


Nu i efterhand tycks han inte ha något minne alls av nattens drama.
Jag frågade vid frukosten om han sovit gott inatt och det hade han sa han. Bra! 😉 

En känsla som var riktig

Igår fick jag en känsla av att denna dag skulle bli kämpig och hittills har det stämt bra. Tyvärr. Klockan är inte slagen lunch ännu och jag är redan helt slut i både kropp och knopp. 

Vi vaknade till regn. Inte speciellt uppiggande.
Frukosten flöt på bra och båda barnen åt bra utan trilsk.
Albin avslutade frukosten med att vispa ner sitt halvfulla vattenglas på golvet och det gick sönder. Inte hela världen men han blev lite förfärad när han såg att det gick i bitar och jag fick torka vatten, ta hand om glasskärvor och dammsuga. Det var ju bra iof, att köket blev dammsuget i samma veva 😊

När vi ätit färdigt och borstat tänder och klätt på oss efter mycket tjat och gnat var det faktiskt uppehåll ute och vi försökte skynda oss ut för att rasta jycken.
Vi hann inte längre än ut på uppfarten innan regnet kom. Och jag min nöt som bara tog på mig tröja och väst. 
Försökte skynda oss runt lilla varvet men skynda är svårt när det finns massvis med lockande vattenpölar längs vägen
Albin drog skrindan med sina två käraste utebilar i. Samtidigt gick han och sjöng "spola pindel bott"/spola spindeln bort. Sötnöt <3

Elsa tycker inte regnskyddet på vagnen är någon hit direkt. Man ser ju knappt något!!!
Tittut! 😊

Elsa som brukar vara plätt lätt att söva direkt efter frukosten i vanliga fall har idag haft det svårt att komma till ro. Och när jag försökte söva henne inne i sovrummet efter att vi varit ute kunde ju inte Albin låta bli att komma in och störa gång på gång på gång. Bara att ge upp.

Vid tio tyckte Albin det var dags för "frutt"/frukt. Jag satte på en film och tänkte att han kunde sitta där, ta det lite lugnt och äta sin "klämma inte"/clementin medan jag gjorde ett nytt försök med att söva Elsa. Det gick inte det heller. Elsa ville inte och Albin hade myror i brallan. Han ville ha äpple och kex och citron och jag vet inte allt han försökte med. Jag frågade om han var hungrig och det var han tydligen. Han ville ha pepparkaka. Men jag fick honom till att först äta lunch och efter det få pepparkaka. 
Så halv elva satt vi och åt lunch.
Tio över elva hade jag lagt båda barnen för middagsvila. Och jag själv skulle somnat på ett kick om inte Elsa potetsterade allt vad hon orkade i ungefär en halvtimme innan hon tillslut gav upp i min famn
Då var min värsta trötthet bortblåst och nu sitter jag i soffan och dricker mitt kaffe som hann bli kallt. 

Och där vaknade Elsa igen. Efter ynka tjugominuters vila. 
Ska försöka få henne att somna om igen (innan hon klöst ur mina ögon och rivit sönder mitt ansikte).

Så gick det med min egna lilla stund att försöka samla ny kraft och energi till eftermiddagen, som oftast känns oändligt lång.


En sak är säker, man behöver ju inte vara rädd att ha långtråkigt eller sitta sysslolös och rulla tummarna när man har barn 😉 Dygnets timmar bara rinner genom fingrarna på en. 

Konsekvensen av vakenhet

Albin har inte sovit någon middag på hela helgen och det satte sina spår nu på sena eftermiddagen.
Han var hopplös! Lyssnade inte, sprang runt, åt ingen middag, satt inte ens med vid bordet, spottade mat och var bara så dryg!!! 
Vad vi än sa och gjorde nonchalerades. Tillslut rann det över för oss och han stoppades i säng (något vi vill undvika eftersom vi snart ska byta ut spjälsängen). Han fortsatte leva loppan genom att ligga och skrika i högan sky. 
Efter en evighet lugnade han äntligen ner sig och fick komma ut till oss en stund innan läggdags. 
Det tog sisådär fem minuter innan gnället och skriket var igång igen. Han ville ha äppeljuice, det fick han inte men väldigt gärna vatten. Inte bra enligt honom. Sedan fick han för sig att han skulle ha chips. Det kunde han ju bara fetglömma efter sitt beteende.
Han samlade sig tillslut och vi satt en stund och tittade på Bompa innan det var god natt.


Ja herregud vad han kan! Han är så dryg och nonchalerar oss fullständigt när han blir såhär. Han lyssnar inte på något och bara skrattar oss rakt upp i ansiktet eller vänder på klacken och går och spelar döv. 


Är treårstrotsen värre tro? Hujja! Jag vill inte veta! 

Nä...

Jag har ångrat mig nu!

😍

Just nu

Skogstokig 2,5 åring bortskänkes. NU! Eller helst redan för en timme sedan...... 

Drömmar och fikagäster

Söndag. Igen. 
Slöstart av dagen med frukost framåt nio. Albin hade tydligen vaknat redan vid sju (jag hörde inget) men hade krupit ner med pappan inne i sängen i andra rummet. Om de sov en stund till eller tittade på något vet jag inte? 
Elsa morgonbökade också från sjutiden, sov en stund, vaknade, bökade lite, sov en stund, bökade lite osv. 
Helt okej ändå att få ligga och slumra till och från till lite efter åtta 😊 

Jag och Albin var kvar inne under förmiddagen medan pappan, Elsa och jycken gick ut på promenad och räfsade lite löv. Elsa somnade ganska snabbt och var inte till jättestor hjälp 😉 

Lite fix inne hann vi med också. Tex. städa av badrummet, fixa kabellist till tv-antennsladden och skruva upp handdukakrok i badrummet på barnvänlig höjd (äntligen!). 

Vid halv tolv packade vi ner barnen i vagnarna och gick ner mot byn för att gå på husvisning.
Gamla affären med tillhörande boningshus är till salu och Peter är riktigt sugen. OM han hade haft "lite" mer pengar och fritid.
Nu ser det ju riktigt ruckligt ut och på insidan var det nästan värre. Ingen toa eller dusch eller varmvatten. Inget ordentligt avlopp. Ingen annan uppvärmning än vedspisar och en kakelugn. Och inget gjort vare sig utvändigt eller invändigt på jag vet inte hur många år? 

Mycket folk var det iallafall och de flesta var riktigt förfärade över hur skicket var.
Blir mycket spännande att se om/när det blir sålt och till vem. Vore ju riktigt trevligt om det var någon med ambition till att starta någon verksamhet i affären igen.
Min plan är ju en garn och pysselbutik med syjuntaträffar, kurser och annat trevligt och pyssligt. 
Vad tror ni? 😊 


Efter visningen kom Jessica och Peshraw hit för en fika. De var också och tittade på huset (och blev förfärade). 

Peter och Elsa har varit instängda i sovrummet i närmare två timmar nu och vilat!
Jag har försökt få Albin till att lägga sig och vila också men han har inte velat. Istället satte jag på en film och han satt och vilade lite. Nu pågår fortsatt billek igen 😊


Jag ska nog börja lite smått med middag och väcka sömntutorna.

Tjing!

Tråkigt mående

Fy vilket konstigt mående jag haft sedan vi kom hem i eftermiddags. Akuttrött så man knappt orkar hålla ögonen öppna, jag har frusit ända in i märgen och illamående och magknip som kommit och gått. Turligt nog kom farmor förbi en sväng nu här i eftermiddags och hon tog med sig båda barnen ut. Jag och Peter passade på att bädda ner oss i sängen medan huset var tomt och tyst. Han tittade på fåniga Goldrusch och jag slumrade en stund. Med två täcken på mig lyckades jag få balans på kroppstemperaturen men illamåendet, knipen och tröttheten var kvar.
Först tänkte jag att det var simhallsvattnet som ställde till det i magen på mig men då borde någon annan i familjen också må tjuvens tycker jag. Elsa och Albin lär ju ha svalt flera liter mer vatten än jag som inte ens doppade huvudet.
Middag lyckades jag få i mig lite men det stod mig upp i halsen när jag var färdig. 
Hoppas det blir bättre under kvällen.


Båda barnen är lagda. 
Albin som inte sov någon middag efter badet idag har vi inte hört ett knyst ifrån sedan han la sig.
Elsa började jag natta. Även hon var riktigt trött men eftersom hon inte tillåter sig själv att slappna av och blunda tar det tid. Peter fick ta över efter en stund så jag kunde inta liggläge på soffan. Känns bäst så i magen. 
Nu kommer han hör jag så jag gissar på att stumpan somnat 😊 Fortsätt så resten av kvällen!

Bada i badhuset

Vi gjorde vårt premiärbesök i nya badhuset här hos oss idag och det var toppen.
Albin blev förväntansfull när vi vid frukosten talade om att vi skulle åka och bada. Han har pratat om att bada flera gånger när han sett sina badbyxor i byrålådan.


Jättefin och stor baby/barnpool var det samt ytterligare en lite varmare undervisningsbassäng. Perfekt och nästan ett måste när man badar med små barn.
Minus var att rutschkanan bara fick åkas av personer äldre än sju år. Lite trist. 
Vi tog en liten paus med varsin glass innan vi badade en liten stund till. 
Det är knappt vare sig Elsa eller Albin orkar bada lite mer än en timme. Jag och Elsa satt på en bänk en stund och vilade oss lite innan vi plaskade lite till.
Elsa tycker det är skitkul att bada och att titta på alla andra barn är toppen det också!
Albin är som en fisk i vattnet och känner sig trygg så länge han har sin simring. Vi försökte få honom till att bada lite utan den också men det var han motvillig till.


Efter badet skulle vi åka och äta lunch. Jag tyckte Donken och Albin tyckte Ica (bara för han vet att det finns bullar där). Tillslut lyckades jag övertala honom och det blev Donken 😊 Men vi kom inte längre än till parkeringen, det var proppfullt med folk där inne så vi åkte vidare till Ica istället. Lycklig Albin.

Såhär trött blir man av att bada 😊 

Vi åt korv med bröd, bulle och drack Festis. Elsa sov som en stock.




Dagen

Dagen har varit kanon! Jag och Albin har inte haft en enda diskussion och jag har inte behövt ryta till någon gång. Underbart! 

Vi började dagen med ett par timmar ute efter frukosten. När vi tog vår morgonrunda fastnade vi borta hos gammelgrannarna, "öte" var ju ute och lastade löv på kärran bakpå hans traktor. Då går det ju inte bara att gå förbi när man har en liten Albin som sällskap. 
Albin började istället att hjälpa till och kvar väldigt kvick att hänga med på traktorn
Elsa slötittade från vagnen och när vi gick hem igen somnade hon. 

Framåt elva tyckte Albin det var dags för "mellis på trappan med "kess"/kex" jag tyckte det var bättre med lunch först och kex efter. Det gick den lille herrn med på faktiskt.
Elsa fick också äta då men det var bara ett par teskedar fisk och potatis som slank ner och en majskrok.
Vid tolv hoppade Albin i säng och somnade på studs tror jag.
Elsa var vaken en liten stund till men somnade middag hon också sedan.

Vid två började jag ruska liv i dom båda igen och vi gick ut. 
Albin hängde med farfar och jag och Elsa tog en riktigt ordentlig och rask promenad utan jycken på släptåg som ska stanna var femte meter och lyfta på benet.

Pappan kom hem vid halv fyra och jag tänkte gå in och dra igång middagen men helt plötsligt blir jag helt skakis, yr och känner mig jättekonstig. 
Jag kommer då på att jag helt glömt bort att stoppa i någon lunch i mig själv när jag utfodrade barnen.
En banan och en gammal chokladhare (som jag hittade i skafferiet) senare var jag fit for fight igen och kunde ställa mig vid spisen. 

Resten av eftermiddagen och kvällen var ganska händelselös.
Jag försökte få Elsa att ta en powernap efter middagen men det gick inte.
Albin och pappan lekte med bilar innan det var dags för "iff"/chips.
Jag tänkte lägga mig i ett varmt och härligt bad innan vi drog igång nattningarna men badet blev mest fisljummet och icke så njutningsfullt eftersom det tydligen var dåligt med varmvatten. Attans! 

Nattningarna har gått sådär.
Just nu ligger jag inne hos Albin. Han kunde inte somna eftersom Elsa vaknade och förde oljud en stund efter att han lagt sig.
Elsa somnade hyfsat lätt vid sju och sov cirka tjugo minuter för att sedan vakna och inte vela somna om. Det blir oftast så när hon inte sovit tre gånger under den gångna dagen.
Men nu tycks pappan ha bemästrat hennes protester 😊 och jag vågar nog också påstå att Albin också somnat.
Kan Peter och jag få ha lite tid tillsammans nu kanske? 

Just nu

Fredags"iff"/chips och Bompa
MYS <3 



Pappan nattar lillasyster. 

Mitt och ditt samt att dela med sig.

I tisdags när jag var i affären kom jag äntligen ihåg att köpa en mugg till Elsa. BARA till Elsa. Albin har nämligen fått för sig att hon inte får dricka ur de muggar vi har hemma som är "hans". Trots att han oftast dricker ur vanligt glas nu. 
Men nu har lillstumpan en egen mugg som bara är hennes 😊 
Det första Albin la märket till när han kom hem från dagis den dagen var den nya muggen som stod på köksbordet.
Han fattade direkt att det var Elsas och att den var rosa. Och Elsa har fått ha den för sig själv 😊 


Oftast är Albin givmild med sina saker och låter Elsa få låna och leka med. Men ibland är det tvärt NEJ och då är det så. 
Vi har lyckats få honom till att rensa ut det mesta i bebisleksaksväg och gett till Elsa. Och Elsas leksakskorg är redan överfull!


Nu när Elsa ålar i 110 gäller det att se till att inte olömpliga saker ligger på golvet. Många av Albins bilar och traktorer är inte speciellt sjumånadersvänliga och vi försöker få Albin att hålla lite koll på sina saker. Det går väl sådär. 
Vi säger att han får skylla sig själv om han sprider ut sina saker så Elsa kommer åt dem. Och vi försöker få honom till att hålla sig inne på sitt rum, där han får sprida ut prylar hur mycket han vill men det går sådär även det.
En sak i taget 😊 

Det blev bara pannkaka av pannkakan

En tidig start av dagen idag och det kändes drygt efter Elsas alla sjuttionio panikskriksuppvak under den gångna  natten. 

Har varit hyfsat lugnt resten av dagen. Gick ut på eftermiddagen men det var ruggigt kallt och så började det regna så jag och Elsa gick bara en liten kortisrunda med jycken innan vi gick in igen och gjorde middag istället.
Albin hade lyckats lura med sig farfar upp till grannarnas lekstuga där satt och fikade och sålde glass 😊

Till middag serverades det ärtsoppa och pannkaksmuffin till efterrätt. Hittade receptet härom dagen och tänkte det skulle vara perfekt! Vi gillar alla pannkakor men det är ju så fruktansvärt tråkigt att stå och steka samt att det tar evigheter och göra dem som muffins verkar ju hundra gånger smidigare. Men det var en besvikelse. Stabbiga till tusen och smakade bara mjöl. Albin åt en men sedan var han nöjd så det var nog inte så poppis för honom heller. Men ärtsoppan gillade han! 😊 
Elsa fick lite bitar pannkaka att sitta och plocka med och hon tyckte nog om det bäst av alla. Hon kämpade allt vad hon kunde för att få in i munnen. Sötnosan <3

Albin for runt som en huligan och det blev flera diskutioner och utbrott under kvällen. En dusch, frukt och Bompa fick honom tillslut att samla sig och coola ner.


Ballongerna barnen fick när vi var på marknad "lever" än! Helt otroligt! 
Elsa älskar sin och skiner upp som en sol när hon ser den. Prasslar mysigt gör den också 😊 

Elsa Bvc 7 månader

Idag var vi som sagt på Bvc. Egentligen är det ingen koll mellan 6 och 8 månaders besöket men jag bokade in en extra nu för att se så vikten går åt rätt håll. Hon har ju inget större matintresse vår lilla stumpa.

Vikten var det inga tvivel om och hon forsätter ligga exakt på sin kurva.
8195 g (18/9 7630 g)

Jag passade också på att ventilera om våra nätter med bvctanten och hon tog sig verkligen tid att lyssna och ställa frågor.
Det hon tror, precis som vi är att det är en period vi måste ta oss igenom "bara". En kombination av separationsångesten och att hitta en bra balans med mat och amning.
Erbjuda mer mat och mellanmål av typ allt och hoppas hon visar mer intresse.
I dagsläget äter hon fortfarande inte en hel portion gröt till frukost tex. och det är väldigt sällan hon själv "ber" om mat. Frukter av olika slag går oftast ner men middagsmaten är det inte ens säkert hon äter upp två matskedar. Ammar gör vi bara ett fåtal gånger per dag. 

Jag personligen är ju tveksam till att nattstöket hänger ihop med äta och mat eftersom 9 av 10 gånger hon vaknar på nätterna har hon absolut inget som helst intresse av att äta. 
Men vi får se 😊 

Nu håller vi tummar och tår för att nätterna lugnar ner sig, så vi alla kan bli piggare, gladare och tålmodigare.

Just nu

Elsa och jag hade en tidig tid på Bvc idag, redan klockan nio var vi där. 
Nu försöker vi slå ihjäl tiden för att sedan hämta brorsan på dagis kvart i tolv. Ingen ide' att åka hem imellan. Blir bara fram och tillbaka.

Nu en fika sedan en sväng in på Ica 

Elsa är klok och sover en sväng



Mössan vi tappade här på Ica i helgen hämtade jag ut i kundtjänst idag. Bra! :) 

Onsdag

Till elva igår kväll kämpade Elsa emot John Blund. Efter mycket protester somnade hon tillslut mellan oss. Och natten var väl ändå ok men morgonen var värre. Hon vaknade samtidigt som Peter och Albin gick upp och jävlars vad förbannad hon var! Så fort vi kom upp ur sängen och ut ur sovrummet tystnade hon och allt var frid och fröjd. Vad är det för fel på vårt sovrum egentligen? 
Vi satt med vid köksbordet medan grabbarna åt frukost och när de åkte mot dagis vid halv sju gick vi och la oss igen. Märkligt nog somnade damen ganska omgående och utan en enda protest. Tack för det!
Jag vaknade vid halv nio och strax efter vaknade också Elsa. Pigg och glad. 

Frukost och sedan ut med hunden. Hem en stund och sedan styra mot dagis och  hämtning av brorsan.

Efter middagsvilan gick vi ut.
Usch, jag tycker inte det är så roligt att vara ute såhär års. Eller jo, så länge man har något att sysselsätta sig med och hålla kroppstemperaturen är det friskt och skönt att vara ute. Men nu när jag har en Elsa i vagnen att sysselsätta genom att rulla vagnen så är det lite meckigt att hålla på med annat också och då börjar man frysa.
Albin kan iallafall konsten att hålla sig sysselsatt och varm både ute och inne. Det är bra!

Idag somnade Albin ganska omgående efter nattningen, helt själv.
Elsa är lite trögare. Jag har precis bytt av med Peter. Nu är det hans tur att försöka. Tack och lov är det iallafall ljudlösa protester ikväll. Än så länge....



Såhär roligt tyckte Albin det var

När Elsa fick plommonpure' huggtänder

Hihi! Sötnötarna <3 

Hon pratar!!!

Elsa har i ett par dagar nu börjat "prata". Det är ju så gulligt! 
Inte för att vi förstår vad hon säger men hon försöker iallafall 😊

Tex: "blä blä blä", "da da da", "dla dla dla" och massa andra fler läten som jag inte kan stava till 😊 


Åla fast kan man också göra. Här under soffbordet. 

Just nu

Elsa och jag ser på Hollywoodfruar

Hon vill tydligen nattuggla lite.
Dessutom låter hon oroväckande täppt i näsan. Igen! 

Tisdag

Igårkväll skedde ett mirakel i detta hus! 
Jag nattade Albin och han somnade pangboom utan ett pip. Och sov hela natten.
Pappan nattade Elsa, direkt i hennes egna säng och det tog knappt en halvtimme. Utan skrik och gap. Hon sov nonstop till halv tio, åt och somnade om utan några protester. 
Än finns det hopp med andra ord! 😊 
Dock dröjde det inte länge efter att vi lagt oss vid elva till dess vi hade en Elsa mellan oss igen. Jag tror hon drömde för det lät som hon låg och grät i sömnen den lilla kraken och efter en stund började hon gråta på riktigt. Kom över till oss och somnade om omgående. Sedan sov hon hela natten tror jag med bara ett nattmål och inget trilsk. Duktig tjej! 

Imorse var duktiga tjejen trött och jag fick väcka henne lite efter åtta. Vi hade ju simhallen i förmiddags var ju tvugna att gå upp i tid för att hinna. Typiskt!

Simhallen gick toppen som vanligt. Tyvärr var det sista lektionen för steg ett. Men vi börjar steg två och två veckor! 😊
Elsa plaskar på och gillar sångerna. Hon är faktiskt jätteduktig med att hålla munnen stängd och inte få in massa onödigt vatten.
Vid sista lektionerna testar vi alltid på flytvästar och det känns nyttigt. Att se och känna hur både västen och barnet beter sig i vattnet.
Duschningen och ombytningen efter badet är alltid lika intressant och spännande varje vecka. Idag var vi sex bebisar, sex mammor, en mormor och fem babyskyddstolar som trängdes i lilla omklädningsrummet. Trångt! Men ändå lite kul 😊 

Elsa somnade som en stock på hemvägen i vanlig ordning och vaknade inte ens av hundens hysteriska glädjeskällande när vi kom hem.
Strax efter oss kom Albin hem från dagis. Hämtad av farfar. Hopp i säng för grabben och jag kunde äntligen stoppa i  mig lite efterlängtad lunch.
Elsa hade inga planer på att vila någon mera middag utan ville bara leka. 

Albin vaknade vid två och var faktiskt på bra humör! Underbart!
Vi åt lite mellis och gick sedan ut. Bäddade ner Elsa i vagnen och hon somnade efter en liten promenad. 

Kokfisk och äggsås till middag och båda barnen åt jättebra. (Fast ingen äggsås till Elsa.) Albin fortsätter ju vara i sin tråkiga matperiod och vi förstår inte hur han orkar hålla igång så som han gör trots att han knappt äter. 

Resten av kvällen lektes det och barnen samarbetade med att riva sönder en katalog 
Skitkul tydligen. 


Nu är båda nattade. Elsa sover på mig och jag ska försöka lägga över henne till sängen. 
Albin har just börjat oja efter pappa hör jag... 

Våran måndag

Igårkväll bestämde jag och syssling P.s mamma att vi skulle komma och leka hos dem iförmiddags.
Vid frukosten imorse frågade jag Albin om han ville åka till Philip?
Inget snack om saken! Han ville dit och skulle leka med "vovon"/Volvon, en av Philips alla miljoner bilar. 

Av någon anledning har båda mina barn fått för sig att sköta magen på måndagsmorgnarna och så även idag. Dessutom typ samtidigt. När jag är färdig med den första har den andra slutfört sitt och väntar på byte. Tur vi inte har fem barn ;)

Vid halv tio kom vi äntligen iväg. 
Först var vi ute en stund i grårusket men Albin längtade bara in till "vovon". Men ni må tro att grabben kom på andra tankar när han hittade precis en sådan "tröcka"/tröska som han SKA ha. 
Han tröskade löv för glatta livet 


Inne vände dom uppochner på stället ganska omgående. Bilar och maskiner överallt! 
Elsa var inte sämre hon utan tog för sig med grabbarna också.
Lille Viktor var trött och sov hela tiden vi var där.

Efter en mellis/lunch lyckades jag tillslut få med mig båda barnen ut till bilen och åkte hemåt igen. 
Elsa somnade som en stock i bilen.
Vi var hemma vid ett och Albin hoppade i säng. Jag trodde han skulle slockna omgående men ack vad fel jag hade. 
Elsa somnade om på mig igen men det blev ju inte så långvarigt tyvärr med en storebror som inte hade samma plan. 

Eftermiddag ägnade vi åt att lägga pussel och titta på Hitta Nemo.

Efter middagen gick jag och Albin ut och räfsade löv. Eller jag räfsade och Albin körde mest runt med pirren. I mina ihopräfsade lövhögar...
En runda med jycken tog vi också innan vi gick in vid halv sex och tappade upp ett bad.
Pappan och Elsa låg inne och latade sig medan vi var ute.

Nu är grabben nybadad och lagd. 
Elsa och pappan har också lagt sig igen. Det är knäpptyst här hemma. Får se hur länge det varar. En repris från igår tack! Elsa sov nästan pipfritt ända till halv tio då hon åt, somnade om och sov till nästan ett. Det är banne mig värt att fira! ;) 
Resten av natten låg hon mellan oss och var tyvärr ganska stökig och högljudd. 

Klona mig!!!

Elsa sussar så gott och välbehövligt på mig i soffan och samtidigt gormar Albin "Ambin komma upp" och "min maaaamma" inifrån sitt rum. Han lyckades aldrig somna någon middag.


Väcka Elsa eller låta Albin härja lite till??? 

Elsas dop

Lördag 27 september klockan 15.00 var det dags för Elsa att döpas i Edsbro kyrka.
 
Jag och Peter åkte redan på fredagseftermiddagen bort till församlingshemmet för att förbereda bla. dukningen.
Elsa var också med men var inte till så mycket hjälp 
 
Före
 
Efter
 
Vi har sådan tur när vi lånar lokal och ska hålla kalas. Även denna gång går diskmaskinen sönder dagarna innan vi ska använda den. Dessutom var vi tvugna att diska allt porslin vi skulle duka med eftersom allt var täckt med en kladdig hinna. Troligtvis pga. den trasiga diskmaskinen.
 
Vi blev tillslut nöjda och kunde lämna lokalen och åka hem efter ett par timmar.
 
Färgtemat var lila och lime och dukningen bestod av:
lila servetter med silvrigt namntryck
glasfoten pyntades med en virkad liten blomma
 
ljuslyktorna hade fått en lila virkad klädsel och runt om låg det konfetti (som jag fått stansa ut själv eftersom jag inte hittade färdig i de rätta färgerna att köpa ;)
 
blomdekorationerna bestod av lila Hortensia, lime prärieklocka, brudslöja, ormhassel, en halv lime och mossa
 
 
 
Lördag var kommen och vi kunde ju faktiskt ta det lugnt på förmiddagen. Allt som gick att förbereda var ju typ klart!
Båda barnen vilar middag här hemma innan vi framåt ett packar ihop oss och åker iväg till församlingshemmet.
Vi fixar lite korv med bröd till lunch och Elsa är duktig och sover en stund i vagnen igen. 
Vi fixar det sista och byter sedan kläder vi också innan vi går upp till kyrkan framåt halv tre.
 
Gästerna droppar in efter som. Prästen kommer sist av alla tror jag. Haha! Nu kan vi köra igång!
 
Min kompis Jessica blir Elsas ena fadder och bär in Elsa till tonerna av Lejonkungen på orgeln.
Isak (syssling) blir Elsas andra fadder och han var riktigt nervös. Men allt gick ju fint!
Albin var lite med oss, satt lite i kyrbänken och kom tillbaka till oss och satte sig igen. Fram och tillbaka.
 
 
Psalmer som spelades och sjöngs var: Du vet väl om att du är värdefull, Tryggare kan ingen vara samt Måne och sol. 
 
Albin och Isak hällde upp vattnet i dopfunten och de båda tog det på stort allvar. Duktiga var dom!
När dom är färdiga säger Albin: "Äjsa bada"/Elsa bada. Haha! Gullepojk! 
 
Allt går som en dans och Elsa håller god min från början till slut. Att bli blöt på huvudet var väl inget och när orgeln spelar diggar hon med. Ett par gånger försöker även överrösta prästen. Sötfia! 
Blomman och bandet på klänningen fick inte sitta orört så länge. Det skulle ju såklart provsmakas! 
 
När allt är färdigt går vi ut till tonerna av Madicken.
 
Ännu ett mycket fint och lättsamt dop fick vi till. Prästen Helen är ju bara så bra! Hon lät Albin få hjälpa till och bad alla andra barn komma närmare och titta när det var dags för vattnet på huvudet. Det blir så mycket mysigare och inte så högtidligt och uppstyltat. 
 
 
 
 
Efter akten i kyrkan gick vi ner till församlingshemmet och kalasade på farmors goda smörgåstårtor! Eller *macka tåta"/macka tårta som Albin sa.
En tårta med rostbiff och en med skaldjur. Smarrigt!
 
Huvudpersonen var fortfarande strålande glad trots flera klädbyten inom loppet på bara en timme.
Mamman hade dagen till ära virkat en klänning till henne. Och ett hårband. Och små ballerinaskor. Ett lila band i klänningen var pricken över i.et och hon var så fin!  (och mamman nöjd:)
 
Storebrorsan var så stilig i lila fluga!
Självklart även den virkad.
 
När kaffe och kaka förtärdes passade vi på att öppna alla paket. Mycket fint fick hon! Bla. smycken, smyckeskrin, skor, kläder och docka. Vi tackar ännu en gång!
 
Till fikat bjöds på havrekakor med choklad, rosa schackrutor och chokladbollar.
 
 
Likaså bjudningen flöt på fint och folk verkade vara nöjda. Och så även vi.
Barnen lekte både ute och inne och ballongerna var mycket uppskattade! 
 
Framåt sextiden hade nästan alla 30 gäster droppat av och städningen var i full gång. Även det gick snabbt och lätt. (Trots trasig diskmaskin.) 
Det var skönt att packa in det sista bilen och ratta hemåt. Man blir trött av att hålla dop. 
 
 
Vi är riktigt nöjda med dagen, alla presenter och framförallt all hjälp! Tack ännu en gång!
 
 
 Elsa Katalin (efter farmor) Elisabeth (mammas släktnamn) Rut (efter pappas farmor) tackar för en toppen dag! 

Söndag

Albin slocknade på nolltid igår kväll efter  äventyret med farmor och han sov ända fram till tidiga morgontimmarna, då han alltid vaknar och påkallar uppmärksamhet.

Elsa hade återigen en sådan där lattjokväll. Hon sov till halv tio, då vaknade hon och åt och tänkte inte somna om.
Framåt tolv tuppade hon äntligen av igen. Efter blod, svett och tårar från både henne och båda hennes föräldrar. 
Jag fortsätter förundras över hur en så glad och lugn tjej dagtid kan förvandlas till detta vilddjur som är så förbannad och skriker så taket lyfter när det är sovdags? Är det så hemskt att somna?

Jag är fruktansvärt less på dessa kvällar nu. Man vet aldrig hur det blir. Och när det är tyst och båda barnen sover sitter man som på nålar och bara väntar på att de ska vakna.
Vissa kvällar springer vi i skytteltrafik mellan barnens sängar och soffan. Tid för varandra, jag och Peter, existerar inte längre. När lugnet äntligen lagt sig är klockan så mycket att det är dags även för oss att lägga oss. Peter somnar oftast typ tre minuter efter att hans huvud landat på kudden medan jag oftast ligger vaken numer eftersom att Elsa nästan alltid vaknar två minuter efter att jag äntligen somnat. Lika bra att ligga vaken och vänta tycker min hjärna då.

Men men, även denna period är väl övergående får vi hoppas och att vi snart kan få något lugnare kvällar att kunna varva ner, göra sånt som inte hunnit med på dagen, prata med varandra utan att bli avbrutna samt vila öronen lite. 
Snart....


Idag har vi bara haft söndagsslö här hemma. 
"Sovmorgon" till typ åtta och en sådan där underbar och fröjdefull söndagsfamiljefrukost tillsammans (eller halvtkaos artad och stressig som vanligt med gormande barn, fel pålägg och myror i byxorna).
Grått och dimmigt har det varit ute idag så jag och Elsa höll oss inne medan grabbarna var ute en liten stund på förmiddagen. När de kom in läste vi lite bok och lekte lite innan det var dags för Albin att vila. Han hade väldigt svårt att komma till ro idag men tillslut sov han. Då la vi oss också faktiskt. Elsa somnade ganska snabbt och så även Peter. Jag lyckades iallafall tupplura en liten powernap. Bättre än inget. Jag låg kvar i sängen med en snarkande Elsa på bröstet och en snarkande Peter bredvid.
Halv tre fick jag nog och väckte dom!
Vi åt en väldigt sen lunch kombinerad mellis och gick sedan ut.
Grabbarna räfsade löv och jag och Elsa rensade ut det sista ur växthuset. 
Sedan kom regnet och vi gick in.
Jag började med middagen, söndagssteken och de andra plockade fram tågbanan. Albin har pratat om tågbanan hela veckan och velat bygga och nu äntligen! :)
Det blev en sen middag och Elsa var lite trött och grinig. Hon har bara sovit två lurar idag, det mest optimala är tre. Men nu har jag en sovande stumpa på mig här i sängen och i rummet bredvid hör jag att Albin just lagt sig. 

Hur blir denna kväll tro???

Hur söt får man vara när man sitter ute och hejar på mamman som grejar med trädgårdsbestyr? :) 

.....

När vi framöver skryter om hur snälla och fina barn vi har, snälla(!), påminn då oss om kvällarna och nätterna i september och oktober 2014. 

Elsa 7 månader

Är vår lillstumpa redan så stor?! Hut är det möjligt? Varför ha så bråttom? 
Hur som helst är det en glädje att få se dig utvecklas för var dag som går.

Hon gillar musik och leksaker som låter. Så fort tex. telefonen ringer så börjar det rycka i henne och diggar.
Traktorn som åker och spelar musik är ju toppen! Den är hon tokkär i och jagar efter. Och hur lycklig blir hon inte när hon lyckas trycka igång något ljud på den själv! :) Och hjulen som snurrar på den är ju bara SÅ fina!

Brorsan är stora idolen. Och hans leksaker förstås. Hon vill hemskt gärna titta och känna på hans saker. Dock inte alltid lika uppskattat av brorsan.

På bara en vecka har hon gått från att åla lika långsamt som en snigel till att åla fort som bara den. Har hon siktet inställt på något speciellt så hetsålar hon dit! 
Lampsladden i hallen är ett av favoritmålet...

Äta och mat är inte så jätteintressant men det går åt rätt håll nu iallafall. 
Hon äter nästan en hel portion gröt till frukost och lite fruktmos.
Lunch består oftast av amning och frukt i någon form.
På eftermiddagen blir det oftast en amning och sedan mat när vi äter middag. Nu slukar hon nästan sin portion vid middagen och det är så härligt att se. Till efterrätt brukar det bli frukt, puré, eller rånkex. Idag fick hon sin första majskrok och den försvann i ett nafs. 
Oftast ammar hon sedan vid nattning mellan 18-19 och sedan mellan 22-23 någon gång. Nattätandet har jag lite dålig koll på numer efter alla veckor med miljontals uppvak. Men jag tror hon ibland äter runt 02-03 och sedan framåt 05-07. Ätandet vid 02-03 är nog väldigt sällsynt numer.
Det är väl dags att försöka hinna klämma in en bättre lunch nu snart men det är svårt. Är hon inte hungrig så äter hon inte och det är knappt hon hinner bli hungrig så som vi gör nu.
Vi har i ett par veckor försökt få henne att äta i den där smarta nätpåsen som man stoppat ner ex. fruktbitar i men hon har inte varit alls intresserad av att ens prova. Men igår äntligen testade hon och oj så gott det var med päron där i! :)

Nätterna fortsätter vara oroliga. Hon vaknar titt som tätt och är missnöjd och gnällig men somnar nästan alltid om efter bara ett par minutrar. 
Sover gör hon mest i vår säng. Oftast sover hon i sin säng fram till 00-01 och därefter mellan oss.
Morgon gör hon vid 06-07. 

Det är en väldigt närhetstörstig period hon är inne i just nu och då framförallt när det gäller att sova. Hon är väl inne i separationsfasen och har insett att hon är en egen individ och kan lämnas. 
Lite mer mammig har hon blivit men då mest bara när hon är trött och ett par dagar hade hon svårt att acceptera när jag försvann utom synhåll. 
På nätterna ligger hon oftast som ett plåster på mig. Jag försöker flytta bort henne en bit men nästa gång jag vaknar ligger hon lika tätt intill igen och jag ligger halvvägs över sängkanten. 
Hon söker ofta ögonkontakt och vill gärna gosa ansikte mot ansikte. Pilla på mammas näsa eller öra är mys och likaså dra i håret (aj!). Gärna när det är sovdags.

"Prata" har hon inte börjat med riktigt ännu men hon har mycket ljud för sig. Bla. knäpper hon mycket med tungan på olika vis och glädjeskriker ofta. Det senaste är att låtsas hosta. Och då gärna i kombination med munpruttar.
Mycket underhållande att se på :)

Står gör hon relativt stadigt (om man håller i henne såklart) men bäst av allt är att hoppa. 
I över en månads tid nu har hennes högsta önskan varit att kunna ta sig upp till sittande från liggande. Hon spänner sig som en båge med både huvud och ben upp i luften men än går det inte. Om hon inte har något att dra i som hjälp upp eller om hon från början redan halvsitter upp.
Att ställa sig upp har hon inte förstått ännu men hon visar ändå lite små tendenser till att börja ställa sig upp på knä. 

Inga tänder på gång vad vi kan känna.

Pappan sin fjäskar hon något kolossalt för och lindar honom kring sitt lillfinger redan nu ;) 

Det är en väldigt lättsam tjej vi har kräver inte mycket. Hon sysselsätter sig själv långa stunder bara hon har något att pilla med.
Men kvällar och nätter är hon som förbytt. Tyvärr. 

Dagens finaste gladfis! 

Löööördag

Det har varit en fin höstdag här hos oss idag! Medan resten av familjen spenderade förmiddagen ute passade jag på att dra igenom övervåningen med dammsugaren. Den hemska tiden då kilovis med sand och grus kommer in är här. Jobbigt då man han en ålande bebis. Dålig tajming. 

Vid elva gick vi bort till ena grannen där det vankades loppis. En kvart senare gick vi därifrån nästan tio barnböcker, en mini kånkenväska och en fin barnstol rikare. Och hundra kronor fattigare. 
Albin gick dessutom hem med ett par nya tuffa (och hela) solbrillor som loppistanten gav till honom gratis 😉 Och med en kokosboll i magen.
Vilken tur att vi tog med oss skrindan! 😊

Hemma åt vi lunch och sedan var det dags för vila.
Elsa somnade på pappan, för omväxlingsskull, och även pappan slumrade lite.
Albin kom aldrig till ro helt men låg iallafall och vilade.
Jag tog hand om lite tvätt och fixade med lite bilder på datorn.

Farmor kom någongång efter ett och skulle hämta Albin. De två hade bestämt att de skulle leka idag. När dom åkte passade vi på att åka och handla och äta. 
Vi var hemma vid halv sex och Albin och farmor kom inte förän närmare halv åtta.
Vad hade dom gjort?!
Jo, de hade tagit bussen in till Stockholm, tunnelbanan in till Sergelstorg, ätit på Donken, åkt hiss och rulltrappa och sedan åkt hem igen. 
Vilken grej va?! 😉 Bussen var dubbeldäckare och de hade suttit där uppe längst fram och spanat. 
Nya solbrillorna hade hängt med hela tiden. Mycket viktigt!

Nu är två trötta barn nattade.
Elsa lyckades jag söva i sin säng utan en enda protest. Minns ej när det hände sist.
Albin har inte yppat ett pip sedan han stoppades i säng.
Blir spännande att se hur denna kväll blir. 
Elsa har inte riktigt kommit in i djupsömnen ännu utan gnäller när nappen trillar ur. Men snart så! (Tänk positivt!)

Elsa fick syn på ballongerna vid kassan på Ica och sken upp som en sol! Hon är helt galen i ballonger och viftar med dem hejvilt! 😊

En fredagskväll hos oss

Igårkväll sövde jag Elsa lätt som en plätt och det gick att lägga över henne till sin säng på första försöket. Vilken skräll! Och hon sov och sov och sov. Ända till halv tio. Då hade hon fått nog av att sova och ville vara vaken så det blev lite soffhäng med oss. 
Framåt elva gick vi och la oss och det dröjde framåt tolv innan både Elsa och jag somnade äntligen (pappan somnade långt tidigare). Resten av natten var orolig med typ sjuhundra gnälliga uppvak. Vad är felet egentligen? Nu kan vi inte skylla på en snorig och täppt näsa längre. 

Albin hade som vanligt svårt att somna på kvällen och det dröjde nog framåt halv nio innan han tillslut gav upp med alla hittepåbestyr han börjat med på kvällarna. 
(Ja vi fick cirka en hel timme barnfri igår)
Vid fyra imorse var det även Albins tur att härja lite.

Vi får väl ändå tacka för att våra vilddjur nöjde sig med att göra morgon framåt åtta imorse 😊 
Puss på er <3 

Just nu

Vi avslutar icahandlingen med middag på Donken

Glad brutta! Trots att vi lyckades tappa bort hennes mössa inne på Ica 😞 (mormor! Du får sticka en ny grön!) 

Förmiddagsfördriv

Idag gjorde vi studiebesök på pappans jobb. Vi passade på när han var här hemma i krokarna.
Men innan vi kom iväg hemifrån vid halv tio höll Albin på att driva mig till vansinne.
Han är fruktansvärt nonchalant och bryr sig inte ett smack om vad jag säger till honom. När min bägare rinner över och jag säger till honom på skarpen skrattar han mig bara rakt upp i ansiktet. Fy sjutton vad det kokar i mig då! "Ut härifrån" fick jag order om när jag försökte få på honom kläderna inne på hans rum.
När han är på det här humöret är han dessutom väldigt på Elsa. Han ska vara precis exakt på samma ställe där hon är och leka med samma saker hon håller på mig. Och ger hon ifrån sig ett glädjetjut ska Albin slå det och vrålar även han fast tjugo gånger högre. 
Jag blir trött!!!

När vi tillslut kom iväg och landade borta hos pappan var allt trilsk som bortblåst.
Albin fick åka med och tippa av löv och det var ju toppen!
Vi hann vara där i cirka en kvart innan klåfingriga Albin pillar på avgasröret på maskinen och givetvis bränner sig.
Vilken tur att jag packat en liten matsäcksväska med en kylklamp i! 
Han fick nog rätt ont för sedan var humöret ganska labilt. 

Elsa somnade gott i vagnen i dånet av två lövblåsar
Jag bytte till sittdelen på vagnen idag och det verkar gillas.


Vi stannade kvar och åt lunch med pappan. Eller vi åt och Albin lekte. Han hittade ju alla leksaker som finns där och blev helt lyrisk. (Det var där jag och Albin gick på öppna förskolan förra vintern.) 

När vi kom hem vid halv ett var det två trötta barn jag hade. Albin somnade bums och likaså Elsa efter lite käk.



Dagens bästa

Albin fick lite zinkpasta på pungen efter badet efter att vi upptäckte att han var väldigt röd där.
Han sätter sig naken i soffan för att titta på Bompa och säger:
- Måla om Pelle.
Och så tittar han ner och visar mig att han är vit av zinkpastan.

Hihi! Lille sötgubbe ❤️ "måla om Pelle". Vad får han allt ifrån? 😊 

Tidig morgon och kvällstrilsk

Elsa var sådär jobbigt torrtäppt i näsan inatt och jag riktigt hörde hur jobbigt hon hade det men ändå har hon sovit relativt bra. Lilla kämpe ❤️ 
Morgon gjorde hon vid halv sju imorse. Hon åt frukost och vi gick äntligen ut på en ordentlig promenad. Skönt att orka röra på sig lite igen! 
När vi kom hem igen sov hon på mig i typ en timme. Innan vi for iväg för att hämta Albin från dagis hann vi ta hand om lite tvätt som hängt på tork sedan i helgen samt fixa med lite annat jox.

Albin blev lite besviken när det inte var farfar som hämtade idag igen. Tack för det du.

Hemma dök Albin i säng i vanlig ordning. Efter att han parkerat sin traktor med plog i soffan. De plöjer nu här utanför oss så även Albin var tvungen att plöja lite såklart.

Elsa och jag åt lite "lunch" innan vi parkerade oss i soffan igen för Elsavila. 

Vid två vaknar Elsa till igen och det är dags att väcka Albin också. 
Han har börjat sova otroligt hårt just vid middagsvilan och det är jättesvårt att väcka honom. Och när man väcker honom är han alltid på skithumör i närmare en timme efter. 

Vi såg färdigt på Rasmus, lagade och åt middag. Elsa vilade och efter det badade båda barnen innan dagen avslutades med en stunds Bompatittande. 

Peter nattade Elsa och det tog bara en halvtimme för honom. Rekord!
Jag nattade Albin men han har fortfarande i somnat nu en och enhalv timme senare. Och Elsa har såklart också hunnit vakna igen och sussar numer på mig. Som vanligt. 


I förmiddags var Elsa på upptäcksfärd igen och hittade ända bort till Albins rum
Dit skulle hon ju självklart in. Tur att inte brorsan var hemma 😉

Lite senare var hon på vift igen och upptäckte då speglarna där inne
Vilken söting tänkte hon och pussade lite 😊 

Just nu

Grått och regnigt ute. Vi fortsätter titta på Rasmus på luffen som vi började se för några dagar sedan


Snart dags att börja med middagen för min del. 

Frisk luft gör susen

Jag orkade faktiskt masa oss ut i eftermiddags. Jag har knappt varit ute sedan i söndags då vi var till skogen, om man bortser från de små nödvändiga hundkissarvändorna. 
Det var skönt att komma ut! Och bortsett från blåsten var det riktigt skönt. 
Albin hjälpte farfar med ved och jag och Elsa började lite smått med säsongsstängningen av växthuset och så räfsade vi lite löv också.
Än finns det ju faktiskt några blommande lyckopiller kvar ute
Pelargonen, lejongapen, rudbeckian och ringblomman trotsar hösten. Även en tapper liten squash kämpar på trots kylan och torkan i växthuset eftersom jag inte vattnat där på mååååånga veckor. 
Härom veckan såg jag dessutom att en jordgubbsplanta blommade om igen! Vilka kämpar! 😊 Och min Klematis vid trappan, som blommade tidigt i somras, blommar även den om nu! 😊 



Elsanattningen var lika eländig idag. Hon och jag tragglade och tragglade. Tillslut började hon vråla när jag bara böjde mig lite fram över hennes säng för att försöka lägga ner henne, trots att hon blundade och sov! 
Peter bytte av mig lite mer än en timme senare och efter inte ens en halvtimme sov hon i sin säng. Imorgon är det han som tar Elsanattningen från början! 😊 


Nu ska jag försöka sova. Bäst att passa på medan Elsa ligger i sin säng.

Godnatt!



(Dagens lärdom:
Det är jättebra att man har stövlar när det som imorse var riktigt ordentligt regnruskigt ute. 
Men det är mindre bra att ha dem ståendes ute på trappan när de inte används. Dom var vattenfyllda.) 

Nu får vi vara på vår vakt igen!

Imorse när jag grejade med frukosten ute i köket kom denna lilla stumpa, som jag bara några minutrar tidigare lagt inne på mattan i vardagsrummet, ut till mig för egen maskin
Skitglad! 😊

Lite senare hittade hon detta lattjo stället

Antennsladden till tvn som lossnat och är perfekt att dra i samt nätdörren till altandörren som smällde härligt när man slog på den. Lycklig tjej 😊 


Med andra ord är det dags att säkra hemmet igen. Det mesta är fortfarande kvar sedan Albin började sin upptäckavärldenpremiär men några ställen bör nog ses över igen.


(Äntligen när vi kan släppa ögonen från Albin och inte behöver vakta honom hela tiden, ja då är det dags för nästa.)

Idag

Imorse tog Elsa och jag sovmorgon till nio nästan! Mycket skönt och välbehövligt för oss båda.
Vi vaknade till ljudet av skyfall utanför fönstret och hade med andra ord ingen brådska upp.
Hunden försökte jag släppa ut i linan, som jag gör varje morgon medan vi gör oss iordning, men när jag öppnade dörren och han kände lukten av ösregn rörde han sig inte en centimeter ut från vardagsrummet 😊 
Lagom till vi ätit färdigt frukosten var det nästan uppehåll så vi skyndade oss ut på en liten kisserunda. Efter det har vi hållt oss inne.
Farfar erbjöd sig att hämta hem Albin från dagis idag också så jag och Elsa slapp åka fram och tillbaka.
Hon och jag fortsätter snora men det håller nog på att vända för oss båda idag. Hoppas jag. Men nog är vi ordentligt möra fortfarande.

Nu är det vila här i huset. Båda barnen sover. Albin inne hos sig och Elsa här i mitt knä som vanligt



Igår

Igår eftermiddag satt barnen och läste tidningar tillsammans

Jag kände mig som en påse och låg bredvid på golvet. Nedräkningen till när pappan skulle komma hem från jobbet var igång.
Skönt nog hade jag redan på förmiddagen lagat middagen och det var bara att vrida på plattan och värma. Mycket smart av mig tyckte jag 😊 

Efter middagen var både jag och Elsa vilnödiga så vi bäddade ner oss medan pappan och Albin åkte och köpte snus.
Elsa sov typ tre minuter och jag hann knappt börja blunda. Och att ligga kvar i sängen var vedervärdigt tyckte Elsa. Upp igen!
Kroppen min värkte och feberkänningen smög sig på mer och mer. När de andra kom tillbaka från affären gick jag och la mig helt själv. Och jag somnade! I tjugominuter varade den skönhetssömnen för sedan var det dags för nattning av barn.
Albin sov iallafall vid åtta men Elsa höll låda åter igen. Det är typ en gång på hundra det går att lägga ifrån sig henne i sängen när hon somnat på oss. Och somna någon annanstans än på oss är en omöjlighet. 
Lite efter nio sov hon äntligen i sin säng och gjorde så ända till tio i elva! Mat och sen sov hon vidare i sin säng igen, ända till typ ett eller två. Inte illa! 

Just nu

Hur kan världens finaste, underbaraste, snällaste och mest lättsamma bebis dagtid förvandlas till ett otämjbart vilddjur på kvällarna?!

Fan! Vad hon kan skrika.... 

Fortsatt sjukstuga

Elsa hade en sådan där tråkig kväll igår igen. Så länge hon fick sitta med oss ute i soffan var hon på topp men så fort hon närmade sig sovrummet utbröt panik. 
Vi gick och la oss vid tio och hon höll väl på att böka runt närmare en timme innan vi tillslut sov allihopa. 
Natten har varit sådär. Elsa har knorrat, Albin har ojat sig och jag har varit helt igentäppt i näsan. 

Elsa tyckte vi kunde göra morgon samtidigt som pappan och brorsan, alltså vid sex.
Nu har vi avverkat frukost, eller Elsa har ätit medan jag inte har något större sug efter något. Vi har varit ute en liten runda med jycken i blåsten och nu har vi även idag slagit läger i soffan. Jag har anmält oss sjuka till simfröken och avbokat vår lunchdate. Typiskt! 
Envisa förkylning! Jag är färdig med dig nu! 


Stumpan har redan somnat här på mig ❤️ 

Just nu

Dessa två tokar stojar så jag inte hör ett smack på tvn



Livad eftermiddag och tröttsam kväll

Det var en livad eftermiddag här hos oss idag efter vilan. Albin vaknade väldigt utsövd och for runt i 120. Han lekte att han var en "räser bil" berättade han för mig. Jo tack! 
Jag drog fram ett ess ur rockärmen och tempot tonades ner en liten stund.
Jag plockade fram bowlingkitet han fick i present för länge sedan. Jag har tyckt han varit för liten för det men nu tänkte jag att han skulle haja och jag hade rätt!
Han tyckte det var kul att "kasta ner flackorna/flaskor=käglor". Vår hall är ju dessutom en opitmal bowlingbana! 😉 
Elsa den lilla tokan älskar traktorn som åker och spelar. Hon blir helt spattig och diggar så fort hon hör eller ser den. 
Dessvärre är det ju först nu även Albin börjat uppskatta den traktorn och att den åker av sig själv. Så det händer att det blir slagsmål om den. 


Efter middagen åkte Albin och jag iväg till affären för att hämta ut ett paket. De första julklapparna är nu inhandlade. Känns bra! 😊 
Vi gick förbi tidnigsstället och Albin fick syn på "Blittan"/Blixten, så den tidningen fick följa med hem och den lästes ivrigt vid köksbordet så fort vi kom hem igen


I skrivande stund pågår fortfarande nattningen av våra barn. Snart 1 1/2 timme har vi hållit på.
Jag började med Elsa och Peter la Albin. Elsa hade svårt att koppla av och jag blev grymt kissnödig så efter typ 45 minuter fick Peter komma in och byta av mig. Då började ju såklart Albin oja sig inne hos sig så jag fick gå in och lägga mig där efter toabesöket. Efter ett tag lyckades jag smita ut, jag sa att jag var tvungen att snyta mig och det köpte han. I samma veva börjar Elsa härja igen och då också Albin. Elsa blir halvthysterisk och Peter kommer ut med henne till mig istället, där hon lugnade ner sig och Peter gick in till Albin istället.
Just nu.
Otroligt trött och snorig mamma med en otroligt trött men inte sovvillig stumpa på bröstet.



Jag har slagit världsrekord i att nysa idag och min näsa gör jävligt ont av allt snorrinnande och snytningar. BLÄÄÄÄÄ! 

Snormåndag

Måndag igen och husets pappa är på jobb som vanligt. För honom räckte det med att ligga febrig och ynklig en dag och sedan må bra igen. Vissa har det bra!
Jag själv har dragits med denna förkylning över en vecka nu och fortfarande hostar och snörvlar jag. Idag nyser jag nästan nonstop och  näsan rinner konstant igen. Vet inte om det börjat om eller om det är snoret som suttit uppe i hjärnan som nu rinner ut? 
Slö som bara den är jag också! 

Även Elsas näsa rinner mer idag och hon är också en slöis mellan lekperioderna.
Konstigt nog är Albin snorfri fortfarande!


Imorse kom farmor hit vid åtta och hämtade Albin. Hon ville ha leksällskap igen och Albin tackade inte nej.
De åkte hem till farmor, gick till affären, åt frukt, var ute och hittade en snöhög (utanför ishallen antar jag😉) och lekte med bilarna inne.
Vid ett kom de hem igen och Albin stupade i säng ganska omgående och sover än. Dags att väcka honom!

Elsa och jag har njutit av lugnet här hemma och har mest chillat i soffan. En promenad har vi varit ute på också.
Hon tar verkligen vara på ensamtiden med mamma och sover så gott. Vi är nu inne på tredje vilan för idag 😊
Mamman passar också på att vila nu när kroppen är krasslig. Och njuter av lillstumpans närhetstörst ❤️ 


En som inte njutit lika mycket är jycken. Han blev så besviken när han inte fick följa med farmor idag. Han har gått som på nålar här hemma och väntat på att hon ska komma tillbaka.
Spanat ut genom fönstret har han också gjort



Nä! Dags att väcka mina söttsovande barn. Det tar emot men annars blir kvällen inte rolig.

Svampskogen

Idag fick jag äntligen tummen ur och tog tag i städningen. Alla gick ut efter frukosten och jag stannade kvar inne och städade. Dammning hann jag dock inte med tyvärr men golvet var det viktigaste. Nu när Elsa ålar runt för glatta livet är det inte så trevligt med dammråttor och allt annat småskräp som blir.

Mormorn och morfarn vinkade vi hejdå till lite innan klockan två och nu drog det även med sig husvagnen hem. Slut på campinglivet för denna gång 😉 

Albin var på världssämst humör efter middagsvilan och skulle inte på några villkor följa med ut och vinka hejdå.
Drygt en timme senare hade det vänt helt och han var full av bus och for runt som en galning här hemma. Pappan tog med honom ut och de hjälptes åt att klippa gräset som vuxit upp där husvagnen stod. Sedan bestämde dom att vi skulle ut i skogen och plocka svamp. Sagt och gjort! Ryggsäcken packades med Festis, smörgås, banan och clementin och vi gav oss iväg. Mysigt! ❤️ Och svamp hittade vi också! 🍄 Ett gäng kantareller och trattisar fick följa med oss hem.
Albin var jätteduktig och gick själv hela tiden och det blev nog ändå ett par kilometer. Matsäcken åts på en stubbe. Som sig bör 😉 
Elsa somnade gott i vagnen och sov som en stock trots väldigt skumpig terräng över stock och sten. Tom. mössan gled av på henne men hon märkte inget.

Väl hemma var det dags för rensning. Denna gång rensade jag inte en endaste! Väldigt logiskt tycker jag eftersom jag inte heller äter någon 😊
Albin hjälpte till en stund och var duktig men var mest otålig på att få äta "amp macka"/svampmacka.
GOTT!!! tyckte han när det äntligen var färdigt.


Nu är barnen lagda. 
Elsa har somnat här på mig och idag yppades inte ett endaste missnöjesljud innan hon somnade! Jag minns ej när det skedde senaste! (Men hur det blir nu när jag ska lägga över henne till sin säng och hur länge hon kommer sova vet vi inget om ännu 😉)

Inte som det var tänkt

Helgen har ju inte riktigt blivit som planerad nu när pappan i huset är sänkt av förkylningen.
Igår eftermiddag var planen att åka in på underbarabarnmässan i Stockholm. Men eftersom pappan mådde tjuvens blidde det inte så. Istället tänkte jag lura med mig mormorn och åka idag istället medan pappan och morfarn var iväg på rally i Uppsala, men eftersom pappan mådde ännu sämre idag blev det inte så heller. Istället åkte morfarn, mormorn och Albin iväg på rallyt imorse och vi andra stannade hemma.
Peter har legat till sängs hela dagen och jag har servat honom med frukost och lunch på sängen. 
Kokat päronmos, storkokat mat till Elsa, bakat päronpaj samt tvättat ett par maskiner har jag också hunnit med. Tänk vad mycket man hinner med på en dag när man har barnvakt! 😊 
De som var till skogs på rallyt hade haft det bra och Albin hade skött sig så bra så.




Det tar aldrig slut

Det blev en heldag för Albin hos farmor idag. Han kom inte hem förän närmare sju tror jag.
Dom hade lekt i lekpark, plockat kastanjer och stekt köttbullar med dem, ätit, hittat både tjej och hundkompisar ute. Sedan hade de sovit middag och somnat båda två och sovit väldigt länge. Skönt för dem bägge tror jag 😊

Elsa och jag har inte gjort ett smack. Bara njutit av lugnet och regnet ute. Elsa har tom. haft pyjamasen på sig hela dagen och jag borstade tänderna och håret just innan Peter kom hem i eftermiddags.
Jag tror nog att Elsa tyckte det var riktigt skönt att ha det tyst och lugnt här hemma en hel dag, få sova när man vill och inte behöva bli väckt av Albin som far runt som en virvelvind. Och jag har kunnat låta henne sova i min famn och inte behövt jaga eller passa på virvelvinden 😊 
Lite mer än tre timmar har hon sovit idag och jag har snällt suttit kvar. Fast mot slutet var jag väldans kissnödig 😉 


Peter höll ut hela arbetsdagen trots jätteförkylning. 
Till middag hade jag gjort pulled pork för första gången. Fast det var en fuskvariand med ICAs laga lätt eller vad det heter. Men riktigt gott var det ändå!

Nu har Albin just lagt sig och Elsa precis vaknat efter en liten vila. Och vi väntar på att mormorn och morfarn ska anlända.

Trevlig fredagskväll på er! 

Just nu

Albin fick ju en ny buss igår. En blå och fin.

Så nu är det lek med bussar som står på pojkens agenda några dagar framöver 😊 

Just nu leker vi att mamma, Ambin, Äjsa och pappa åker röd buss till "öping"/Linköping där vi ska äta mat, korv, glass och "klad tåta"/chokladtårta till efterrätt. 
I den blåa bussen åker mormor, morfar, "otter"/moster och "Ovel"/Joel. 

Albin 2 år och 5 månader

Jag känner att det är dags för en ny uppdatering om Albin. Han lär sig nya saker varje dag och jag vet hur roligt det är att framöver kunna bläddra tillbaka och läsa och minnas allt sådant här. 
För fy sjutton vad fort man glömmer saker!


2års trotsen har tagit ny fart. Igen. 
Grabben hinner göra sina föräldrar vansinniga otaliga gånger på en dag. 
Mamman är ändå lite lättad då grabben är fruktansvärt pappakär och hänger efter honom som en svans= mamman slipper många av konfrontationerna och sommarsemestern kom fantastiskt lägligt och bra tajmat :)
Fast nu den senaste veckorna har det blivit lite mer mamma igen.

Talutvecklingen har exploderat ännu en gång och han slutar aldrig imponera på oss.
Märkligt nog har han dock börjat krångla till grammatiken och meningarna kan låta väldigt roliga.
Favorit meningen just nu: "Ambin botta tänder inte" = Albin vill inte borsta tänderna. Av någon anledning ska han under inga omständigheter borsta tänderna innan läggdags på kvällarna. Det sker under tvång.
"Hässa på Äjsa" = Hälsa på Elsa, är också en mening som ligger på topplistan. Helst när Elsa vilar eller sover....


Han tänker mycket och grubblar över saker. Det är mycket känslor och funderingar i den lilla kroppen.
Kommer ihåg saker som hänt tidigare och tycker om att prata om sådant vi gjort och kan koppla ihop saker och händelser. 
Han reflekterar över saker och bildar sina egna uppfattningar om saker och ting.

När vi var på Naturhistoriska i Helsingfors: 

Är det spännande Albin?
Mmm.... "Onstit"/konstigt

På avdelningen bland alla skelett fick han syn på en skalle av något slag och sa:
"Alle"/skalle "öjan"/tröjan. 
Ja han hade en tröja med döskallar på och det kopplade han ihop direkt.

En morgon när vi satt och åt frukost berättade han för mig att mjölken kommer från kossan.
"Mönken ommer från ossan"
Ja det stämmer, svarade jag.
"Ommer från rumpan"
Nä, inte riktigt.
"Unde ansen"/ från under svansen
Nä, inte där heller. Den kommer från kossans spenor och var sitter dem?
"Magen!"
Jaaa!!!

Visst är han duktig?! :)

En dag när Albin var ute och jag och Elsa kvar inne så hade jag lagt ut en av filtarna som vi har i soffan på golvet, som Elsa kunde sitta och ligga på.
Det första Albin såg när han kom in igen var filten på golvet och så utbrast han:
"OJ! Vad fint!" och så satte han sig för att testa även han. 
Minsta lilla förändring här hemma lägger han märket till!
Likaså en dag när han kom hem från dagis, så fort han satte foten innanför tröskeln såg han med en gång att jag hade plockat bort bågen över Elsas gym.
"Kak borta"/taket är borta, utbrast han. Sötunge <3 


Från en dag till en annan upptäckte vi att traktor inte längre kallas "aktor" utan istället "trattor". 
Han börjar få kläm få de första stavelserna i orden nu.

Och han hittar på egna ord hejvilt. 
Och dra små lögner om både ditt och datt har han också blivit "duktig" på. 

Han måste ofta försäkra sig om att han får och hinner "lääka en dund"/leka en stund. Han leker leker och leker dagarna i ända. Kan en tvååring ha tråkigt?
Det står bilar uppradade och parkerade överallt ute i vardagsrummet. Leker inne på sitt rum gör han ytterst sällan. Tyvärr. 
Jag har lagt märket till att han leker med olika saker lite i perioder. För ett tag sedan var han inne i en polisbilsperiod. Då lekte han nästan bara med sina polisbilar. En annan gång var det grävskoporna som var bäst. Just nu är han inne i en traktor och legoperiod. 


Elsa är han fortsatt väldigt mån om men hon får ofta tjuvnyp. Dessvärre. Det gosas och kramas lite för hårt.
På mornarna är han extra gossugen med lillasyster. Och när vi hämtar honom på dagis är det Elsa han rusar fram till och hälsar på först. 


Det är mycket "Ambin hävv"/Albin kan själv.
Han har bla. kommit på att han faktiskt kan gå ut i badrummet och tvätta händerna själv. Han når tom. med nöd och näppe upp utan att stå på pallen. Vår automatiska vattenkran är ju guldvärd! :) Synd bara att inte intvålning sker automatiskt också. Den biten är inte så viktig enligt Albin...
Och klä på och av kläder börjar han sakteliga lära sig också. Många av sina skor får han av och på själv och det är ytterst sällan de hamnar på fel fot.
Men ofta låter det "kan iiiinte!!!!".

Sjunga har han fattat tycke för ordentligt nu och han sitter ofta och nynnar eller trallar på sånger. Populärast är "Bamse spindel" och "Blinka lilla stjärna" eller "inka härna". Bamse spindel kan han helt utantill!
Och när han hör musik eller något som liknar musik börjar han ofta digga och dansa. 

Äntligen har pottan börjat intressera herrn och de senaste dagarna har han kissat massvis med gånger i den! :)

Från att ha somnat oftast själv och lätt på kvällarna och till 99% sovit hela nätter i evigheter har den sista tiden nu varit helt tvärtom. 
Av någon anledning har han väldigt svårt att komma till ro på kvällarna titt som tätt och vill ofta att pappa ska ligga med inne hos honom. 
På nätterna har han börjat vakna både en och flera gånger och ropar (oftast) efter pappa. 

Nu börjar han få kläm på färger. Visst blir det fel ibland men många gånger blir det också rätt! 

Bilar och bilmärken är största intresset. 
Volvo, Saab, Audi och Merca har han stenkoll på. Och det är väldigt viktigt för honom att veta vad det är för bil han leker med.
Om en lastbil är Scania eller Volvo är också viktigt. 

Han väger ca 15 kg och är ca 95 cm lång.

Dagens finaste grabb ❤️




Detta inlägg började jag skriva redan i slutet på augusti och sedan har det liksom blivit liggandes ett tag och jag har fyllt på lite vart efter. Därav några av händelserna och exemplen är lite gammla.

Just nu

Tydligen dags för vila igen!

Vilken tur att jag förberedde mig och bunkrade upp lite av varje inom räckhåll 😉



Fredag. Hård start av dagen.

Vad underbart det är att väckas halv sju på morgonen av att båda barnen skriker och gormar. Mitt huvud höll på att explodera. Men än sitter det ihop 😉 

Natten var ungefär som väntat. Men vi sov faktiskt ända till klockan två första omgången. Elsa vaknade och tyckte tillvaron var pest och pina. Skrik, skrik och skrik. Jag tyckte också hon kändes lite varm så vi gick upp och tog lite alvedon. Sedan fortsatte vi kampen att försöka somna om. Lättare sagt än gjort. Men sen tror jag att vi sov till halv sju. 

Albin har jag inte hört inatt så han har nog sovit. Annars hoppas jag Peter tagis sig an honom 😊 


Efter frukosten bäddade vi ner oss i soffan framför Barnkanalen. Räddningen för en supertrött mamma med sprängande huvudvärk.
Elsa tog sig en tupplur och Albin satt så lugnt och stilla och tittade på tvn så även jag passade på att blunda några minutrar.


Vid nio kom farmor och vi bestämde att hon skulle ta med sig både Albin och jycken hem till sig så kan jag och Elsa försöka ta igen oss lite idag. Helt ok enligt mig 😊 och även för Albin, som var överlycklig att få åka med farmor i hennes "vovo"/Volvo. Likaså jycken. 
Och när katten är borta dansar råttorna på bordet!
Elsa kunde äntligen få "låna" brorsans nya medalj som han kom hem med från dagis i onsdags. Hon har trånat efter den varje dag men Albin har inte gärna tagit av sig den och lånat ut den 😉 
Hon passade också på att smaka på den medan hon kunde!


Nu har vi slagit läger i soffan igen, jag och Elsa.
Hon har somnat igen. På mig.
Jag ser ju fördjävlig ut!!! 😱 Skönhetssömn är överskattat.... 

Får se hur det blir nu då

Här ligger vi igen. Jag och Elsa. Sängkamraterna.
Pappan la sig inne i andra rummet redan från början idag och jag förstår honom. Jag hade gjort exakt samma om jag kunnat.
Ska jag vara ärlig så känns det bara helt jävla värdelöst att gå och lägga sig och försöka sova, för jag är väldigt säker på att kommande natt kommer påminna väldigt om den gångna och då blev man väckt typ fyrtioåtta gånger.
Men men. Man ska ju hoppas. Under kan ju faktiskt ske 😊


Annars har dagen ändå varit helt ok. Trots en vääääldigt snorig och något hängig Elsa. Men hon kämpar på ❤️
Vi for in till staden en snabbis innan hämtningen på dagis, det var en blöjrabattkupong i veckans reklamblad som man som småbarnsförälder gärna vill hinna nyttja 😉 
Albin ville inte åka hem från dagis idag och jag fick klä på honom under tvång och faktiskt bära ut honom till bilen. Tack och lov att det är ytterst sällan han sätter sådan sida till.
På hemvägen babblade jag på så mycket jag bara kunde om allt och sjöng också. Allt för att försöka hålla honom vaken och jag klarade det! 😊
Hemma dök han i säng och somnade som en stock.
Jag lyckades få i mig lite lunch snabbt i sällskap med en grinig Elsa. Försökte söva och lägga henne i sin säng men det gick inte och tillslut somnade hon ju på mig ute i soffan. Bättre än inget iallafall.

Peter kom hem nästan en timme tidigare så vi skulle komma iväg lite tidigare till farmor och marknaden. Det var bra! 😊 

Elsa fick ju såklart också en ballong! 

Marknad

Årets upplaga av Rimbomarknad är nu avklarad.
Vi inledde med middag hos farmor. Ärtsoppa och pannkakor. Albin åt soppa så det stod härliga till 😊 Han tyckte dock det var lite märkligt med en korvstånd precis utanför porten 😊 
Albin och farmor fastnade redan vi första leksaksståndet. Det stod många bilar uppradade och glänste. Albin lämnade stället en buss rikare. Några meter längre fram får han syn på en Blixtenballong och även den slog följe med Albin. Karusell hann han med också. Han åkte brandbil. 
Lycklig grabb och en något fattigare farmor 😉 (vilken tur att vi gick med henne)
Elsa satt nyfiket i vagnen och spanade på allt. Tillslut somnade hon äntligen efter lite tvång 😉 

Jag fyndade lite garn! Och en godisrem.
Varsit nytt skal till mobilen köpte vi oss också. Samt ett par strumpor och en nappsnodd till Elsa. 

Vi var hemma lite innan åtta. Elsa gallskrek hela resan hem. Så fort vi stannade här hemma blev hon tyst. 

Albin har nu somnat efter lite hjälp av pappan och Elsa ligger och sover här på mig i soffan. 
Peter känner av en nalkande förkylning och kurerar sig med vuxenmedicin och ingefärste. 

Just nu

Äntligen har stumpan somnat!
På mig. Igen.


Tur jag hade virkningen inom räckhåll 😊

Det brinner!!!

Idag har det haft brandövning på dagis och det visste vi så vi började prata om lite sånt vid middagen igår.
Vi pratade om brandvarnaren och när den piper betyder det att det brinner och då ska man springa ut. Vi bestämde att börjar det brinna här hos oss ska vi springa ner till farfar och säga att det brinner. Och så ska vi stänga dörren och ringa brandbilen. Att ta på sig kläder och skor hinner man inte med utan man får faktiskt springa ut på strumporna då.

Efter maten arrangerar vi en liten brandövning. 
Brandvarnaren piper och vi frågar Albin: Vad ska vi göra?!
"Fafar" säger han. 
Han öppnar dörren och går ut. Halvvägs ner i trappan påminner vi honom att han glömde stänga dörren så han vänder om och stänger och springer sedan ner till farfar. På enbart strumpor! 😉 
Jag stod och tittade i fönstret och efter en stund rusar Albin ut igen, tätt följd av farfar som spanar upp mot vårt hus och ser ganska förbryllad ut. 
Albin hade lyckats! Han hade sprungit ner till farfar och sagt att det brinner. Duktig han är va? 😊 
(Fast egentligen hade han sagt "yker"/det ryker, och farfar hade trott han menade att pappan tänt i pannan, men ändå! Han lyckades ju iallafall påkalla uppmärksamhet.)


Brandövningen på dagis idag hade också gått bra. 
Albin hade tagit situationen piano och hängt med det andra. Det var visst bara ett barn som hade blivit lite rädd för de högt tjutande brandvarnarna. 
Uppsamling hade de haft ute vid kaninerna. Enligt Albin 😊 Och ett par skitiga strumpor fick vi med oss hem 😉 

Sjukt var det här!

Jag vill bara meddela att såhär lugn, tyst och sött sovande har vår dotter INTE varit inatt. Blää vilken natt vi haft!




Knappt en timme efter den långdragna nattningen igår vaknar Elsa och vi hör att förkylningen slagit till på henne. Vad hade vi att vänta? 
Hon sitter uppe med oss till framåt tio då vi vill lägga oss. Peter tar med henne in i sovrummet och hon får panik. Att lämna rummet där mamma finns är lika med jordens undergång sedan ett par dagar tillbaka för den lilla damen.
Efter elva någon gång, när hon snurrat färdigt i sängen, rivit loss halva mitt hår och nästan klöst ut mina ögon kommer hon äntligen till ro. Ligga ner är hemskt! Är väl jobbigt med den täppta näsan misstänker jag.
Lagom när lugnet lagt sig inne i vårt sovrum börjar Albin gnälla "paaaaappaaaa" som vanligt. Han får gå in dit och lägga sig till Albin somnat om igen (han somnade för omväxlingsskull på nolltid efter nattningen och helt själv!).

Vid ett drar Elsa igång konserten igen. Lagom när pappan kom tillbaka från sovningen inne på Albins golv tror jag. 
Vår dotter har ju varit världsbäst på nattgnäll men inatt tog hon också guldmedalj i att kunna skrika hysteriskt och konstant.
Ligga ner var inte bra, sitta upp dög en stund men eftersom hon var så trött så somnade hon ju och tappade huvudet och då började vi om igen. 
Pappan tackade för sig och la sig inne i andra rummet. Hur mycket det nu hjälpte vet jag ej för skriket ekade genom husets väggar. Och när pappan lämnade sovrummet var det dags för jordens undergång nummer två!
Otroligt nog vaknade inte Albin iallafall. 
Jag hade lyckats få världens öronvärk på den ynka timmen jag hann sova. Så fort jag rörde på huvudet kändes det som trumhinnan åkte på sne och det gjorde riktigt ont. Jag som aldrig brukar ha ont i öronen!?
Framåt tre somnar Elsa äntligen igen. Helt utmattad och halvtsittandes lutande mot mig.

Klockan fyra kör vi lite skrik igen men tack och lov inte lika länge.

Vid halv sex tror jag att Albin var vaken och ropade efter pappa igen. Och vid sex går de ju upp.
Albin lyckas smita ifrån pappan och slinka in i sovrummet där faktiskt Elsa nu sover tyst och lugnt, på mig. Tack och lov ertappas han och fångas in av pappan sekunder innan han ska "Hässa på Ejsa"/hälsa på Elsa.
Den obligatoriska Hejdåpussen undanber jag också då jag tycker hon kan få sova när hon äntligen gör det och Albin tyckte det var pest och pina! 😉 

Lite efter sju är det morgon tycker Elsa. Hon började iallafall dagen med ett leende trots den snoriga lilla näsan ❤️ 

Host. Snörvel. Prosit.

Imorse fick jag ofrivilligt hälsa hostan välkommen. Känner även av bihålorna och ömhet i tandköttet. Lika bra att köra allt när man ändå håller på.

Elsa och jag har inte varit bästisar idag precis. Jag har gjort allt för få henne att sova, medan hon gjort sitt yttersta för att INTE sova. 
Jag fick henne att somna efter frukosten imorse men efter bara en kvart blir hon väckt av jycken som jagar en av alla sjuhundra flugor vi har inne förtillfället. Han är inte riktigt lika smidig som en katt... 

I bilen till dagis passade iallafall bra att sova för den lilla damen.

På dagis upptäcker jag att Albins galonisar är putsväckborta. Han har ett par som alltid hänger där och de används nästan alltid när de är ute. Tydligen var de borta redan igår fick jag höra och han hade fått låna ett annat par. Jag och en av fröknarna försökte leta igenom kapprummet bland alla andra miljoner jackor och byxor men vi hittade dem inte. 
Vi får hoppas att någon råkat ta fel och att de kommer tillbaka. Det var ju inte ens några "fina" byxor. Ett Traderafynd. 

Tyvärr lyckades Albin somna på hem vägen och det resulterade i att han inte kunde somna här hemma. Lite typiskt eftersom jag lyckats söva Elsa ordentligt  och Albin ligger ju inte tyst inne hos sig, utan han ligger och pratar och sjunger för sig själv när han ligger och vilar och ibland blir det ganska högt. 
En halvtimme sov Elsa iallafall och jag hann precis slänga i mig lite lunch och hälla upp kaffet (som sedan hann bli kallt). 
Elsa var inte på långa vägar färdigsoven men skulle absolut inte somna om= en väldigt gnällig Elsa nu hela eftermiddagen.

Vi gick ut och jag försökte få henne till att somna i vagnen men det var lönlöst. Så vi gick in igen och nu äntligen har hon somnat, på mig. Det är ju hög tid att börja med middagen och risken är väldigt stor att hon vaknar om jag försöker lägga bort henne. 
Dilemma!!! 

Just nu

Är ute på promenad och fick en sådär härlig vårkänsla i kroppen! Solen skiner och fåglarna kvittar. 



Kom dock på att det faktiskt är höst ju!




Nörderi

Albins senaste tillskott i boksamlingen

Ja vad ska man säga? 😘 

Tisdag

Fan vad jag hatar att vara förkyld! Ge mig lite feber så man ligger däckad en dag och kroppen rensas, istället för att man går och är halvhängig, snörvlar och rethostar. 

Elsa tyckte det var onödigt att försöka somna om imorse efter att storebrorsan och pappan pussat oss hejdå vid halv sju så vi gick upp ganska snart efter det. 
Hon åt frukost och sedan klädde vi på oss och gick ut. 
En kylig morgon med bara tre grader men oj vad härligt det var! Solsken,  vindstilla och frisk luft att andas.
Elsa somnade i vagnen, mitt i hunddramat och hon sov riktigt gott. Jag var tyvärr tvungen att väcka henne när klockan närmade sig halv tio och vi skulle åka till simhallen.

Simhallen gick bra som alltid. Elsa testade på sin första kallsup och tog också ett ofrivilligt dyk. Men vad gjorde väl det? Hon sprattlade och kvittrade vidare ändå.
En nöjd badtjejja ❤️


Albin hämtades av farfar på dagis och även det gick fint.

Albin sov middag utan trilsk och Elsa sov två kortare lurar innan jag gav upp och tog upp henne istället.

Efter lite mellis gick vi ut och lyckliga Albin fick åka med farfar i traktorn.
Jag försökte söva Elsa i vagnen men det var lönlöst. Vi gick in istället och helt plötsligt får jag världens käftsmäll, jag blir jättetrött och känner mig febrig. Lägger mig på sängen för att försöka söva Elsa innan jag börjar med middagen men så långt kom jag aldrig. Elsa somnade på mig och jag somnade också kort därefter.
Peter kommer hem och hittar oss latmaskar sovandes! Oj så skönt och välbehövligt det var! 😊 
Peter får göra middagen och turligt nog hade jag planerat pyttipanna. Snabbt och lätt.

Jag känner mig risig resten av kvällen och gjorde så lite jag bara kunde. 
Elsa nattades ganska lätt och vaknade bara upp två gånger mellan sju och nio.
Albin hade lika svårt som vanligt att somna och efter typ en kvart började han gnälla efter "paaaappaaaaa". Pappan ligger där inne till närmare åtta innan grabben äntligen sover. 
Varför ska han ha det så svårt att somna nu? Han går ju som en zombie här hemma hela kvällen men ändå kan han inte somna.


Natten var som vanligt. Våra barn är cynkade med varandra.
Redan innan tolv vaknar Albin och gnäller (samma visa som igår) och i samma stund vaknar även Elsa och knorrar (precis som igår). Pappan går in till Albin och jag flyttar över Elsa till vår säng (lika som igår). Albin somnar efter en stund och pappan kommer tillbaka in till oss. Elsa somnade om ganska omgående efter att hon kom över till mig (som varje natt) och har vaknat och knorrat några gånger inatt, som vanligt.

RSS 2.0