Dagen

Dagen sparkades igång vid nio här idag. Albin vaknade vid sju tror jag men han och pappan låg och drog sig i soffan ett par timmar tror jag innan de blev hungriga på frukost och i samma veva vaknade jag och Elsa också. Igen.

Pappan gick ut med hunden och Elsa efter frukosten. Han försökte få med sig Albin också men han skulle bestämt stanna inne och "lääka"/leka.
Elsa behagade inte somna och lessnade att sitta i vagnen när pappan började greja med julbelysningen ute. Jag lyckades få med mig Albin ut (under höga protester) och gick en sväng med vagnen så somnade hon.
Albin skulle hjälpa pappan men ledsnade rätt fort började styra med sitt istället. Bla. fick han för sig att han skulle köra in ved. Han lastade skrindan full och körde ner till pannrummsfönstret och lastade av. 
Efter ett par timmar ute gick vi in och åt lunch.
Albin hade ett väldigt labilt humör hela förmiddagen så en middagsvila kom väl till pass. 
Även Elsa tog sig en blunder igen men denna gång på pappan. 
Jag fortsatte med tvätt och annat fix. Hushållssysslorna tar ju liksom aldrig slut. Märkligt fenomen.


När Albin sedan väcks framåt klockan tre vaknar han med irriterade luftvägar. Ny förkylning på gång tydligen.
Särskilt påverkad var han inte utan tvärtom. Han var helt speedad och otämjbar. 
Farmor kom hit och lekte med barnen samt hade middag med sig. Man tackar! 😊 

Kvällen kom och det var dags att säga godnatt. 
Elsa somnade lätt medan Albin hade det svårare att komma till ro. Inte så konstigt med sin långa middagslur. Han ville iallafall ha lite sängsällskap tillslut och jag låg inne hos honom i typ en timme utan att han somnade. Tillslut smet jag iväg på toa och efter det somnade han.
Lite typiskt att när den ena sover bra en kväll som omväxling så har den andra det svårt istället. Men kanske bättre så än bägge samma kväll? 😊 

Kvällsrapport

Igår hann jag söva om Elsa FEM gånger mellan sju och nio. Sedan var det kört.
Det här att ha en mysig kväll med sin partner, kanske äta något gott, se en film eller prata till punkt med varandra utan att bli avbrutna existerar inte hos oss. Vare sig det är dag eller kväll, vardag eller helg. 
Drömmen vore ju en ynka liten kväll utan att behöva rusa in i sovrummet var tjugonde minut HELA kvällen och sedan avsluta kvällen med en unge mellan oss i sängen som nyps, kränger runt och drar en i håret. 

Vid nio igår kom hon iallafall upp då det var lönlöst att få henne till att somna om igen. Jag vankade av och an med henne i famnen i över en halvtimme i hopp om att hon skulle somna. Icke! 
Vid tio bäddade jag ner mig i sängen tillsammans med henne. Kul kväll. Men det är det enda sättet att få henne att somna när det är såhär.
Andra natten utan tillgång till tuttar var det dags för. Knorr, skrik, gnäll och snurrande i sängen till efter elva.
Sedan sov hon till fyra. Gnäll och protester fram till fem innan hon gav upp och somnade igen.
Jag erbjöd en flaska med välling men den var hon inte ett dugg intresserad av, så hungrig är hon inte. Enbart tuttnödig.

Vid sju var det dags igen och då lät jag henne tutta. Jag var nog inte riktigt vaken. Men hon blev såklart nöjd och somnade om och sov till nio! 


Ikväll hann vi bara med ynka två omsövningar mellan sju och tio! Det ni! 😊 Men vid tio var det kört igen. Bara att bädda ner sig tillsammans med henne och här ligger vi än, en timme senare och fortfarande vakna. Jag vet inte hur många varv hon snurrat runt? Men faktiskt att hon verkar accepterat att det är slut med tuttgos. Det har nämligen varit väldigt tyst hela tiden och inte alls mycket slit i min tröja. Skönt! Hoppas hon kommer ihåg det till hon vaknar inatt också 😊 

Och nu tror jag faktiskt hon nästan sover dessutom! 

1:a advent

Nu börjar det bli ordning och reda på adventsstöket
Jag har just knutit upp alla paket på Albins paketkalender. Dock saknas det två men det ena är jag snart färdig med och det andra ska jag köpa nu i veckan.
Och ja, Elsa blir utan paketkalender iår faktiskt. Hur orättvist jag än må tycka det är så blir det faktiskt så. Jag tror inte hon lider speciellt av det egentligen och om hon skulle få paket så vet i tusan vad jag skulle hittat på för 24 småsaker till henne? 
Hon får hålla sig till tåls till nästa år 😊 


Belysningen ute är nu på plats också.
Peter satte upp den i förmiddags och nu väntar vi spänt på mörkret så vi kan se hur det blev 😊

Och lagom till när vi satte oss och åt frukost imorse så började det snöa lite. Det kom faktiskt så pass "mycket" att det blev vitt ute
Lagom till 1:a advent!

Just nu

Albin har ätit äggmacka till frukost
Exklusive gulan. 


Adventsfixarlördag

Vid halv elva igårkväll åkte jag och Elsa in till staden för att hämta hem pappan. 
Lite konstigt tyckte Elsa att ut och åka bil mitt i natten. Hon sov så gott i mitt knä i soffan från typ halv nio och fram till halv elva då jag fick väcka henne. Fast hon hade två små korta uppvak därimellan, jag råkade skramla lite i godisskålen och då var det kört. Ni förstår hur lätt hon sover om hon vaknar av det.

Pappan var ganska städad men nog fick han anstränga sig lite för att komma ur bilen här hemma 😉

Vid tolv kröp vi i säng. Jag och Elsa i sovrummet och pappan och hunden i gästrummet.
Jag kände mig stark och gav mig fan på att nu ska nattuttandet få ett slut!
Senaste veckorna har hon varit extremt mammatuttefixerad och har hängt i dom typ hela nätterna. Inte för att äta utan bara istället för napp. Jag har tom. känt mig skinnflådd på vårtorna efter allt.
Men som sagt, igår hade jag bestämt mig. Jag sov med tröja och ganska snart blev Elsa frustrerad och arg när inte tuttarna dukades fram. Hon blev därefter jävligt arg. I över en timme skrek hon hysteriskt. Bortsett från ett par minuter av återhämtning för att sedan börja vråla igen. Hon var genomsvett. Jag var genomsvett. Men jag gav mig inte. Efter ett någon gång tuppade hon äntligen av och likaså jag. Sedan tror jag hon sov ända till fyra på morgonen. Givetvis ville hon tutta men det fick hon inte. Gap och skrik en stund och sedan somnade vi om. Vid sju vaknade hon igen och då fick hon faktiskt tutta för då kände jag mig sprickfärdig och var så öm. Och så var det ju faktiskt morgon. Vi båda somnar snabbt om och när vi vaknar nästa gång är klockan tjugo över nio! Härligt! 😊 

Peter är också vaken då och jag gör frukost.
Jag frågar honom om han lyckats sova gott trots allt skrik. Skrik? Frågar han. 
Ja, jag trodde du skulle tro att jag höll på att ta livet av henne inatt innan hon gav upp med allt vrål. 
Va? Nä jag har inte hört något. Fick jag till svar.
Haha! Helt otroligt att han lyckades undgå allt de oljudet 😊


Albin hade också sovit gott nere hos farfar.
Han hade lagt sig vid halv åtta igår och somnade framåt halv nio. Sov hela natten och vaknade vid halv sju. Somnade om och vaknade sedan vid halv nio. 
Jätteduktig grabb ju!
Han kom hem här framåt tio när vi satt och åt frukost och blev glad av att se oss.
Tyvärr ändrades humöret ganska snabbt och han blev arg som ett bi. Skrek och grät. Att jag bytt gardiner och satt upp hans stjärndraperi i fönstret var bara fel.
Pappan och han lyckades tillslut ta sig ut en stund och han lugnade ner sig lite.
Vid tolv la sig alla utom jag för middagsvila. Jag fortsatte med tvätt, städ och annat plock.
Pappan och Elsa vaknade till liv vid två och Albin strax efter.
Efter lite fika gick dom ut och jag fortsatte med gardinbytten bla.
Jag har faktiskt hunnit med mer än jag trodde och det känns skönt.

Albin var nere hos farfar på eftermiddagen igen och när han kom hem till middagen var det första han kommenterade de nya gardinerna i köket. TACK Albin! 😊 


Nu är båda barnen nattade och jag ska försöka lägga över Elsa i sin säng.

Apa i bur 😉 

Just nu

Alla i familjen sover sedan en timme tillbaka. 
Utom mamman som städat och börjat adventsfixa helt själv 😊 
Nu förtjänar jag en liten virkpaus.

Pilligt

Pincettgreppet är det inget fel på och inte heller motoriken. 
Riven ost är bra att träna på 😊
Små smala bitar att försöka få grepp om och sedan pricka rätt i munnen 😊 
Det går galant! Och gott är det dessutom!


Dessvärre tycks gruskornen i hallen se lika smarriga ut... 

Elsa och mammakväll

Elsa och jag fick äta middag helt själva idag. Efter att vi var ut en sväng i eftermiddags gick Albin ner till farfar igen. Vi har sedan tidigare bestämt att Albin ska (försöka) sova där nere inatt för första gången och då passade han på att gå all in och bjuda in sig själv på middag där också. Klok grabb 😉

Jag passade på att äta Tacos idag nu när Peter inte är hemma. Gott var det! Elsa fick resterna av kalopsen från igår och hon åt väl sisådär. Har gjort hela dagen bortsett från frukosten och eftermiddags melliset med banan och yoghurt. 

Efter middagen packade jag ihop övernattningsgrejer till Albin och gick ner med. Inklusive fredagschipsen och festisen. Plus lite ostbågar 😉 
Blir spännande att se hur det går för dem ikväll. För en halvtimme sedan när jag tittade ner från köksfönstret såg jag hur han for omkring där nere. Mer vild än tam 😊 

Elsa fick jag tillslut till att somna ute i vagnen efter middagen. Jag försökte även innan men gick bet. 
Blev ingen långvarig slummer dock men jag hann i ilfart bädda rent i vår säng, bädda åt Peter i gästrummet (han får sova där inatt och snarka och lukta gammal fylla). Vill inte ha honom i vår säng när Elsa ligger där. Nu tror och hoppas jag inte han kommer komma hem dyngrak men ändå.
Jag och Elsa ska åka in och hämta honom när han fått nog. Eftersom Elsa ändå aldrig sover om kvällarna så sa jag att jag lika gärna kan åka. Men ska vi slå vad om att hon kommer sova ikväll bara det 😉 
Än sover hon inte. Men trött som bara den är hon. Vi sitter i soffan och hon ålar och vänder och vrider sig åt alla håll och kanter för om hon är stilla finns ju risken att hon somnar.

Eftermiddagspromenaden. Albins hund fick följa med ut i vagnen. Och härom dagen döptes den till Katti. Om det är efter farmor är ännu oklart 😊 

Fredag. Städ. Humör.

Vaknar på lika uselt humör idag som jag somnade med igår. Sovit som en kratta och en Elsa på mig. 
Albin vaknar som vanligt när Peter går upp och ska titta på Pippi. Han kommer in och lägger sig i vår säng men kan inte låta bli att peta på Elsa som ligger och sover så gott bredvid. Viska vet han inte heller vad det är.
Pippi sätts igång men då ska han inte längre se Pippi. Han ska se på andra barnprogrammet. På tvn i sovrummet har vi inga kanaler utan kan bara titta på dvd så han fick gå ut och sätta sig på soffan istället. Turligt nog var Peter hemma lite längre imorse då han väntade på att bli hämtad av en kollega (han ska ju ut och förfriska sig efter jobbet) så han och Albin satt och tittade på tv. När han sedan åkte kom Albin in till oss igen och tittade färdigt på Pippi och väckte Elsa såklart. Typiskt nog är det ju framåt morgonen hon sover som bäst.
Båda barnen åt frukost med god aptit för omväxling och mitt humör förbättrades tack och lov efter lite mat i magen. 

Albin skulle under inga omständigheter följa med ut. Ilskan övergick till tårar och rop efter "min paaappaaaa!". "Jag lessen" sa han flera gånger. Tillslut kom vi ut och då var allt agg som bortblåst. Har man hund så måste man ut. Vare sig man vill eller inte. Så är det bara.
Vi tog en promenad ner till sjön och Albin stod så snällt på brädan. Elsa somnade som en stock.
Hemma körde vi lite traktor och lekte i sandlådan. Elsa fortsatte sova.
Farfar kom hem och Albin smet med in till honom. Där åt han blodpudding och bacon till lunch.

Jag och Elsa gick in till oss och fixade lite med tvätten, åt lunch och började dammsuga
Albin kom hem och jag hade två hjälp/stjälpredor i hasorna. Efter halva hallen, köket och vardagsrummet gav jag upp.

Innan Albin kunde lägga sig för att vila var han tvungen att lasta färdigt all hö i soffan. Sedan kunde "jobbagubben ila"/jobbargubben vila.
Fin hö hög i soffan 😊 


Nu har också Elsa äntligen somnat här i mitt knä!

Just nu

Seriöst! Hur lätt är det att försöka somna bredvid dessa två snarkmaskiner?!?!
Hade det inte varit för att jag lyckats värma upp det så gott under täcket nu så hade jag gått ut och lagt mig på soffan istället.

Och ja, jag är glad över att hon äntligen sover.
Konstig sovstil bara... 

Explosion

Nu drar vi ner rullgardinen och hoppas på en bättre dag och bättre humör imorgon. 

Hade jag varit en eldsprutande drake hade vi inte längre haft något hem nu ikväll. Från ingenstans fick jag noll tålamod, humöret flög i taket och Elsastumpan höll jag på att sätta ut på trappan. 
Jag känner mig helt sänkt. Och all stress inom mig om allt håller nog nu på att bubbla ut.


Imorgon ny dag med nya tag.
(Dock en dag själv med allt från morgon till natt. Peter ska på julbord med jobbet. Kul för honom.)

Bråkstake och tandkoll

Elsa var en riktig tröttis imorse och jag fick tillslut väcka henne vid halv nio. Jag var tvungen att gå upp och eftersom hon ligger i vår säng vågar jag inte lämna henne.
Vi åt frukost och gjorde oss iordning, gick ut med hunden innan vi åkte in mot staden för lite ärenden. Julbestyren har satt igång. 
Sedan hämtade vi Albin på dagis och åkte hem. Albin stoppades i säng och jag och Elsa åt lunch. 
Närmare en timme tog det för Elsa att somna middag. Suck! 

Eftermiddagen var bråkig. Albin var riktigt på krigsstigen och jävlades så mycket han bara kunde. Efter att han stampat Elsa på rumpan fick han rumsarrest. Där satt han och gormade"miiiin PAAAAAPPAAAAA!".
Mat åt han en tugga, lämnade bordet, kom tillbaka och åt en tugga, försvann en sväng igen osv. När vi var färdiga dukade vi av och när allt var färdigt kommer bråkstaken och vill ha sin mat. Men icke! Bortdukat är bortdukat. Då ber han istället om "kess"/kex. Haha! Glöm det! 😊 Det kändes rätt gött att lämna kaoset, disken och kvällsgriniga barn för att istället åka till tandhygienisten. 

Tandhygenisten var en envis jäkel! Fan vad ont det kan göra att kolla tandfickor när man har just tandfickor. Borrar och lagar hellre tänder än ligger där och pinas med allt petande och krafsande av tandsten. Dyrt är det dessutom! Lagom innan jul. 

Jag kom hem vid halv åtta igen och möts av en pappa med en Elsa på armen och ljudet av en vaken Albin inne på sitt rum.
Elsa slår alla rekord och tycks inte ha några planer på att bättra sig. Nu har hon iallafall somnat här på soffan. 
Och Albin sover också sedan länge tillbaka.


Jag lyckads nu äntligen på tag på en fint begagnad badstol till Elsa. Nu kan hon förhoppningsvis sitta lite säkrare i badkaret och bada tillsammans med sin helvilda storebror 😊 Och stolen tycks ju  fått godkänt på torra land iallafall.

Just nu

Albin sätter dit djuren på flaket och Elsa plockar bort dem

Samarbete utan dess like 😉 

Upp och stå

Här händer det grejer! 
Bara man får in rätta knycken så är det ju jättelätt. Och roligt! 😊 Lycklig tjej <3

Annorlunda dag

Jag åkte hemifrån vid halv åtta imorse. Helt själv. Pappan var pappaledig och helt själv med barnen hela dagen. Jag hade inga tvivel om att han skulle klara det. Och jag hade helt rätt! Dagen hade gått bra. De hade lekt, ätit, skitit och sovit 😊 När jag kom hem vid fyra säger Albin glatt: "kom hem nuu!" 
Jag hann väl vara hemma en kvart ungefär innan Elsa kom på att tuttarna är hemma igen!!!

Jag har också haft det bra idag. Men nog har man tänkt på barnen typ hela tiden.
Jag och Jessica har iallafall fyllt våra huvuden med massvis information men nog sjutton har vi ändå fler frågor när vi gick därifrån än när vi kom dit 😊 Just nu

Det är bättre att hålla sig hemma långt ute på vischan. Där slipper man oändliga bilköerJag drar

Ikväll ska jag bort. Jag ska på Me&I klädesvisning hemma hos en från vår babysimgrupp.
Peter ska alltså vara ensam hemma med barnen för första gången längre än bara någon timme. Blir spännande att se hur nattningarna går 😊 


Dagen har flutit på bra. 
Albin har varit på dagis och jag och Elsa har varit i simhallen. Idag "dök" hon från simfröken och till mig två gånger. Jätteduktig och ingen kallsup! <3


Nu ska jag dra!

Dagens gåbortpresent
Bullar, muffins, hallongrottor och chokladbollar. maximalt kalorifattiga 😊

Drömmen om en egen tröska

Igåreftermiddag nere hos farfar.

- Ambin lessen.
- Varför är du ledsen? Frågade farfar.
- Ambin har ingen tröcka. Philip har en tröcka.

Och imorse vid frukostbordet grät han nästan och beklagade sig över att han inte har någon tröska. Philip har ju en! 


Ja som ni vet har han ju önskat sig en tröska i julklapp hur länge som helst och det tycks inte glömmas bort. Det har liksom stigit honom åt huvudet det där med en tröska. 

Lille underbara bondnördpojke <3 

Slut på måndag

Imorse efter frukosten åkte vi in till staden för att uträtta några ärenden. 
Jag måste bara säga det att ståbrädan till vagnen är helt oslagbar! Det fungerar verkligen jättebra! Albin älskar att stå på den och Elsa tycker det är skitskoj att ha roliga brorsan mitt framför sig och jag slipper ta med syskonvagnen. Den är ju bra mycket tyngre att lyfta i och ur bilen än Kronanvagnen och meckigare att fälla ihop och sätta ihop.
Vi var in i tre affärer och Albin berättade för mig (och resten av affären) vad olika saker var och om vi har sådana hemma. Han köpte också en julklapp till Elsa. Han valde helt själv.
Inne på mataffären hjälpte han mig att dra korgen och när vi stod i kön sa han alla saker som han bakom oss i kön la upp på bandet. 

På hemvägen stannade vi till hos Philip för lite lek.
Innan vi satte oss i bilen och åkte dit sa Albin:
- Först åka till Philip och leka. Sen hem vila.
- Är du trött? Frågade jag.
-Mmmm. Ja gäspa.
Han är ju bara för söt 😊 

Och lekte gjorde dom. Albin är ju som i himmelriket hos Philip och alla hans traktorer, tröskan och Volvon med husvagnen.
Mindre roligt var det när dumma mamman bestämde att vi skulle åka hem. 

Vi var hemma vid halv ett och Albin dök i säng och sov som en liten gris ända till jag fick väcka honom vid halv tre. 
Elsa slocknade också rätt lätt i min famn på soffan.


Albin hade redan imorse bestämt sig för att gå ner till farfar idag så i eftermiddags kilade han dit. Och det var väldigt viktigt att ha med sig en mellisbanan.
Jag och Elsa började middagen.
Vi åt. Elsa slukade nästan två portioner spagetti och köttfärssås. Härligt! Då vet vi att hon mår bra nu.

Just nu

Allt som blinkar och låter är ju bara så fantastiskt tycker ElsaJust nu

Dags att väcka denna sovande skönhet

och hennes bror i rummet intill. 

Albin och blåsten

Det blåser rätt bra här hos oss idag och gjorde så även inatt. 
Albin tycker ju blåsten är rätt obehaglig, när den tar tag i huset och man hör hur den viner och det knakar i väggar och tak (jag tycker likadant. Fast han är lite värre än mig 😊) Inatt vaknade han av blåsten, som han brukar, och blev rädd och ropade: paaaappa! Paaaappa! Båser! 
Pappan gick in och la sig med grabben och efter en stund lugnade han ner sig.


Nu på morgonen, just när han ätit upp sin macka och lämnar köksbordet kommer han inte längre än ut i hallen förän han tvärstannar. Det kom en sådan där riktig vindby och tog tag om huset. Albin står helt paralyserad och tittar ut genom vardagsrumsfönstret och säger: 
- Det båser! Såg fafars tv förut tåden båser ner! 
Han fick syn på elledningen utanför och att den rörde sig av blåsten och kom väl på att han sett något tv-program där någon elledning blåst ner antagligen.
Men jag försäkrade honom om att det inte kommer hända här 😊 

Jag kan inte sluta imponeras över allt han kommer ihåg, vet och kan. 
Han måste vara ett geni 😉 Ps. Grötskålen på trappan var tom så tomten har varit här inatt! 

Övning ger färdighet.

Man kan tro att Elsa legat i hårdträning här i helgen. 
Hon kämpar och kämpar med att komma upp till stående och hon är så duktig. Hon lyckades faktiskt helt själv komma upp på fötter med hjälp av Albins lilla fåtölj igår kväll! Hurra! 😊 

Uppe på soffbordet finns det roliga saker. Bla. fjärrkontroller! Vilken seger att nå upp till dem! (Med lite hjälp och stöd av pappan) 
Elsas sysselsättning sent igårkväll.


Komma upp på knä är ju plätt lätt nu och hon står så så fort tillfälle ges med stöd av något slag.
Det svåra är sedan att komma därifrån. Att ta sig ner på golvet igen.
Ibland är det jättesvårt och både armar och ben kan vara ivägen. Men skam den som ger sig!

Nu är det mer balans som krävs. Sedan står du stadigt på jorden älskade lilla stumpa <3


Söndag

Farmor kom hit lagom till frukosten imorse efter åtta.
Efter utfodringen fick hon med sig Elsa och jycken ut. Albin skulle absolut inte gå ut. Han har börjat med att inte vela gå ut längre. Han vill bara vara inne och "lääka"/leka. 
Han stannade kvar inne med Peter och mig och vi gjorde några småändringar på hans rum. Vi måste på allvar börja ordna med mer förvaring och lite sånt. Synd att rummet är så litet. Man kan inte göra så mycket då. 
Farmor kom tillbaka in efter en stund och frågade om Albin inte ångrat sig och ville komma ut ändå och efter lite traggel följde han med ut.
Albin och pappan hjälpte farmor att byta till vinterdäck på bilen och efter det åkte vi bort till Drömkåken och åt lunch
Albin stod nästan på huvudet ner i leksakskistan och ville inte åka hem när det blev dags. Men Elsa var jättetrött och ville hem och vila. 

Hemma somnade Elsa på ett kick. Albin ville inte så han la sig på soffan och tittade på Bullerbyn istället.
Elsa sov väl knappt en halvtimme. Tokiga unge!
Vi fikade lussebulle och pepparkaka innan vi gick ut i mörkret och vinkade hejdå till farmor.
Albin tycker det är spännande att vara ute när det är mörkt. Reflexväst och "lys lampa"/ficklampa är ett måste 😊 
Vi gick en sväng och Elsa slocknade i vagnen och sov en bra stund även när vi kom hem och jag ställde henne uppe på trappan.

Middagen blev simpel. Gröt och macka. Vi var fortfarande mätta sedan lunchen. 
Albin och pappan bestämde sig för att sätta ut gröt på trappan för att locka hit tomten. Nu återstår det att se imorgon om han varit här 😊 
Albin lyckades dessutom på något märkligt vis slå ansiktet rakt ner i köksgolvet när han och pappan busade med Elsa. Det resulterade i näsblod, spricka i överläppen samt fläskläpp.
Pappan lyckades faktiskt hålla sig i schakt och inte bli svimfärdig av det ändå ganska rikliga blodmängden. Det finns hopp 😉 Det slutade lyckligt med varsin glass för grabbarna. 


Elsa har varit lite kinkig till och från idag, inte likt henne och så har hon ätit väldigt dåligt. Frukost åt hon bra. Lunch ville hon inte ha men tillslut åt hon iallafall lite frukt och yoghurt. När vi fikade erbjöds hon mat men det vägrade hon. Lite päron gick bra istället. Men när vi åt "middag" åt hon faktiskt lite mat och macka, så det var bra! 
Nattningen var kämpig för henne och mig idag. Mycket protester. Men tillslut gav hon upp. Sedan "sov" hon oroligt hela kvällen med flera uppvak. Lagom till när vi gick och la oss framåt halv elva vaknade hon till helt och for runt mellan oss här i sängen och pratade och grejade. Men nu har hon lugnat ner sig och sover nog snart igen.
Natten blir nog rätt knorrig tror jag, hon besväras fortfarande av förkylningen och då främst i näsan. 
Natten till idag var gnällig och inte heller sov hon igårkväll. Redan vid nio gav vi upp med omsövningsförsöken och tog upp henne istället. Vid elva härjade hon fortfarande runt som en duracellkanin men somnade sedan ganska tvärt när vi la oss.
Ligga på mattan och käka korv är bättre än att sova bort en lördagskväll tyckte Elsa.

Tuttgalen!

Elsa har på senaste tid blivit väldigt mammatuttegalen. Främst på nätterna. 
Därför virkade jag henne en liten maskot härom dagen
I form av en tutte 😉

Elsa fattade ju direkt vad det föreställde och tog sig ett smaksug. Haha! 
Dock har hon inte gått med på att byta ut mammatutten mot virktutten ännu.
Tålamod 😉 Nu går jag i tankar om att virka en näsa och öra istället. Det är nämligen obligatoriskt att pilla öra eller dra näsa när man ska somna.

Just nu

Jag har precis blivit utkörd från Albins rum. Pappan fick vara kvar men inte jag 😞 
-Ut här från! 
och så smälldes dörren igen.


Tack för det.
Lördag hemma

Bara en hemmadag idag och det har varit så skönt. Och jag har inte gått utanför dörren 😊 
Dagen började dock lite väl tidigt för vår smak.

Grabbarna bytte till vinterdäck på Audin på förmiddagen samt åkte och slängde all återvinning vi samlat på oss.
Äggmacka till lunch innan barnen hoppade i säng för vila.
Elsa sov inte mer än en halvtimme. Jag var naiv och la henne i sin säng. Söva om gick inte. Pappan stoppade ner henne i vagnen och gick ut. Hon somnade och sov säkert lite över en timme.
Jag gjorde en saffransdeg och när Albin vaknade satte vi igång och bakade.
Albin var himla duktig. Det kanske inte blev så många bullar för hans del utan istället ett degberg men han satt iallafall stilla och grejade med degen länge. Jag är imponerad!<3
Vi gjorde det lätt för oss och använde pepparkaksformarna också 😊

Pappan fixade pannkakor till middag. Gott! Och efter maten dukade vi upp popcorn, chips, ostbågar, Festis och varsin provsmaksbulle och satte på en film. Mys!
Albin var fast besluten om att se Tåget Tomas. Inte det bästa valet om ni frågat mig men han var iallafall nöjd. Och det var ju det som var meningen.
Han blir så fast och inne i filmer numer att han glömmer både tid och rum. Han glömmer tom. bort att äta och dricka gottet vi dukade fram. 

Nu har vi kört ett riktigt race här hemma med både kurragömma och skrämningslek och nu är båda barnen nattade. 
Elsa ligger faktiskt och snarkar. I egen säng! 😊 

Plötsligt händer det!

Igår sov Elsa flera timmar i sträck på kvällen efter att hon äntligen lyckats sova vidare när vi la över henne till sin säng. I famnen sov hon hur skönt som helst men så fort man försökte flytta över henne var det kört. Men vid halv nio gick det! Och sedan sov hon utan minsta pip till efter elva någon gång. Rekord!!! 😊 
Och vad gjorde vi?
Satt på soffan och väntade på knorr såklart 😉 Haha!

Tyvärr dröjde det väl inte mer än en kvart från det att jag smög tyst som en mus in i sovrummet och kröp ner i sängen innan hon vaknade och hade sovit färdigt i sin säng. 
Men jag är nöjd ändå 😊

Natten var dock väldigt knorrig och hon har återigen blivit väldigt mammatuttefixerad. Känns som hon hängde i tuttarna hela natten och därimellan låg hon och nöp mig i dom.

Det här är mitt huus!

Albin har informerat oss om att hans rum är hans "huus".
Han har en dörr och tak. Lådor med kläder i, bord och stolar. 
"Här är mitt huus" säger han och stänger in sig på sitt rum. 

Stora tjejjan!

Nu dröjer det nog inte länge förän hon kryper på riktigt. Hon är på gång! 😊Fredag

Vi styrde iväg mot Rimbo och tåglekparken iförmmidags när vi klarar av alla morgonbestyr (som tar sin "lilla" tid). 
Vi mötte upp Albins jämnåriga kompis Molly och hennes mamma samt den nyligen nykläckta lillasystern.
Albin ser verkligen likblek ut på bilden och typ dödssjuk. Så illa var det dock inte 😊 Han var bara sitt vanliga fredagströtta jag och lite förkyld. 

Regnet tilltog och mina fötter var nästintill förfrusna efter lite mer än en timme i parken så vi gick över till cafét på andra sidan gatan istället och intog en väldigt näringsrik lunch. Kaka, Festis och kaffe. 
Innan vi åkte hem gick vi in en sväng på leksaksaffären och Albin var i himmelriket bland alla bilar och traktorer! Och han uppförde sig exemplariskt! <3
I skyltfönstret stod ju den där superduperfina tröskan och glänste. Just en sådan som "Ambin höver" och önskar sig av tomten. Men 800 spänn känns ju lite saftigt... Jag är ledsen grabben. 

Vi var hemma vid halv ett och Albin hoppade i säng. Elsa åt riktig lunch och slocknade sedan relativt okomplicerat i soffan med mig.
Båda barnen sov och sov och klockan gick och gick. Har dom inte vaknat innan halv tre brukar jag ju väcka dom. Mest för att Albin inte ska rubba sin kvällsläggning för mycket. Men idag struntade jag i det och lät dem sova vidare. Det är ju trots allt fredag 😉 
Elsa vaknade tillslut lite innan tre men inne hos Albin var det fortfarande knäpptyst. Jag tänkte att han vaknar om jag börja skramla med disken och lite sånt men icke. Tillslut går jag in till honom och då ligger han ju vaken inne i mörkret i sängen. Vilken buse! Och latmask 😊 Dessvärre upptäcker jag att sängen är nästintill sjöblöt när jag lyfter på täcket. Det var väl nygjort och fortfarande varmt 😉 Blev en dusch av grabb och renböddning av säng (som jag förövrigt bäddade rent igår kväll).

Pappan kom hem, vi åt mat, lekte allihopa inne på Albins rum faktiskt och sedan blev det Bompa dags med fredags "iff"/chips!

Kväll och nattrapport

Den sista tiden har Elsa varit väldigt lättnattad. Både idag och igår tog det knappt tio minutrar. Synd bara att hon vaknar typ en gång i kvarten därefter.... 

Kvällen igår var faktiskt mycket lindrigare än kvällen innan. 
Visst hon vaknade sjuhundra gånger mellan sju och tio men det gick att söva om henne direkt i sängen de flesta gångerna. Vid tiosnåret var det dock färdigt och hon lämnade sin säng för att inta våran istället. Som vanligt helt enkelt.
Natten var ganska knorrig men även den lindrigare än den innan. Tack och lov! 
Just nu på min arm.

Dagens bästa

Albin luktar på Elsas fötter och säger:
- Lukta tåå fot!
- Tåfis menar du? 
Lång paus.
-Mmm. Lukta tåå fiis! 

Torsdag

Imorse fick pappan med sig Albin till dagis utan massa protester och sura miner. Både i tisdags och onsdags har ett mindre världskrig utbrutit här hemma hos oss mellan sex och halv sju på morgonen. Albin har inte velat gå upp, inte äta frukost, inte klä på sig och inte åka till dagis. Men väl framme på dagis har allt varit frid och fröjd och idag kom han tom. in till sovrummet och väckte pappan lagom när klockan skulle ringa och alla morgonbestyr fortlöpte lugnt och fint. Iallafall vad jag hörde 😊

Elsa och jag tog promenad idag igen efter frukosten och hon blundade nästan hela tre sekunder.
När vi satte oss i bilen och åkte mot dagis somnade hon som en stock och sov hela den kvartslånga resan. Alltid något.

Hemma hoppade Albin i säng utan några invändningar. Jag och Elsa åt lunch (hon har dock ingen vidare matlust) och sedan påbörjade det eviga Elsasövandet. Igen. Fyrtiominuter tog det nog innan hon äntligen snusade i min famn. Och knappt en halvtimme efter det vaknar Albin och gormar efter sin ena napp som tydligen var borta. "LÄMNA BAKA MIN MAPP!!! TACK!!!" Lät det inifrån hans rum om och om igen och han blev bara mer och mer upprörd och ledsen. Jahopp, bara för mig att resa mig från soffan och gå in till honom. Vilket såklart resulterade i att Elsa också vaknade. Jag kan ju knappt vicka på lilltån eller hicka lite diskret när hon sover på mig. Hon sover ju så ytligt att hon vaknar av en fallande knappnål!
Albins napp hade inte blivit stulen, den hade bara glidit in under kudden.

Albin skulle inte gå upp utan låg kvar i sängen ytterligare en stund medan jag och en yrvaken och inte alls utsövd Elsa åt lite mellis.

När den lille herrn sedan behagade att gå upp åt han en banan och en pepparkaka innan han fort ville kila ner till farfar.
Jag bäddade då ner Elsa i vagnen och tog en promenad. Hon somnade och sov vidare även när vi kom tillbaka hem och vagnen stannade! Tjoho! En timme hann hon sova innan hon blev väckt av den där jävla glassbilen!!!! 

När katten är borta dansar råttorna på bordet! 😊
Elsa är snabb som attan att smita in på brorsans rum så fort tillfälle ges. 
Idag hann hon in innan vi åkte till dagis, medan jag klädde på mig. 

Just nu

Vi lagar middag

Trött och sliten mamma. 
Glad, trött och förkyld stumpa.

Snörvel

Gårdagskvällen gjorde oss ytterligare gråhåriga.
Jag nattade Elsa och hon sov i min famn i närmare tjugo minuter innan jag försökte lägga över henne i sängen. Det gick INTE. Pappan tog över och började. I famnen var hon lugn och så fort hon lades över i sängen var det kört. 
Lite efter åtta kommer pappan ut ur sovrummet uppgiven och Elsa ligger och skriker som besatt i sängen. 
Hon fick komma ut till oss i soffan istället och hon tystnade genast. Därefter vaggade vi, klappade rumpa, sjöng, smekte rygg och vankade av och an konstant ända till tio. Men Elsa höll sig vaken. Eller jag fick henne att somna men när mina armar var helt bortdomnade och jag behövde byta grepp var det kört återigen. 
Vi gick och la oss lite efter tio och i närmare en timme snurrade Elsa runt, runt och runt innan hon tillslut gav upp och somnade på min arm.  
Hon sov väl typ en timme innan hon vaknade igen och då med en väldigt snorig och täppt näsa.
Resten av natten sov hon små korta stunder med en miljon uppvak med gnäll och snörvel.
Jag har legat som en kratta hela natten eftersom jag fått finna mig i hur den lilla damen lagt sig för stunden. 

Arg donna igårkväll. 

Nu var det dags igen

Idag har förkylning entrat vårt hus. Albin är lite förkyld men tycks inte vara påverkad av det, medan Elsa har ätit dåligt och varit grinig idag. Och jag känner mig lite irriterad i halsen. 

Elsa och jag tog det lugnt här hemma i förmiddags innan vi hämtade hem dagisgrabben. 
Vi tog en ordentlig promenad efter frukosten, kallt och blåsigt och gick in och lekte efter det.
Titta! Jag flyger! 
Lilla damen tog den lätta vägen när hon skulle hämta boken. Hon kom inte längre än så där 😊 


Under eftermiddagen fick Albin välja om han ville gå ut eller titta på film. Det blev film, Lotta på Bråkmakargatan.

Grabbarna gick ut en sväng efter middagen och jag och Elsa la oss. Men nu har hon vaknat igen så det är dags att gå upp.Elsa inspekterade brorsans lekkorg väldigt grundligt idag 😊 

Just nu

Elsa och jag tar oss en tupplur
Eller hon tar sig en tupplur och jag sällskapar. Hon håller mig i örat så jag inte ska smita. 

Idag

Jag vaknar upp med en vagel i ögat och en dov huvudvärk.

Babysimmet gick bra som vanligt och Elsa dök två gånger och gjorde precis som hon bör.

Albin kom hem från dagis och det första han säger när han kommer innanför tröskeln är:
-Viktor inte på dagis idag.
-Nähä. Vem har du lekt med då? 
-Andra barnen.
Så bra! 😊 

Även idag får jag väcka båda barnen vid halv tre.
Vi går ut för att kissa hunden.
Albin:
-Jag vill inte gå ut.
Han var tydlig och bestämd. Men efter att jag lockade med att det var en grävmaskin och traktor borta på vägen klädde han på sig och följde med utan protest.

Efter middagen bröt min huvudvärk ut på riktigt.
Albin dukade upp en riktig brakfika åt oss med kaffe, dammsugare och tomater.
Den mycket trivsamma och lugna kvällen avslutas abrupt då Albin blir lite överspelt och sparkar Elsa i huvudet.
Allt gick bra men Albin åkte in på sitt rum illa kvickt. Där bäddade han ner sig själv i sängen. Inte mycket till straff....


Jag har inget humör och inget tålamod. Gråten sitter i halsen. Jag är bara arg och tvär jämt 😞 

Barnflicka? Ja tack mellan 19 och 06.

Elsa fortsätter med sina dumheter på kvällarna och nu börjar vi bli desperata här hemma.

Igår var loppet kört redan innan 21 och innan hade hon hunnit vakna fyra gånger sedan nattningen vid 19.

Vid 21 blev hon hysterisk så fort hon låg ner eller bara halvlåg. Hon fick tillslut komma upp för att skona våra öron från allt skrik och gap.
Uppe for hon runt som en duracellkanin. Hon nästan flög fram när hon ålade och "pratade" mer än någonsin. Men samtidigt gnuggade hon sig i ögonen, gäspade och vi såg hur trött hon egentligen var.
Hon åt en portion gröt och så försökte vi söva om. Lönlöst! 

Vid halv elva gick vi och la oss. Men Elsa tänkte inte sova. Det dröjde nog till framåt midnatt innan hon tillslut gav upp och somnade på pappas bröst. 
Det varade inte så länge. Vid ett vaknade jag upp inne i Albins säng till ljudet av en skitförbannad Elsa i rummet intill. (Att jag gått in till Albin och lagt mig hade jag inget minne av.)
Pappa dög tydligen inte längre och när jag kom tillbaka till sovrummet tystande hon och somnade om efter ett tag. 
Resten av natten var väl ändå hyfsad.


Ikväll var det dags igen. Lite efter 21 (efter flera omsövningar) vaknar damen på helt fel sida och hon härjar och skriker sig blå i ansiktet ända till hon får komma upp.
Nu ålar hon omkring här som om hon hade eld i baken och är hur nöjd som helst.

Hennes föräldrar är inte alls lika nöjda. Hur länge ska detta hålla på? 
Jag tycker vi fått vår beskärda del av en natt och kvällstrilskande Elsa.
Varje jävla kväll i ett par månader tillbaka har jag bett till Gud om att idag kommer hon sova hela kvällen eller natten. Men nä, än har det inte hänt.
Jag tycker det är skitjobbigt med allt detta passande och springande ut och in i sovrummet varje kväll. Det finns liksom ingen tid för att ladda batterierna och bara stänga av huvudet. Peter och jag hinner knappt prata med varandra känns det som. Oftast befinner sig ju en av oss inne i sovrummet. Och när vi tillslut ger upp och lägger oss har vi ju en Elsa mellan oss i sängen. Jag vet inte när hon sov i egen säng längre än till 22 senast? Resten av natten ligger hon som ett plåster på mig och jag är förundrad över att jag ännu inte har trillat ur sängen. Jag ligger nämligen mer över sängkanten än i sängen alla sjuhundra gånger jag vaknar under en natt.


Det pratas så mycket om "egentid" hit och dit och det är något som jag tyckt varit så löjligt. Jag ser hellre att vi gör och upplever saker tillsammans. Men nu, nu skriker min hjärna efter egentid. Jag behöver andas egen luft, stänga av både huvud och kropp en stund, dricka varmt kaffe, få sitta på toa ifred, kunna sova på vilken sida jag vill och kanske få  hålla om och avsluta en påbörjad mening med min sambo. 

Någon frivillig barnflicka? 😊 

Igår. Måndag.

Direkt efter frukost satte vi oss i bilen och styrde in mot staden. Jag var tvungen att hämta ut ett paket som jag glömde hämta förra veckan och som hade skickats tillbaka idag annars.
Albin var superduktig att gå genom hela stora Ica, packa ner i lilla vagnen det sakerna vi skulle handla och följa mig hack i häl hela tiden. Han höll sig så nära hack i häl att mina hälsenor blev påkörda ett par gånger 😉
Innan vi åkte hem belönade vi oss med varsin korv och delade en Festis. Albin ville gärna ha en till korv och kaka men mamman var snål 😉 

Vid elva var vi hemma igen och på hemvägen hade Albin bestämt sig för att titta på Bilarfilmen. Det var länge sedan sist tyckte han. 
Han satt blickstilla i soffan och tittade. Framåt tolv lyckades jag få honom ut till köket för lite lunch och efter det hoppade han i säng och somnade som en stock. 

Elsa tog sin middagslur i mitt knä på soffan. Det har liksom blivit standard nu. 

Framåt halv tre fick jag ruska liv i båda barnen. Vilka sömntutor! 😊 

Vi höll oss inne hela eftermiddagen och Albin tittade färdigt på filmen. Är det något han intresserar sig för på tvn så blir han helt försjunken och varken hör eller ser något annat runt omkring.

Efter middagen bakade grabbarna. Albin tog för sig och smakade hejvilt av degen så provsmakningen av de färdiga bollarna sköt vi på till idag istället och eftersom grabben åt upp all sin korv (som egentligen var kassler) efter mycket om och men åt vi TVÅ chokladbollar var till efterrätt. Och de var jättegoda!Stå på knä Elsa avancerar

Idag avancerar Elsa sitt knästående ett snäpp och är inte långt ifrån att dra sig upp till ståendes!

Ni må tro att det är en mallig tjej 😊 

Stå på knä Elsa

Titta vilken duktig tjej vi har här hemma!

Gluggen mellan vedspisen och kastrullskåpet är bra till mycket. Perfekt plats att träna på att ställa sig på knä.
Albin höll till mycket där han med när han var mindre. Och än idag också faktiskt 😊 
Bra ställe helt enkelt 😊 

Just nu

Här sitter jag och Elsa i soffan 
medan grabbarna stökar i köket. De bakar "kladbollar"/chokladbollar.

Det är roligt att sitta här och tjuvlyssna 😊
Albin när pappan plockar fram kakaopaketet:
-De klad! De lukta klad där i! = Det är choklad! Det luktar choklad där i! 
Grå söndag

Det har varit en otroligt lugn och skön dag här hemma hos oss idag. Lite städ, tvätt, plock och fix har hunnits med. Båda barnen har middagslurat bra och haft bra humör dagen lång.
Albin fick vi dock tvinga upp ur sängen efter tuppluren. Han ville ligga kvar i sängen han 😊 

Farmor kom hit i eftermiddags för att lämna tillbaka jycken som hon lånade hem igår förmiddags.
Hon och Elsa lekte lite medan Albin gick ner till farfar ett par timmar istället. Där hade han lagat både potatismos och gröt och bjudit farfar på. 

Efter middagen (som bestod av macka eftersom vi åt så sen lunch) hoppade hela familjen utom mamman ner i ett bad. Plask plask! Minst sagt 😊 

Elsa bemästrar äntligen att ta sig över saker och genar nu hellre än ålar runt hinder hon stöter på. Stor och duktig tjej! <3 


Vakna och arga Elsa

Man tycker ju att en heldag borta och dålig dagsvila borde få ett barn till att sova som en liten gris hela natten. Eller iallafall i ett par timmar. Men nä, så fungerar inte vår Elsa.
Kvällen igår slog nog alla rekord på länge. 
Pappan fick henne till att somna men efter det var det flera uppvak fram till nio ungefär då hon fått nog av att sova. I samma veva vaknade också Albin och var sådär tokledsen som han är när han vaknar av sin dumma växtvärk i benen. Det var länge sedan sist tack och lov. 
Jag fick efter tvång i honom en skvätt alvedon och sedan masserade jag hans ben och det dröjde faktiskt inte jättelänge innan han sov igen.
Pappan fick faktiskt Elsa till att somna om också och det var han som sövde om henne hela kvällen och det gick jättebra. Hon är ju annars väldigt mammig just nu på kvällar och nätter och jag försöker hålla mig borta från henne efter läggningen för annars låter hon mig knappt släppa henne.
Vid elva var det dags igen och då hjälpte inget. Det var bara skrik och gap. Trots att hon låg mellan oss i sängen och tom. gavs fritt tillträde till mammas tuttar. Jäklars vad arg hon var! Inte sitta, inte ligga, inte stå, inte äta, inte sova, inte vara vaken... 
Vid ett härjade vi alla tre på varandra och jag hotade med att sätta ut både Elsa och pappan på trappan. Ganska snart därefter sov vi alla tre. Vilken tur 😉 
Några gnäll under natten bjöds det på också men inget extremt.

Albin sov iallafall hela natten utan vare sig värk eller drömmar.
Vid halvåtta imorse kom han intassande till oss. Så vi fick ju faktiskt lite söndagssovmorgon! 😊 

Kärleksfull grabb

I förmiddags dammsög och tvättade jag golv medan Peter och barnen var ute.
När de kom in någon timme senare var jag nästan klar och när Albin satt vid köksbordet och åt clementin säger han: "mamma duttig"/mamma duktig.
Oj! Vad glad jag blev då! <3 


Kalas lördag

Idag har vi varit iväg på roligheter hela dagen.
Vi åkte hemifrån vid tio i förmiddags och styrde in mot Täby för en påhälsning hos mina fd. grannar i Solna. De som fick en dotter ett par månader innan Elsa kom och som var här hos oss tidigt i våras.
Vi fick lunch och fika. Barnen lekte. Albin kände sig nog extra stor när det var två bebisar. Och man märkte tydligt att han var mycket försiktigare med E än vad han är med Elsa. 
Vid ett tackade vi för oss och åkte vidare in mot Stockholm där det vankades kalas för sysslingarna och gudfäderna Lukas och Isak.
Påvägen dit tog vi en extra sightseeingtur genom Djursholm bla. i förhoppning om att båda barnen kunde passa på att ta sig en liten powernap. Det kunde dom inte. Ingen av oss. Men det gick bra ändå 😊
På nästa ställe blev vi först bjudna på kex och ost. Albin njöt förfullt, han som älskar just ost och kex. Sedan blev det tårta. Ännu mer lycka till tårtälskaren Albin 😉 
Elsa charmade alla men ville inte gärna lämna mammas famn. Jag fick henne tillslut att somna i famnen och hon sov så gott i säkert en halvtimme trots allt stoj runt om. Sedan var det en pigg och glad tjej igen!
Albin lekte och njöt med Lukas och Isak. Isak har lite leksaker sparade och det tycker Albin är så spännande.Hemma var vi lite efter sex och döm om vår förvåning när båda barnen höll sig vakna hela hemresan. Elsa tyckte dock det var skittrist och protesterade nästan hela vägen.
Albin stupade i säng efter en nattmacka och lite Bompa för sakens skull.
Elsa var inte lika medgörlig men efter att pappan böt av mig sov hon efter en kvart. Och sov väl i närmare fyrtiofem minuter innan hon nu vaknade och hetsade upp sig. Omsövning pågår... 

Elsa Bvc 8 månader

I torsdags var vi på Bvc för den sedvanliga kollen.
Allt såg fint ut och Elsa skötte sig exemplariskt.
Vi pratade endel om våra jobbiga kvällar och nätter och precis som jag trott beror det säkerligen på separationsfasen. Elsa förstår att hon och jag inte sitter ihop utan jag kan "försvinna". Helt normalt men jobbigt när vi fått dras med det så länge nu.

Syn och hörsel tycks det inte vara något fel på och inte heller något annat.

Vikt 8400 g (16/10 8195)
Längd 70,2 cm (19/8 66)
Hattmått 44 3 cm (19/8 43)

Hon följer kurvan exemplariskt vår lilla dam.

I väntrummet hittade vi en jättestor kulbana. Elsa tycker sådana är roliga så det det var en nöjd tjejja som satt och väntade på sin tur 😊 

Repris

Sjuhundra napptapp och gnällningar mellan sju och halvtio. Därefter var det färdigsovet tydligen...

Trött, irriterad och sur mamma.
Glad, pigg och envis unge.

Godnatt. Någon gång.... 

Fredag igen

Efter frukosten åkte vi iväg och tittade på pappan när han jobbade. Han la nytt plåttak på ett garage.
Albin blev väldigt blyg och lugn inför kollegan. Elsa somnade som en stock i vagnen. 
Vid elva åkte vi hem igen. Fixade lunch. Albin åt inte en smula medan Elsa gapade efter mera som en liten fågelunge.
Albin hoppade i säng och somnade som en stock. Elsa lekte en stund innan hon och jag satte oss i soffan och efter mycket om och men tillät hon sig att somna. Även hon sov därefter som en stock i mitt knä. Mys! Och jag kan samtidigt virka 😉 
Sover hon på mig kan hon utan problem sova två timmar. Men om hon sover middag i sin säng sover hon högst en halvtimme för att sedan vakna och vara omöjlig att söva om. Krånglig liten dam. 

Albin tog en lång vila han också på närmare två timmar innan han yrvaket kom ut ur sitt rum och mötte Elsa och mig i hallen. Det första han sa var: "sakat dej. Sakat Äjsa"/saknat dig och Elsa, samtidigt som han gav oss varsin kram. 
Jag är helt förstummad över vår "nya" Albin 😊 <3

Efter mellis kilade Albin ner till farfar och jag och Elsa började lite smått med middagen. 


Nu under kvällen har jycken fått sig ett bad och så även jag.
Albin har firat in helgen med "pokorn"/popcorn och pappan lyckades få Elsa till att äta nästan en hel portion gröt nu innan läggdags, i hopp om att hon ska sova 😉
Nu sover hon iallafall här på min arm och inne hos Albin läser dom "affons"/Alfons. 

Lycka

Underbar hyacintdoft sprider sig i vårat hem just nu

Äntligen!

Nattsuddaren Elsa

Sova på kvällarna är sjukt onödigt tycker Elsa. 
Idag gav vi tillslut upp omsövningsförsöken och hon fick komma upp.
Nu har hon skött magen och ätit en hel portion gröt så nu tycker man ju hon borde sova gott inatt. Eller? 
Tjatfri torsdag

Elsa och jag hade klockan på ringning imorse, det var dags för ett bvcbesök igen. 
Det gick bra och efteråt blev det ett snabbbesök på Ica innan vi drog vidare för att hämta Albin på dagis.

Det första Albin sa när jag klev innanför dörren på dagis var: "Viktor här dag"/ Viktor är här idag. 
Igår var Viktor ledig så Albin längtade efter honom. Och Viktor längtade nog efter Albin också för imorse när de möttes på dagis välkomnade Viktor Albin med en stor kram. Dom är ju bara för fina! <3

Något har hänt med min lille grabb! Två dagar på raken har han betett sig som en liten ängel. 
När vi parkerade här hemma idag var det första han sa att han skulle hjälpa mamma bära in det jag handlat. Han har dessutom frivilligt satt på sig dagisryggan både på dagis och när vi kommit hem. I vanliga fall är det jag som fått bära både den och Elsa. 
Idag lastade vi alla sakerna i skrindan och körde fram till trappan och därifrån hjälpte han mig att bära in sakerna och senare även plocka in i kylen. När det var klart och jag sa att det var dags för vila gick han direkt in på rummet, hoppade två hopp i sängen innan ha la sig ner och sa godnatt. En kvart senare sov han. 
I vanliga fall brukar jag få jaga honom runt halva tomten innan jag får tag i honom, bära in honom och ibland även låsa ytterdörren. Och så massa gap och skrik såklart. 
Men OJ vad fantastiskt underbar han är när allt går så lätt och tyst utan massa tjat! 😊 

Hej!
Just nu

Skitunge sooooov!!!
Lugna onsdag

Idag har det varit en lugn och behaglig dag här hos oss.
Efter frukosten imorse gick jag, Elsa och jycken ut på en ordentlig promenad. Kyligt ute men solen sken så det var härligt. Elsa somnade i vagnen men vaknade cirka tre minuter efter att vi kommit hem och vagnen slutade rulla.

Vi hämtade en proppmätt Albin på dagis som ätit fyra raggmunkar till lunch. 
Hemma la sig grabben och slocknade på två röda.
Elsa gjorde jag två försök med att sova men varje gång jag försökte lägga över henne från famnen och ner i sängen så vaknade hon. Hopplösa jänta! Hon och jag slöade tillslut i soffan och redan vid två vaknade Albin och kom ut till oss.
Vi åt pepparkaksmellis, efter Albins önskemål och sedan föreslog jag att vi kunde gå ut. 
Nja, tyckte Albin. "Ambin läsa bokar"/Albin ska läsa böcker. Men jag lyckades lirka med honom ut ändå 😊
Vi tog ytterligare en hyfsad ordentlig promenad och Albin stod så snällt och stilla på brädan hela tiden och vi småpratade om både ditt och datt. Elsa somnade ganska omgående och sov som en stock.
Albin följde sedan med farfar in och jag började middagen.
Vilken härlig eftermiddag vi hade! Albin var supergullig hela tiden och vi behövde inte gnabbas om något. Underbart! <3 Mer sådant tack.

Efter middagen blev det lite mer liv i luckan men ändå hanterbart. Tillslut fick vi honom till att lugna ner sig och måla lite målarbok innan det var dags för Bompan. Och läsa bok gjorde dom också


Nu är båda barnen nattade. Elsa sover medan Albin fortfarande rör på sig inne hos sig hör jag. Men snart sover nog han också.

Igår

Igår var det dags för simhallen igen för mig och Elsa och det första riktiga och planerade dyket stod på schemat. Jag var inte orolig och inte Elsa heller 😉 Och det gick jättebra! Ingen kallsup och inga ledsna miner. Tuffa tjejen!

Efter badet mötte vi upp Jessica och åt lunch innan vi åkte hem. 

Hemma blev det ju lite halvtkaos. Albin hade hämtats av farfar på dagis och blev glad när jag och Elsa kom hem. Likaså jycken blev glad och ännu gladare blev han när han upptäckte att Jessica också var med. Hans favorit. Hundarna bryr sig inte så mycket om varandra så det funkar bra. Och med barnen går det också väldigt bra. Men det blir ganska hög volym där i början innan alla hälsat och och skällt ut varandra.
Otroligt nog fick jag också båda barnen till att somna middag ganska fort. Elsa sov inte speciellt länge men Albin fick vi tillslut väcka med hjälp av en hund 😊
Efter mellis gick vi ut och rastade både barn och hundar
Elsa somnade i vagnen och sov ett bra tag. 

Albins nattning gick superlätt! Pappan läste en bok, sa godnatt och gick ut. Albin gick bara upp en gång innan han somnade och sov nonstop hela natten ända till sex imorse!
Elsa trilskas ju lite mer men vaknar inte lika många gånger på kvällarna nu. Men de senaste dagarna har hon vaknat mellan halv tio-tio för att äta och därefter inte vela sova vidare i sin säng. Stökunge! 

Syskonkärlek

Igår hörde jag Albin viska: "äskar dej", till Elsa och samtidigt krama henne. Jag var tvungen att fråga vad han sa och då sa han samma sak igen. Jag frågade om det betydde: jag älskar dig, och det gjorde det. Vilken kärleksfull bror va?! Jag höll på att smälta genom golvet där och då! 😊 

Var han lärt sig detta vet jag inte för tyvärr är vi vääääääldigt dåliga på att använda just de orden i detta hus. Skärpning!

Elsa 8 månader

Stumpegumpan växer och utvecklas. Jag vill gärna stanna tiden eller iallafall sakta ner den lite så hon inte blir storatjejen så jättefort. 


Hon har hittat öronen på allvar nu och drar ibland i dom så jag tror de ska lossna!

Ställer sig på alla fyra och gungar fram och tillbaka samt vill gärna ställa sig upp på knä men det är för avancerat ännu.

Står relativt stadigt när man håller i händerna och tar några väldigt okorrdinerade steg framåt men vi håller på att öva. Fast helst hoppar/skuttar hon och flinar stort. 

På skötbordet har hon börjat rulla runt. Man kan distrahera henne att ligga stilla på rygg en stund genom att låta henne pilla med något. Blöjbytena måste numer gå fort!

Äter gör hon nu oftast med god aptit.  Frukosten kan det dock vara lite si och så med, en halv portion gröt brukar slinka ner iallafall men middagen slukar hon oftast i ett nafs.

Musik är roligt och hon börjar digga så fort hon hör. 

Nätterna spenderar hon mellan mamma och pappa i deras säng och sitter som ett plåster på mamman hela natten. Allra helst ligger hon gärna med sitt huvud på mammans huvud samtidigt som hon drar och håller i mammans bröstvårta(!) eller håller i näsan eller drar i håret.

Hon är väldigt närhetstörstig på nätterna samt när hon är trött. Vill gärna kramas och titta en i ögonen då. Pilla med någons örsnibb samt dra fingrarna genom mammas hår är också gosigt tycker hon.
Hon har också blivit väldigt fixerad av mammas tuttar och då framförallt på nätterna. Hon använder mig gärna som napp och ligger där och myser en stund innan hon behagar somna om. Det är alltså inte för ätandets skull hon vill tutta utan enbart för att mysa. Vi har med andra ord pausat avvänjandet av nattätandet. Hennes mammanärhetsbehov är alldeles för stort nu.

Storebror fortsätter att imponera och han får henne alltid att le.
Hon har hittat vägen till hans rum och får hon chansen ålar hon dit så fort hon bara kan!
Hon vet dock att ett tjuvnyp kan komma närsomhelst och det händer att hon vrålar till i förebyggande syfte. Smart tjej! 😉 Och "tjejskrika" är hon expert på.

Jycken är också rolig och det är kul när han är i närheten.

Ålar gör hon för glatta livet. Hon liksom drar sig fram med armarna och oftast är benen böjda och pekar uppåt.
Hon ställer in siktet på ett mål och har full fokus. Ofta börjar hon även flåsa för att hon blir så exalterad.

Hår får hon mer och mer och det är ju så mysigt att pilla i! 
Nu när skorvet uppe på hjässan nästan är helt borta träder håret fram mera. Och det lilla ruffset som blir på bakhuvudet när hon haft mössa på är ju bara för underbart! <3

"Pratet" har avstannat den sista tiden och istället har hon börjat låta som en gris. Haha! 

Vi har börjat lite smått med storlek 68 i kläder och i blöjor kör vi fortfarande med Liberos nummer 3. 

Elsa är otroligt lätt att ha och göra med (dagtid) och finner sig i det mesta. Hon sysselsätter sig långa stunder på egenhand och har ett enormt tålamod. Sura eller ledsna miner är väldigt ovanliga dagtid. Skratt och leenden är desto mer vanligt.
Hon är kort och gott världen bästa tjejja! <3 PUSS! 

Första natten

Första natten i nya sängen gick väl sådär om jag ska vara ärlig. Eller så illa var det inte egentligen men pappan fick gå in och lägga sig där två gånger.
Första gången Albin "vaknade" var klockan inte ens tolv och istället för att gå in till oss direkt som han annars gjort så gick han ut i köket och där ställde han sig och började gnälla över att fönsterlamporna fortfarande lös. Peter hämtade honom och ledde tillbaka till sängen. Jag tror inte han var vaken utan var uppe och yrade i nattmössan 😊 
Jag själv låg i sängen med en Elsa på huvudet som vaknade lagom när vi gick och la oss. 

Tydligen hade Albin vaknat ytterligare en gång under natten och Peter gått in och lagt sig hos honom. Inget jag minns och tydligen minns inte heller Peter att han gått tillbaka till vår säng där han sedan vaknade. Det är jobbigt med nattbökande barn må ni tro 😊 

Fast trots den gångna nattens stök är nog sängen godkänd. Och så även av pappan 😉 Jag har inte hunnit prova den ordentligt ännu eftersom jag har ett plåster som heter Elsa på mig typ hela nätterna. 


Hur som helst är jag mäkta stolt och förvånad över hur lätt bytet från spjälsäng till vanlig säng gått. Jag var helt övertygad om att vetskapen om att kunna gå ur och i sängen som man vill och helt på egenhand skulle vara så överväldigande och spännande att han inte skulle ha ro till att somna och sova på flera veckor. Men tji fick jag! 😊

Det negativa är väl att när han vaknar på morgonen går han upp det första han gör istället för att försöka somna om en liten stund till, som han ofta kunde göra förut i spjälsängen. När han inte kom någonstans 😉 Men det är ju en bagatell! Huvudsaken är att han sover gott större delen av natten och gärna också en middagstupplur.
Ikväll somnade han själv efter att pappan läst saga, sagt god natt och lämnat rummet. Han gick bara upp en gång innan han somnade som en stock och har sedan dess sovit.


Just nu

Det är ingen ordning på den här damen....

En riktig nattsuddare 

Måndag

Vi startade även denna måndags morgon med lite Pippi. Mamman gör allt för att få lite extratid i sängen på mornarna. Speciellt om klockan är innan sju.
Sedan hade vi tur med att farfar gick morgonrundan med jycken och vi slapp ge oss ut i gråruskvädret. Jätteskönt!
Jag lyckades få Elsa till att somna förmiddagsluren väldigt lätt och kunde då krypa ner under filten på soffan med Albin och slötitta lite förmiddagstv för ovanlighetensskull. Jättemysigt var det att sitta och hålla om en lugn och trevlig Albin <3
Elsa sov ganska exakt en halvtimme och efter det drog jag fram dammsugaren på en runda. Inte helt lätt med två ungar på släptåg... Nya hall/dörrmattan som köptes igår lades på plats och helt plötsligt hittar jag Albin sittandes i ena hörnet med fika uppdukat bredvid sig

Mysigt picknickställe 😉
Ett par minuter senare hör jag ett "oj" och hittar detta
Det var den tapeten...


Vi väntade lekbesök av sysslingarna Philip och Viktor idag efter lunch så någon middagsvila skulle inte hinnas med, därför bad jag Albin att iallafall ligga och vila en stund. Vi satte igång Bamse och bäddade ner honom. Döm om min förvåning när han faktiskt låg kvar och vilade i säkert en halvtimme trots att han inte somnade. Jag blir så stolt över grabben! 


Lekkompisarna kom lite efter tolv och Philip ville leka ute. Sagt och gjort, vi klädde på oss och gick ut. Grabbarna låg som vanligt inte på latsidan utan hjälpte farfar att köra in ved
Och åka rutschkana.
Elsa slog på stort och sov lite mer än 2 1/2 timme ute i vagnen. Rekord! Och välbehövligt!

Vi gick in och tog en mellisfika och efter det vaknade busgrabbarna till liv. Oj oj oj! 😉 Albin var genomsvett när de en timme senare åkte hem. 

Resten av kvällen har varit svajig. Tröttheten har inte varit lätt att handskas med för den lille herrn. Och ingen mat åt han. Idag heller. 

Nu är iallafall båda barnen nattade. Elsa snarkar här på mitt bröst och jag ska nu försöka lägga över henne i sin säng. 

Just nu

Koncentration på högnivå!Ut med "drassen"/madrassen och in med ny säng!

Idag var den stora dagen kommen att åka och köpa en ny stor riktig säng till Albin. 
Albin själv tyckte väl egentligen att det var mer spännande med kärran bak på bilen 😉

Vi hittade iallafall en säng. Albin provlåg och tyckte den var bra. Totalt stum var han när IKEAtjejen frågade om han låg bra 😊

På barnavdelningen ville han leka men det första han gjorde var att öppna en skåpslucka rakt i huvudet på sig själv. AJ! Efter lite tårar hann han leka lite innan vi tog oss en fika.


Albin tryckte i sig en stor chokladboll, en halv bulle och en Festis. Han blev ganska sockerspeedad efter det. 
Vi hittade iallafall allt vi behövde. Och lite till som vanligt.
Resårmadrass, bäddmadrass, kantklädsel, madrasskydd, täcke, kudde och sängkläder. Ett helt nytt kit åt grabben 😊 

Kön till kassan var inte lång men det tog en evighet pga. nytt kassasystem. Albin klättrade och hoppade på vagnen med alla grejer och jag var bombsäker på att han skulle trilla och drämma skallen i betonggolvet, men vi slapp det tack och lov.
Elsa var så trött så trött när vi stod i kön men hon bet ihop så duktigt. Eller ja, hon är alltid duktig. Hänger liksom bara med 😊

På hemvägen stannade vi till på Maxi också för veckohandling. Fatta vad skönt att redan ha den avklarad! Men jag missade några grejer så måste ändå komplettera i veckan. 

Vi var hemma vid halv sex och då var det turbotvättning som gällde av de nya sängkläderna. Tacka gudarna för att vi har torktummlare! 😊
Vi fixade sängen medan Albin smet ner till farfar. Där åt han två bullar och tre pepparkakor till middag.... 

Vid sju hoppade grabben i säng och vid åtta sov han. Som en kung
Täcke med alla möjliga fordon på såklart 😉 

Grattis på farsdag!

Tack för att just du är far till våra underbara barn!
Bästa pappan som finns! <3


Söndagsuppdrag

Idag har vi ett stort och viktigt uppdrag att utföra.
Vi har just laddat upp med lunch hos farmor


Och nu är vi påväg!Lördag

Idag har inte jag satt min fot utanför dörren. Riktigt skönt att slippa det en hel dag när man annars måste ut alla dagar 😊 Fast visst hade en nypa frisk luft gjort gott för humöret 😉

Far och son var ute både hela förmiddagen och eftermiddagen. De satte på vinterdäck på Saaben, försökte göra det på Audin också men ena däcket hade fått punka tydligen så istället satte de dit extraljusen. Så de ser alla älgar när de åker till dagis på mornarna.

Elsa har haft ännu en tråkdag. Supersvårt att somna och när hon väl gjort det så sover hon inte ens en halvtimme. Hon har sett ut som en zombie idag. Gnuggat sig i ögonen och gäspat konstant. Skitunge <3
Men stöka till har hon orkat med ändå 😉
Av någon anledning ska hon hela tiden ut i hallen och åla runt i smutsen. Idag hittade hon dessutom skohyllan med alla tusen skor på...

Jag har tvättat lite, lagat mat och passat upp på lillstumpan mest. Som alla andra dagar kort och gott. 
Revbensspjällen blev jävligt goda och satt som en smäck!
Albin hade ingen större matlust och tyckte att jag hade fuskat med paprikaskivningen. Han tog saken i egna händer och strimlade dem ordentligt 
Jätteduktigt! Men han hade varit ännu duktigare om lite mat och paprika hamnat i magen också....
Elsa åt iallafall som en häst idag igen. Både lunch och middag. Duktig tjejja!

Kvällens nattning tog tid. För båda. Peter nattade Elsa hyfsat lätt medan jag la mig hos Albin och läste. Nu är det Alfons som gäller. 
Men Elsa han nog vakna två gånger innan jag lämnade Albin och då inte för att han somnat. Nä, han ville ha sin "paaappa" istället. 
Och när pappan och jag bytt av varandra hos Albin var det dags för Elsa att vakna igen. Hon är HOPPLÖS på kvällarna. 
Men vid halv nio sov båda. För stunden. Elsa har givetvis vaknat några fler gånger. Vad är felet liksom?!?! 

Nu ligger iallafall den lilla damen nyäten här i min famn och nu ska hon väl förhoppningsvis sova någon timme innan det är knorrdags igen.

Godnatt!

Just nu

Revbensspjällen står i ugnen!
Hoppas dagen går fort så vi får äta middag snart! 😊 MUMS! 

Just nu

Haha! Vilken passande tröja til den här lilla tjockismagen 😊

Lilla damen börjar tjocka på sig nu. Så gulligt! <3 

Just nu

Jahopp....Städfredag

En relativt lugn natt inatt efter att hon äntligen somnat när hon dumt nog vaknade vid halv tolv. Just precis då jag la mig till rätta och skulle sluta ögonen. 
Hon är hopplös när hon vaknar sådär. Att få henne att somna om är en tuff match. Vill hon inte så vill hon inte. Istället ligger hon och plockar med allt hon kommer åt. Dunkar nappen i väggen, drar i lampsladden, drar mig i näsan och lirkar in ett eller två fingrar i min näsa och det gör skitont med hennes små naglar, drar mig i håret så så det lossar stora tussar och även det gör förbenat ont, nyper en var än hon får tag och allra helst i mammas bröstvårta(!). Mellan allt plock och pill lägger hon av några illtjut då och då, spottar iväg nappen och blir skogstokig när vi försöker stoppa tillbaka den i skrikhålet. 
Jag har försökt med både nalle och snuttefilt för henne att hålla i och plocka med men det duger inte. 
Hon somnade tillslut iallafall och så även jag (efter ett par frustrationsutbrott). Resten av natten minns jag inget av så det kanske betyder att vi sov? 😊 Eller också servade jag den lilla damen i sömnen.

Morgonen började vi med Pippitittande i sängen. Behaglig starta måste jag säga. Men Elsa tröttnade tillslut så jag fick motvilligt gå upp.
Farmor kom hit när vi satt och åt frukost. Hon tog med sig båda barnen ut en lång stund. Elsa tupplurade i vagnen och Albin hjälpte farfar med röjandet på andra sidan åsen. 
Jag stannade kvar inne och drog igång med städning. Jag hann damma (nästan) hela övervåningen samt dammsuga kök och hall. Plus att jag rensade pappershögar som hamnat på hög, röran på byråerna inne i sovrummet och slängde lite halvvissna blommor.
När de andra kom tillbaka in, lite efter elva åt vi lunch. Två hungriga barn var det! 
Albin la sig för vila och somnade fort, helt själv.
Elsa och farmor övade att ställa sig upp innan också hon la sig för att sova. Elsa alltså 😉

Eftermiddagen började vi med lek inne men när den började spåra ur gick vi ut istället. 
Efter en promenad och lite lek i sandlådan gick Albin in till farfar och jag gick in och började med maten. 
Förengångsskull lyckades jag få Elsa att vila innan middagen. Det har varit helt omöjligt den sista tiden och istället har hon sovit en stund efter vi ätit, men det blir ju så tätt inpå riktiga nattningen.

Till middag kokade jag ihop en fiskgryta och Elsa tyckte den var supergod! Hon åt som en häst och "mmmm"ade efter mer när det gick för långsamt 😊

Fredagsgottet blev popcorn idag efter Albins önskemål. Oss veterligen har han aldrig ätit det förut så hur han visste att han ville ha det vet vi ej? 😉 Gott tyckte han det var iallafall!

Pappan busade slut fullständigt på Elsa men nu vid sänggåendet märks det knappt. Det går lika trögt ändå. Suck!


Trevlig fredagskväll gott folk! 

Finaste prydnaden man kan få

Såhär fint har vi på väggen hemma! <3

Finaste grabben i världen!
Och vad han har ändrat sig! Högra bilden är från december 2013 och den vänstra från fotograferingen på dagis nu i augusti 2014. 
Han har ju gått från att vara en söt liten pojke till att bli en stor och tuff grabb på mindre än ett år! 😊 

Första snön

Idag vaknade vi upp till en kall dag. Ynka 1 grad hela dagen och när Elsa och jag satt och åt frukosten började småsmå snöflingor dala. Dom blev större och fler ju längre dagen gick och på eftermiddagen skiftade backen i vit. Blött och blaskigt med andra ord.

Både igår och idag har vi tagit oss en ordentlig morgonrunda jag, Elsa och jycken.

Elsa har haft en riktig tråkdag och natten var ungefär likadan.
Hon sov bra igårkväll när hon äntligen somnade men vaknade vid elva istället. Hon ammade och jag erbjöd även en flaska ersättning efteråt ifall hon inte längre blir mätt på min mjölk men hon ville inte alls ha flaskan. Jag försökte natta om i hennes säng men det var lönlöst. Mellan oss somnade hon om rätt fort.
Under natten har hon ätit ytterligare två gånger och jag har erbjudit flaskan men den visar hon inget intresse alls för. Gnälligt har det varit också innan hon somnat om.
Till frukost åt hon knappt fem skedar gröt. Resultatet av allt nattätande.
Sova förmiddagslur fanns inte på tapeten för den lilla damen, trots blytunga ögonlock och uselt humör. Istället somnade hon som en klubbad säl så fort vi satte oss i bilen för att hämta hem Albin
Muntergöken 😉 

Men en kvarts sovande i bilen är inte tillräckligt och efter lunch i både Elsas och min mage påbörjade vi fajten om ännu en vila. Turligt nog klarade sig ju Albin helt själv och somnade typ bums.
Elsa sov en halvtimme i sin säng innan hon vaknade och skulle upp. Istället somnade hon om på mig i soffan. En kvart senare vaknade Albin och då även Elsa. 
Nyvakna barn gosar i soffan <3


När vi satt och åt mellis ser vi pappan komma hem mer än en hel timme tidigare. Det är härligt och uppskattat av oss alla!

Nu ligger jag i sängen med en sovandes Elsa. Ja vi hade en kamp även denna gång men jag vann 😉 Tillslut.
Nu vaknade hon och det var lika bra det.

Ikväll blir det pappan som får ta matchen mot Elsa 😉


Medan...

...det här
inte ens tog 15 minuter från att vi kom hem från dagis.

Mammas duktiga pojke! <3 

45 minuter...

...tog det här
Hoppas nu det varar lite längre än 5 minuter... 

Just nu

Jag gör vad som helst för att inte somna, tänker Elsa
Hur trött och gnällig jag än må vara... 


Lite om allt

I förrgår kväll sov Elsa i tiominutersintervaller för att sedan vid tio vakna och inte somna om. Framåt tolv sov vi äntligen allihopa och natten var förhållandevis lugn. Jag sov som en stock och hade ont i typ alla leder morgon efter.
Tydligen hade Albin nattstökat endel och bla. tassat in i vårt sovrum och klappat pappan på foten. Jag märkte ingenting av något. 

Igår kväll hade båda barnen svårt att somna och det dröjde ända till lite efter åtta innan båda sov.
Elsa fortsatte såklart med sina intervaller men helt plötsligt sov hon en timme i sträck= förvånade föräldrar. 
Hon knorrade några gånger efter tio men det dröjde ända till ett innan hon ville komma över till oss. Jag var inte riktigt vid medvetande men jag tror jag gav vika och slängde fram tuttarna. Hursomhelst så somnade hon om lugnt och fint och resterande natten var också lugn, iallafall tror jag det. Jag hörde en arg Albin och en trött pappa gnabbas framåt morgontimmarna men mer än så vet jag inte.


Igår körde babysimmet igång igen efter ett par veckors uppehåll. När Elsa fick se sina badbyxor blev hon eld och lågor och i bassängen plaskade hon allt vad hon orkade. 
Vi gjorde övningar med armpuffarna och hon är verkligen jätteduktig med dem! Hon simmar runt helt själv och simfröken berömde henne massvis. Jag  behöver inte ens hålla lite under hennes haka.

När vi kom hem och Albin kom hem från dagis hände det ofattbara! Mina aningar om en helvetisk stund att få båda barnen att somna middag visade sig vara helt onödiga. Albin bäddade jag ner på sin madrass, sa god natt och gick ut. Döm om min förvåning när han faktiskt låg kvar där sedan! Han låg och gormade lite om täcket en stund (som jag hade lagt över honom men som han sparkat av sig) men han somnade fort. 
Likaså Elsa somnade fort för omväxlingsskull! Jag bäddade ner henne i vagnen i hallen för då skulle jag ha nära att leda tillbaka Albin in på sitt rum när han kom upp och ut, vilket han aldrig gjorde 😊 Allt gick på mindre än en halvtimme! Rekord och helt fantastiskt! 
Båda barnen sov typ en och enhalvtimme. Albin fick jag dessutom väcka då. 

Idag gick det ungefär lika lätt. Visserligen fick jag leda tillbaka honom till sängen kanske åtta gånger men sedan gav han upp och somnade. 
Jag och Elsa åt lunch och nu sover också hon i sin säng. Stolt mamma 😊 


Ooups! Jag skulle ju bara tjuvläsa en av brorsans alla traktortidningar när han var på dagis. Den råkade bara gå sönder lite...
😉 

Just nu

Stumpan behövde en powernap efter middagen
Myyyys! <3

Proppmätt lär hon vara dessutom. Det blev korvstroganoff med ris och broccoli idag och det föll den lilla damen i smaken 😊 
Storebrodern åt dessvärre som en liten myra.

Regn

Vi har en regnig eftermiddag här idag men vi trotsade det och gick ändå ut en liten sväng efter vilan och mellis.

Vi fick med oss en ärvd ståbräda till vagnen hem från Linköping och igår testade vi den för första gången och det gick kanonbra! 
Idag när jag föreslog att Albin kunde åka på den blev han överlycklig och började hoppa och studsa. Han tycker det är riktigt spännande att stå bak på Elsas vagn och hålla i sig hårt för att inte trilla av. Slår han i huvudet i handtaget blir det dessutom ännu roligare. Knäppisen! 😊
Och regnskydddet på vagnen tycker han är bra tokigt. Att mamma sätter på ett tak på Elsa är konstigt. Idag fick han för sig att hon satt i ett garage. Haha!


Och någon tyckte visst att min trappgroda behövde sig ett dopp

Sängen borta

Hela förra veckan nere hos mormor och morfar har ju Albin sovit på en vanlig madrass och det har gått jättebra, både nattetid och middagsvila och nu när han vant sig vid det under den gångna veckan ville vi fortsätta köra på samma spår. När han liksom redan är varm i kläderna 😊
Peter plockade därför bort spjälsängen här hemma innan vi kom hem och la istället in en madrass (i väntan på inköp av en ny riktig säng). 
Först när vi kom hem och Albin såg att spjälsängen var borta från hans rum blev han lite förskräckt. "Ingen säng" utbrast han med darrande röst. Men när vi påpekade att det istället finns en madrass att sova på sken han upp och sa: "sova drassen stället"/sova på madrassen istället.

I lördagskväll (första kvällen hemma) tog nattningen tid. Men som sagt det var första natten hemma på ny "säng" och han hade ju sovit ett par timmar på hemresan också. Men med tanke på omständigheterna gick det enkelt 😊
Att läsa bok vid nattningen har blivit ett måste sedan förra veckan och då först och främst boken: Kvällen när pappa lekte (tror jag den heter). En av böckerna man får på Donken nu med Happy mealen. 

Första natten hemma gick plättlätt! Han sov som en stock hela natten och när han vaknade vid sex på morgonen satt han kvar i sängen och ropade på pappa.
Dock gick inte middagsvilan något vidare.

Andra nattningen (igår) gick ännu lättare och snabbare. Pappan läste boken, satte igång Bamse och låg kvar tills Albin somnat.
Natten var ju sisådär, med typ tre uppvak. Första gången gick han upp, öppnade dörren och tom. var så gullig och stängde dörren efter sig också 😊 Pappan var snabbt upp och mötte honom i hallen och ledde tillbaka honom till sängen. De la sig tillsammans och han somnade fort om.
De andra två gångerna tror jag inte ens har var riktigt vaken. Han hann aldrig ut från sitt rum innan pappan var där och bäddade ner dom igen.

Pippi och Lillagubben (som egentligen är Elsas) är de nya sängkompisarna. Bamse, Alfons och den virkade traktorn får inte vara med längre. 

Det jag fasat mest för när det gäller att byta bort spjälsängen är ju middagsvilan. Att få honom att ligga kvar och somna själv. När Elsa är vaken är det ju omöjligt för mig att ligga hos honom tills han somnat och chansen att Elsa lyckats somna innan honom är minimal eftersom hon är så nyfiken på allt som låter och Albin har ju tyvärr nollkoll på det här att vara tyst och lugn när någon sover.
Men idag gick det faktiskt över förväntan. Han var ordentligt trött efter att vi ätit lunch så det underlättade givetvis men jag fick ändå stoppa tillbaka honom sjuhundra gånger i sängen innan han tillslut gav upp. Mot slutet tjöt och ylade han efter "min paaaappa!!". Knäppgöken 😊
Sov gjorde han visserligen bara knappt en timme men det är iallafall bättre än inget! 

Spännande att se hur det går framöver. Det är iallafall skönt att vi dragit ur våra tummar och kommit till skott med att tabort spjälsängen. Visserligen har Albin inte haft något emot att sovit i den ända till nu, utan tvärtom. Han har älskat sin säng och troligtvis känt sig trygg och avslappnad däri. 
Men han börjar ju bli lång och kan inte få plats i den i evigheter 😊 

Härliga natt

Elsa bjöd på ännu en tråknatt. Först elvamiljoner napptapp och knorr mellan sju och två och vid tre började det riktiga gnället. Men ett plus var ju att hon låg i sin säng ända till två! Fast vad spelar det för roll när hon ändå vaknat stupikvarten?
Vid tre orkade jag inte längre och slängde fram tuttarna. Hon åt och somnade äntligen ordentligt. 
Att låta henne nattäta känns ju som det minsta problemet när hon håller på såhär. 
Jag vet inte om det är närhet och trygghet hon känner när hon får nattamma och sedan kan sova gott, för hon visar ju inga tecken på att hon är hungrig egentligen. 

Men det var inte vara Elsa som nattstrulade, även Albin drog sitt strå till stacken med att vakna och påkalla uppmärksamhet två eller tre gånger. Fast den biten sköter Peter tack och lov 😊 

Inte nog med det! Jycken åkte på magont igår eftermiddag och hela kvällen samt natten har hans mage kurrat jättehögt och han har inte kommit till ro några längre stunder utan vankat av och an. 
Av någon anledning blev han väldigt kelen också. Bla. vaknade jag av en blöt nos på kinden och lite senare ville han ligga nära, helst på oss i sängen.
När Peter var uppe vid tre, efter att han sövt om Albin och skåpätit lite kex släppte han ut den oroliga lilla jycken en stund.
På morgonen var det bra igen.

Sen var det jag och mitt knä. Inatt har det molvärkt något fruktansvärt och har jag legat med benet böjt lite fel har det värkt ännu värre. 
Det var i torsdagskväll som jag helst plötsligt fick värk i vänstra knät och sedan dess har det fortsatt.
Idag tog jag två panodil på förmiddagen och det kändes lite bättre efter det tack och lov.


Morgonen började vid sex då Albin vaknade när Peter gick upp. Givetvis sov både jag och Elsa som två små grisar då. Men inte så länge till efter att ångvälten Albin började härja. 
Vi satte på Pippi och låg kvar ett tag i sängen. Men Albin blir så överexalterad och gosar, klappar och myser med Elsa alldeles för hårt och det slutar med att jag blir förbannad när han inte lyssnar på mig trots artonhundra tillsägelser.
Att börja dagen med tjat, gnabb och bråk innan man ens klivit upp ur sängen är för mig = det tråkigaste och sämsta sättet att börja dagen på. Tårarna var nära hela förmiddagen. Både av sömn och tålamodsbrist samt jävla knävärk.

Men nu är kvällen (äntligen) kommen och vi alla har överlevt dagen.
Turligt nog 😊
Om några timmar drar vi troligtvis igång ännu en knorrig, bökig och stökig natt.... 

Idag

En dag man bara vill dra täcket över huvudet innan man ens hunnit upp ur sängen. 

Kaffegäst

Nattning av Elsa pågår. Just nu krälar hon runt i sängen, vilket tydligen är ett måste innan hon kan lägga ner huvudet och motvilligt sluta ögonen.
Hon har knappt sovit en timme på hela dagen, uppdelat på tre tupplurar så det är egentligen en trött liten dam.

Den gångna natten var ingen hit. Hon sov i sin säng från typ sju och fram till halv elva (bortsett från tjugo uppvak pga. napptappning) och därefter skulle hon inte ligga i sin säng längre. Hon somnade så gott på mig men när jag försökte lägga över henne i spjälsängen igen vaknade hon och protesterade. Efter tio försök gav vi upp och la henne mellan oss i vår säng. Det tyckte hon var bättre men var ändå inte helt nöjd. 
Jag vet inte om det var omställningen till att vara hemma igen och dela sovrum med mamma och pappa igen som gjorde henne knasig. Hon låg verkligen och mös mellan oss. Pussade först på mig och rullade sedan över på andra sidan för att gosa med pappa. Mys <3
Men mellan elva och fyra sov hon väldigt oroligt och lätt. Vaknade, gnällde och bökade konstant kändes det som och ville helst ligge på mig. Eller allra helst krypa in under skinnet på mig. 
Vid fyra orkade jag inte längre så jag lät henne amma. Hon åt, somnade som en stock och sov till åtta! Det var ju inte så att hon legat hungrig hela natten för hon visade inget intresse för tuttarna men somnade gott gjorde hon tillslut. Och jag med!

Vi har haft farmor här från morgon till eftermiddag. Barnen och hon var ute hela förmiddagen. 
När det var lunchdags märkte vi att vi hade strömlöst, så det fick bli en macklunch bara.
Farmor och Albin la sig för vila men det gick sådär. Albin hade ingen lust att vila.
Elsa sov en liten lur på sin pappa.
Efter nästan två timmar kom strömmen äntligen tillbaka! Man blir lite ställd när det händer. Vi har aldrig haft något strömavbrott här ute på de tre år jag har bott här, trots blåst och snöstorm och det är skönt.
Idag fyllde vi upp så mycket vatten vi kunde medan det ännu fanns tryck i vattenledningen och förberedde vedspisen i köket ifall det skulle dröja. Men vi behövde aldrig nyttja det.

Albin och farmor spenderade även hela eftermiddagen ute och då bla. i sandlådan. 
Vi fick också en kaffegäst! Min kompis Alexander kom hit och det är nog över tre år sedan vi sågs sist! 
När jag bodde i Solna sågs vi flera gånger i veckan och han hjälpte mig endel med jycken men efter att jag flyttade har vi bara setts en gång tror jag. Får se hur länge det dröjer till nästa gång nu 😊 

Nu har Elsa somnat så då ska jag passa på att hinna säga godnatt till Albin innan han hoppar i säng!

Hemma!

Vi är på hemmaplan igen och återförenade med pappan. 
Resan gick bra. Jag såg inte alls framemot att åka de 30 milen själv med båda barnen och hunden men allt gick superbra.
De somnade båda två när vi passerat Norrköping och sov som stockar. 
Det regnade och var grått precis hela vägen men det gick som på räls ändå. Ända till vi skulle igenom Stockholm. Det hade skett en olycka tidigare och köerna var långa och långsamma. 
Albin vaknade när vi fastnade i körerna men Elsa sussade vidare.
De sista 7 milen satt Albin och jämrade sig efter "paaaappa". Och de 3 sista milen grät han efter "paaaappa".
I samma veva vaknade Elsa men hon höll god min till vi hade typ 1 mil kvar. Då var hon less och det var helt förståligt. 
När vi parkerade här hemma var ju det första Albin såg att inte pappas bil stod där. Jag hade försökt förbereda honom tidigare att pappa kanske inte är hemma när vi kommer för han jobbar men han kommer hem snart efter oss. Det hjälpte inte, Albin började gråta när han insåg att pappa inte var hemma. Men det gick snabbt över när farfar kom ut och mötte oss. Och knappt en halvtimme efter kom pappan innanför dörren. Lycka! <3

Vi åkte från Linköping 13.20 och var hemma här lite innan 17. Jag kunde köra nonstop och det är väl väldigt duktigt av barnen att hålla sig till tåls så länge?! Trots massa onödig tid i snigelfart genom Stockholm. 
Vi har ju världens bästa ungar! <3

Här hemma dukade Albin upp till fest och bjöd pappa och Elsa på stekt ägg och kaffe
Sötisar!

Jag har just nattat Elsa. Det var nästan så att hon somnade med huvudet uppe. Oj så svårt hon hade att lägga ner huvudet. Trots att ögonen gick i kors


Peter ligger inne hos Albin fortfarande. Lite svårt att koppla av. 

RSS 2.0